Βέλτιστη εφαρμογή του rTMS για την κατάθλιψη

Βέλτιστη εφαρμογή του rTMS για την κατάθλιψη

Βέλτιστη εφαρμογή του rTMS για την κατάθλιψη

Αναδημοσιεύεται από τον έγκυρο ιστότοπο r-tms.gr το άρθρο με τις βασικές συστάσεις της Αμερικανικής Clinical TMS Society για τη χρήση της μεθόδου rTMS την κατάθλιψη στις εξής μορφές : βαρύ μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, υποτροπιάζουσα κατάθλιψη, ανθεκτική κατάθλιψη σε φάρμακα

Σύσταση 1: Η θεραπεία με TMS συνιστάται ως άμεση κύρια θεραπεία για τη συμπτωματική ανακούφιση της κατάθλιψης

Σύσταση 2: Η θεραπεία με TMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία συνέχισης ή συντήρησης για ασθενείς που έχουν επωφεληθεί από προηγούμενο κύκλο θεραπείας

Σύσταση 3: Η θεραπεία με TMS συνιστάται για χρήση ως επακόλουθη επιλογή σε ασθενείς που έχουν επωφεληθεί από ένα προηγούμενο κύκλο θεραπείας και εμφανίζουν επανεμφάνιση της ασθένειάς τους (συνέχιση ή συντήρηση).

Σύσταση 4: Η θεραπεία με TMS μπορεί να επαναληφθεί σε ασθενείς που βιώνουν υποτροπή στο παρόν καταθλιπτικό επεισόδιο μετά από αρχική ανταπόκριση στη θεραπεία με TMS.

Σύσταση 5: Η θεραπεία με TMS μπορεί να χορηγηθεί με ή χωρίς την ταυτόχρονη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή άλλων φαρμάκων.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας rTMS στην αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης είναι αναμφισβήτητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως η φύση και η βαρύτητα της διαταραχής, ο αριθμός των επεισοδίων, περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ανταπόκριση του κάθε ασθενή σε βιολογικές θεραπείες κ.α.

Η ομάδα μας εφαρμόζει την κατάλληλη προσέγγιση εξατομικευμένα για κάθε ασθενή ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες πιθανότητες για ένα βέλτιστο και όσο το δυνατόν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Πέρα από το βασικό κύκλο 20-30 συνεδριών που είναι απαραίτητος για την ύφεση του καταθλιπτικού επεισοδίου, χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα συντήρησης και ενδυνάμωσης που μπορεί να περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες, 15νθήμερες ή μηνιαίες αναμνηστικές rTMS συνεδρίες σε συνδυασμό με ταυτόχρονη ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση.

Με τον τρόπο αυτόν εκμεταλλευόμαστε τα βασικά πλεονεκτήματα του rTMS όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια χωρίς παρενέργειες σε συνδυασμό με τα οφέλη της ψυχοθεραπείας για τον ψυχισμό.

Πηγές : https://r-tms.gr/rtms-katathlipsi/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27090022

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29174304

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: