Θεραπεία Κατάθλιψης

Στη θεραπεία κατάθλιψης επιστρατεύονται παραδοσιακά δύο θεραπευτικοί άξονες είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Τα φάρμακα και η ψυχοθεραπεία. Η αποτελεσματικότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη και εμπεριστατωμένη επιστημονικά, αν και για διάφορους λόγους δεν είναι ούτε ιδανικές ούτε λειτουργικές για όλους τους ασθενείς. Λιγότερο γνωστές, σχετικά υποτιμημένες και παρεξηγημένες ως προς την ασφάλεια και δραστικότητά τους είναι οι βιολογικές θεραπείες,  μια κατηγορία θεραπειών, μη φαρμακευτικών, που επιφέρουν θετικό αποτέλεσμα σε μια σειρά από διαταραχές, ειδικά δε στην κατάθλιψη.

Θεραπεία Κατάθλιψης

Φαρμακευτική Θεραπεία Κατάθλιψης 

Τα Αντικαταθλιπτικά και ενίοτε συνδυασμός τους με άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικό και εκτεταμένο ενημερωτικό υλικό για τα φάρμακα και τους μηχανισμούς δράσης.

Βιολογικές μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις

Οι εξελίξεις στις νευροεπιστήμες έχουν φέρει τις τελευταίες δεκαετίες καινοτόμες βιολογικές μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις στην κατάθλιψη. Οι βασικές από αυτές είναι :

Ψυχοθεραπείες ενδεικτικά

Όπως προαναφέρθηκε παρατηρείται σημαντική επιστημονική πρόοδος την τελευταία 30ετία περίπου κυρίως όσον αφορά τις βιολογικές θεραπείες. Η εισαγωγή νέων αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων με σημαντικά λιγότερες σε αριθμό και ένταση ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που συμβαδίζει με τη ραγδαία αύξηση των γνώσεων μας περί της λειτουργίας του εγκεφάλου, έχει βελτιώσει ιδιαίτερα το θεραπευτικό οπλοστάσιο των ψυχιάτρων.

Παράλληλα η χρήση των υπόλοιπων βιολογικών θεραπειών σε ολοένα και ευρύτερη κλίμακα στο εξωτερικό παρέχει θεραπεία σε πολύ περισσότερους ασθενείς, η οποίοι για διάφορους λόγους εμφανίζουν ανθεκτική κατάθλιψη. Η ανθεκτική κατάθλιψη ορίζεται ως η κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στη φαρμακευτική αγωγή. Από τις βιολογικές θεραπείες θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στον Επαναληπτικό Διακρανιακό Μαγνητικό Ερεθισμό. Πρόκειται για τη θεραπεία κατάθλιψης χωρίς φάρμακα rTMS, μια μη επεμβατική ασφαλή μέθοδο θεραπείας της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα που αξιοποιεί τις ιδιότητες των μαγνητικών κυμάτων. Η ασφάλεια και αρκετά υψηλή αποτελεσματικότητα της θεραπείας rTMS είναι καταγεγραμμένη σε πλήθος σχετικών ερευνών.

Η ψυχοθεραπεία έχει και πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση απέναντι στην κατάθλιψη. Όταν γίνεται σωστά μπορεί να επιφέρει θετικές νευροβιολογικές αλλαγές με ενδεχομένως πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα για το άτομο. Ο καταθλιπτικός ασθενής έχει ανάγκη να ακουστεί και να ακούσει και η ψυχοθεραπεία προσφέρει αυτό το χώρο μένοντας δίπλα του σε μια από κοινού προσπάθεια να ξεπεράσει τις δύσκολες ψυχικές εκδηλώσεις που βιώνει. Η ψυχοθεραπεία δεν εκτυλίσσεται σε σύντομο χρόνο, αν και υπάρχουν πιο βραχείες και πιο μακροπρόθεσμες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι συνήθως βραχείας διάρκειας και πολύ συνοπτικά εστιάζει στην «εδώ και τώρα» τροποποίηση των κοινών αρνητικών προτύπων σκέψης και συμπεριφοράς , αλλά και πυρηνικών πεποιθήσεων και σχημάτων εαυτού που συνδέονται με την κατάθλιψη. Η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία αποτελεί επίσης μια πολύ αξιόλογη προσέγγιση, διεισδύοντας στα βαθύτερα νερά του ψυχισμού, του παρελθόντος, των διαπροσωπικών σχέσεων, της προσωπικότητας.

Όταν συζητάμε για θεραπεία κατάθλιψης δεν πρέπει να ξεχνάμε την επικουρικό ρόλο της φυσικής άσκησης. Πολλές μελέτες αναδεικνύουν το ρόλο αυτό τόσο σε επίπεδο θεραπείας όσο και σε επίπεδο πρόληψης. Η φυσική άσκηση συνδέεται πολυεπίπεδα με την ψυχική και τη σωματική μας υγεία σε σημείο που έχει φτάσει πλέον να συνταγογραφείται επίσημα από ιατρούς και ψυχιάτρους σε αρκετές χώρες όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η άσκηση έστω και χαμηλού ή μέτριου βαθμού προάγει ποικίλες βιοχημικές και νευροβιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο με θετικό βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο για τον άνθρωπο.

Συχνά η καλύτερη επιλογή είναι συνδυασμός της φαρμακευτικής με την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι παρά τα «νέα όπλα στη φαρέτρα» του ψυχιάτρου που περιγράφηκαν παραπάνω, η κατάθλιψη υποδιαγιγνώσκεται. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ελλιπή εκπαίδευση ιατρών άλλων ειδικοτήτων π.χ. γενικών ιατρών, παθολόγων στην αναγνώριση της διαταραχής ή όχι σπάνια στην υποτίμηση αυτής..

Επιπλέον ακόμη και σήμερα διαδεδομένες στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ψυχιατρικής, ψυχοθεραπείας, φαρμάκων κ.λ.π. αποτελούν βασικό εμπόδιο στη σωστή αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Πολύ συχνά η θεραπεία εφαρμόζεται λανθασμένα (π.χ. πρόωρη διακοπή, απουσία παρακολούθησης) για πολλούς και διάφορους λόγους. Η θεραπεία κατάθλιψης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που επιπλέκεται κατά κόρον από τις περιπτώσεις συννοσηρότητας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από ειδικό ψυχίατρο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί την πρώτη αιτία αυτοκτονικότητας.


Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ιδιώτης Ψυχίατρος & πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες ψυχιατρικής & συνθετικής ψυχοθεραπείας στο ιατρείο του στην Αθήνα. Εκπαιδευμένος μεταξύ άλλων στην εφαρμογή της καινοτόμου θεραπείας για τις ψυχικές διαταραχές rTMS (Επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός).

 

Απάντηση