Θεραπεία rTMS : Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

Η θεραπεία rTMS προσφέρει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμάκων

Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, rTMS) αποτελεί ένα νέο θεραπευτικό εργαλείο που δεν έχει τύχει της ανάλογης αξιοποίησης στον ελληνικό χώρο για την θεραπεία της κατάθλιψης αλλά και άλλων διαταραχών. Παρακάτω αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της καινοτόμου μεθόδου rTMS που την καθιστούν αξιοπρόσεκτη θεραπευτική επιλογή καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Ασφαλής, ανώδυνη μέθοδος με καθόλου ή ελάχιστες παρενέργειες (σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ήπια αναστρέψιμη κεφαλαλγία και ήπια δυσφορία στο τριχωτό της κεφαλής). Αποφεύγονται πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που ενίοτε εμφανίζουν τα φάρμακα. Δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στις γνωστικές λειτουργίες του θεραπευόμενου (π.χ. μνήμη, συγκέντρωση), στη σεξουαλική του λειτουργία, στο βάρος και την όρεξη.

Μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να προσφέρει ύφεση στα συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Ανάλογα την περίπτωση βέβαια που αξιολογείται από τον ειδικό πιστοποιημένο ψυχίατρο, η θεραπεία rTMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς υπό ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον δεν αποκλείεται και ο συνδυασμός με ψυχοθεραπεία, ενίοτε και την ίδια ώρα που γίνεται η συνεδρία rTMS.

Η θεραπεία rTMS διαμεσολαβείται με την εφαρμογή ενός ειδικού πηνίου που παράγει μαγνητικό πεδίο στην εξωτερική πλευρά του εγκεφάλου. Το πηνίο τοποθετείται κατάλληλα χωρίς να πιέζει ώστε να ενεργοποιήσει στοχευμένα τις περιοχές του εγκεφάλου που γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με κάποιες διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Η όλη διαδικασία δεν απαιτεί νοσηλεία, χρόνο αποθεραπείας, αναισθησία, αιματολογικές ή άλλες εξετάσεις και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από τη συνεδρία rTMS. Κάθε συνεδρία έχει διάρκεια περίπου 30-45 λεπτά και επιτελείται σε χώρο απλού ιατρείου 5 μέρες την εβδομάδα πλην σαββατοκύριακου. Ο αριθμός των απαραίτητων για την εκδήλωση θεραπευτικού αποτελέσματος συνεδριών κυμαίνεται από 20 μίνιμουμ ως 36, ολοκληρώνεται δηλαδή σε ένα διάστημα 4-7 εβδομάδων. Σε συγκεκριμένες σοβαρότερες, πιο σύνθετες, χρόνιες περιπτώσεις ή/και με ιστορικό αργής ανταπόκρισης το απαιτούμενο διάστημα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 1-4 εβδομάδες.

Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός εφαρμόζεται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που εκτός από το βασικό κορμό της θεραπείας περιλαμβάνουν και αραιές αναμνηστικές συνεδρίες συντήρησης που έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος.

Μάθετε περισσότερα για τη θεραπεία rTMS

 θεραπεία rtms

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής