Κληρονομησιμότητα κατάθλιψης : νέα δεδομένα

Κληρονομησιμότητα κατάθλιψης : νέα δεδομένα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη προέκυψε από πρόσφατη έρευνα του ΜΙΤ για την κληρονομησιμότητα της κατάθλιψης και την ταυτοποίηση ατόμων με μεγαλύτερη νευροανατομική ευπάθεια μέσω fMRI.


Εξετάστηκαν παιδιά χωρίς κατάθλιψη με τη διαφορά ότι η μια ομάδα παιδιών είχε τουλάχιστον ένα γονέα που εκδήλωσε κάποια στιγμή στη ζωή του καταθλιπτικό επεισόδιο ενώ η άλλη ομάδα παιδιών δεν είχε καμία κληρονομική επιβάρυνση. Βρέθηκαν διαφορές στην συνδεσμολογία κάποιων περιοχών του εγκεφάλου μεταξύ των δύο ομάδων, με την πρώτη ομάδα να εμφανίζει κοινά πρότυπα εγκεφαλικής ενεργοποίησης με αυτά που παρατηρούνται στην κατάθλιψη.

Με λίγα λόγια το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να προϋπάρχει νευροανατομική ευπάθεια σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης χωρίς να έχουν περάσει κατάθλιψη.

Και εδώ έρχονται τα επόμενα στάδια της αξιόλογης αυτής έρευνας που στοχεύουν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα : 1.Μπορεί πρώιμη θεραπεία να εμποδίσει την εμφάνιση κατάθλιψης στον ευπαθή πληθυσμό? 2. Γιατί ένα ποσοστό ατόμων του πληθυσμού αυτού τελικά ΔΕΝ εκδηλώνει κατάθλιψη?


Πηγή : http://mcgovern.mit.edu/news/news/diagnosing-depression-before-it-starts/


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Ετικέτες: