Μύθοι για τη Θεραπεία κατάθλιψης

Μύθοι για τη θεραπεία κατάθλιψης

Μύθοι για τη Θεραπεία κατάθλιψης

Όπως και για πολλές παθήσεις, έτσι και για τη θεραπεία της κατάθλιψης κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι στο διαδίκτυο και αλλού με τη μορφή δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε διάφορους φυσικούς τρόπους “θεραπείας κατάθλιψης” μέσω διατροφής, με βότανα, με βιταμίνες, με άσκηση, με σωστή στάση σώματος, με διαλογισμό κ.α. Δυστυχώς πρόκειται περί παραπληροφόρησης που πατάει σε μύθους που κάνουν θραύση στις αντιλήψεις του γενικού πληθυσμού, όπως το ότι κάθε τι φυσικό είναι καλό, όλα γιατρεύονται με φυσικούς τρόπους, τα φάρμακα είναι επίφοβα, επικίνδυνα και βλαβερά και ούτω καθεξής.

Πολλές φορές μάλιστα παρατίθενται και έρευνες για να δώσουν ένα βαθμό εγκυρότητας στους μύθους αυτούς, έρευνες όμως που συχνά μεταφράζονται εσφαλμένα και αποδίδονται με τρόπο που αλλάζει το νόημα της έρευνας.

Η πραγματικότητα είναι ότι η βελτίωση του τρόπου ζωής μας σε επίπεδο διατροφής και άσκησης πράγματι μας βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα σε βάθος χρόνου τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά. Επιπλέον η ευεξία από την υιοθέτηση σχετικών συνηθειών π.χ. μεσογειακή διατροφή, επαφή με τη φύση οπωσδήποτε έχει ένα θετικό επικουρικό συμπληρωματικό ρόλο στη θεραπεία διαφόρων ψυχικών διαταραχών.

Αυτό όμως είναι πολύ μακρινό από ισχυρισμούς τύπου “ξεπεράστε την κατάθλιψη με φυσικούς τρόπους”. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για βελτίωση του τρόπου ζωής μας, θα πρέπει να βρούμε το θάρρος να το κοιτάξουμε ευρύτερα, όπως για παράδειγμα να κινητοποιηθούμε προς τη διαμόρφωση πιο ανθρώπινων συνθηκών ζωής στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικογένεια.

Οι μύθοι για τη θεραπεία κατάθλιψης συντηρούνται και ως εξής. Συχνά αυτό που ο κόσμος ονομάζει κατάθλιψη αποτελούν ψυχοπιεστικές περίοδοι και αντιδραστικές προσαρμοστικές καταστάσεις που συνήθως αποδράμουν ή εμφανίζουν μια μερική ύφεση πιο εύκολα. Αν κάποιος επιλέξει σε εκείνο το διάστημα να λάβει ένα “συμπλήρωμα για την κατάθλιψη”, είναι πιθανό να ερμηνεύσει ότι αυτό τον βοήθησε.

Η κατάθλιψη είναι μια δύσκολη ψυχική κατάσταση που χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ή/και ψυχοθεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις ενδείκνυται η αξιοποίηση νέων μεθόδων όπως το rTMS. Οπωσδήποτε η θεραπεία της κατάθλιψης, οποιασδήποτε βαρύτητας είναι ένα σοβαρό θέμα που χρειάζεται τη συνδρομή ειδικών ψυχιάτρων ή ψυχοθεραπευτών.


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής