Skip to content

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020

Άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα και θα δούμε ξανά πληθώρα αναρτήσεων και εκδηλώσεων που θα εξάρουν τη σημασία της ψυχικής υγείας.

Είναι αναμφίβολα σημαντικό το γεγονός ότι η αναγνώριση της ψυχικής υγείας συνεχίζει να συμβαίνει σε αυξημένο βαθμό στις κοινωνίες μας. Απουσιάζουν όμως συστηματικά ουσιαστικές θεσμικές κινήσεις υποστήριξης και πρόληψης αυτής. Πριν από λίγο καιρό είχε ξεκινήσει για παράδειγμα προσπάθεια αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου σχετικά με την αναγκαστική νοσηλεία, αλλά η σχετική διαβούλευση δεν προχώρησε ποτέ.

Επιπλέον, οι ψυχικές επιπτώσεις διαφόρων κοινωνικών συνιστωσών όπως η ανεργία, η φτώχεια, η μετανάστευση, η οικονομική κρίση παραμένουν σε επίπεδο διαπίστωσης. Διαπιστωμένος εμφατικά είναι και ο φαύλος κύκλος που οι ψυχικές επιπτώσεις οδηγούν σε μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες (καθώς αυτές έχουν καθιερωθεί πλέον ως σημείο αναφοράς). Εξάλλου σήμερα παραδόξως ζητούμε καλύτερη ψυχική υγεία εντός ενός παγκόσμιου status quo μη φιλικού προς αυτήν.

Η πανδημία του Covid-19 προφανώς και οδήγησε σε επιδείνωση την ψυχικής υγείας των πληγέντων, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο εξαιτίας των lockdown και της φυσική απόστασης. Η πλήξη της ψυχικής υγείας των ανθρώπων αποτελεί ακόμη ένα παράπλευρο φαινόμενο. Σήμερα και αύριο η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας θα μας ωθήσει να θυμηθούμε την ψυχική υγεία, αλλά από Δευτέρα θα επανέλθουμε στο στάνταρ της σιωπής.


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού