Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Πρότυπη ψυχιατρική θεραπεία

Πρότυπη ψυχιατρική προσέγγιση – ψυχιατρος αθηνα

Η πρότυπη ψυχιατρική προσέγγιση που ακολουθείται στο ιατρείο αφορά την ολοκληρωμένη ενασχόληση με όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Το σκεπτικό είναι διττό και στοχεύει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με υψηλή ποιότητα ζωής.

α) Αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθόδων στην ψυχιατρική σήμερα εξατομικευμένα και συνδυαστικά.

β) Ενασχόληση με τους λόγους που περιορίζουν την πραγματικά εφικτή αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών θεραπειών.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος ακολουθείται σύγχρονη ψυχιατρική προσέγγιση σε αντιστοιχία με τις τελευταίες εξελίξεις στις νευροεπιστήμες.

Τι σημαίνει συνολική θεραπευτική προσέγγιση

Λήψη πλήρους ιστορικού, συνεκτίμηση βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στη θεραπευτική απόφαση, ενσυναίσθηση στην προσέγγιση του ασθενή, ψυχολογική υποστήριξη όπου χρειάζεται, ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένεια (και στην κοινότητα όταν αυτό είναι εφικτό) και ρεαλιστική ενημέρωσή τους (ψυχοεκπαίδευση). Η ολοκληρωμένη προσέγγιση σημαίνει επίσης ανοιχτό πεδίο στην επιλογή θεραπείας. Π.χ. για κάποιους ασθενείς ενδείκνυται να εφαρμοστεί rTMS και καθόλου φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμός των δύο ή ψυχοθεραπεία. Η βέλτιστη επιλογή μπορεί να συνεπάγεται συνεργασία ειδικών.


Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος στην καθημερινή ψυχιατρική πράξη στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών εμπλέκονται οι ασθενείς, οι ψυχίατροι και πολύ συχνά το περιβάλλον του ασθενή. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τη μη αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας που έχουν να κάνουν με τη διαχείρισή της από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ξεκινάμε την παράθεση των αιτιών που αφορά τους ίδιους τους ασθενείς και το περιβάλλον τους :

1. Χαρακτηριστικά ασθένειας : διάγνωση και βαρύτητα

2.Κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες : φύλο, κοινωνικό status, οικονομική κατάσταση, γεωγραφική θέση

3.Ανεπαρκής συμμόρφωση στις οδηγίες

4.Παράμετροι της θεραπείας : στάση, (παρα)πληροφόρηση, δυσκολίες, προσδοκίες, περιπλοκότητα, συννοσηρότητα, χαρακτηριστικά προσωπικότητας ασθενή, κουλτούρα

5. Δεν μπορεί να μην αναφερθούν και λόγοι που έχουν να κάνουν με τους ίδιους τους ιατρούς :

Γενικά είναι δύσκολο να υπάρξει περίπτωση που να μην έχει κάτι από όλα τα παραπάνω. Συνήθως υπάρχει ένας συνδυασμός διαφόρων από τους ανωτέρω παράγοντες, αλλά και άλλους που ενδεχομένως δεν έχουν καταγραφεί στο άρθρο αυτό. H νευροεπιστήμη σήμερα έχει σίγουρα κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν και εξελίσσεται διαρκώς αυξάνοντας τις γνώσεις μας για τον εγκέφαλο και την αντιμετώπιση των διαταραχών που σχετίζονται με αυτόν.

Αν μπορεί να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση των αιτιών που δυσχεραίνουν τις θεραπείες που ως τώρα είναι διαθέσιμες, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σημαντικά πιο ικανοποιητικό δίνοντας βάσιμη ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας που υποφέρουν.

Ως προς αυτή τη διασφάλιση είναι σημείο κλειδί η αναγνώριση της σημασίας των προαναφερομένων παραμέτρων οπωσδήποτε από τον ειδικό ψυχίατρο, αλλά και από τον ασθενή και το περιβάλλον του. Για να βοηθήσουν οι ψυχίατροι στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους ασθενείς, θα πρέπει να τους βοηθήσουν όσο μπορούν και οι ίδιοι οι ασθενείς, βοηθώντας τελικά τους εαυτούς τους. Ανοιχτό μυαλό και αξιοποίηση νέων σύγχρονων προσεγγίσεων κρίνονται ως θετικοί παράγοντες. Από κει και πέρα χρειάζεται συνεργασία, συμμόρφωση, επιμονή ώστε η θεραπευτική συμμαχία να γίνει ισχυρή λειτουργώντας θετικά ακόμη και για τις πιο δύσκολες διαταραχές.

Ορμινίου 34 Ιλίσια

Ανδρέα Παπανδρέου 5 Γλυφάδα


Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ιδιώτης Ψυχίατρος & πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες ψυχιατρικής & συνθετικής ψυχοθεραπείας στο ιατρείο του στην Αθήνα. Εκπαιδευμένος μεταξύ άλλων στην εφαρμογή της καινοτόμου θεραπείας για τις ψυχικές διαταραχές rTMS (Επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός).

Exit mobile version