Skip to content

Αναγέννηση εγκεφαλικών κυττάρων

 

Τα νευρικά κύτταρα του ιπποκάμπου αναγεννώνται και ακόμη δεν είδαμε τίποτα..

Η παλαιότερη γνώση ότι από όλους τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού μόνο ο νευρικός δεν έχει την ικανότητα αναγέννησης, δηλαδή παραγωγής νέων κυττάρων, καταρρίπτεται σιγά σιγά μεσω της έρευνας στο πεδίο των Νευροεπιστημών. Ειδικά για την περιοχή του ιπποκάμπου, οι ενδείξεις υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Ο ιππόκαμπος αποτελεί μείζονος σημασίας τμήμα του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου (βλέπε εδώ) με σπουδαιότερες λειτουργίες τη μακροπρόθεσμη μνήμη, τις συναισθηματικές απαντήσεις και τη ρύθμιση της συμπεριφοράς.

Η μειωμένη νευρογένεση και η ατροφία στην περιοχή αυτή πιθανώς εμπλέκεται στο νευροβιολογικό μηχανισμό της κατάθλιψης, του άγχους και του γήρατος. Ερευνες υποδεικνύουν οτι η βελτίωση που εκδηλώνεται στις παραπάνω ψυχιατρικές διαταραχές μέσω ψυχοθεραπείας ή/και της αντικαταθλιπτικής αγωγής, επιτυγχάνεται και εν μέρει της ενίσχυσης της νευρογένεσης. Επιπλέον ενδογενείς νευροτροφικοί παράγοντες (BDNF), η μάθηση, η άσκηση φαίνεται οτι προάγουν τη νευρογένεση στον ιππόκαμπο.

Οι επιπτώσεις του γεγονότος της νευρικής αναγέννησης στον ιππόκαμπο ενδέχεται να είναι τεράστιες, καθώς εκτός από τις προαναφερόμενες διαταραχές, παθολογία του ιπποκάμπου φαίνεται οτι προκύπτει στη σχιζοφρένεια (μείωση μεγέθους, πιθανή συσχέτιση με δ/χές περιεχομένου σκέψης και αντίληψης), στην επιληψία (κρίσεις κροταφικού λοβού), στις δ/χες μνήμης οποιασδήποτε αιτιολογίας (άνοια, παροδική σφαιρική αμνησία κ.α.).


ιππόκαμπος

Από την παραπάνω εικόνα προκύπτει η απάντηση στο γιατί ονομάστηκε έτσι η ανατομική δομή του ιπποκάμπου…

Πηγή : Στοιχεία πυρηνικών δοκιμών τεκμηριώνουν την πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού