Skip to content

Αποφθέγματα & γνωμικά

ρητά

Διαβάζετε θετικά αποφθέγματα που δίνουν κίνητρο και έμπνευση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να διαβάζουν εμπνευσμένα αποφθέγματα και γνωμικά. Γιατί τους αρέσει να τα διαβάζουν και γιατί είναι σημαντικά;

Μας αρέσει να διαβάζουμε αποφθέγματα, ιδιαίτερα θετικά, γιατί είναι συνοπτικές προτάσεις που εκφράζουν σοφία και ξυπνούν κίνητρα, έμπνευση και βελτίωση στη διάθεση.

Γιατί γνωμικά, ρητά & αποφθέγματα είναι χρήσιμα και βοηθητικά;

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τη σημασία τους

 • Έμπνευση: Τα αποφθέγματα μπορούν να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν άτομα, παρέχοντάς τους πολύτιμες γνώσεις για να τους βοηθήσουν να περιηγηθούν στη ζωή ή να επιδιώξουν τους στόχους τους.
 • Συμπυκνωμένη σοφία: Τα ρητά συχνά ενσωματώνουν σύνθετες ιδέες και σκέψεις σε μια μόνο πρόταση ή φράση, καθιστώντας τις πιο προσιτές και πιο κατανοητές. Τα περισσότερα αποφθέγματα περιέχουν συμπυκνωμένη τροφή για σκέψη. Με λίγα λόγια αποδίδονται νοήματα που για να αναλυθούν επαρκώς μπορεί να χρειάζεται ολόκληρη διάλεξη ή και βιβλίο. Η κατανόηση τους γίνεται συνειδητά αλλά και ασυνείδητα. Η ανάγνωση ενός τέτοιου γνωμικού μπορεί να προκαλέσει ψυχική και πνευματική ανάταση.
 • Συναισθηματική σύνδεση: Τα αποσπάσματα μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα και να δημιουργήσουν συνδέσεις με τον αναγνώστη, καθιστώντας πιο πιθανό να θυμάται και να εσωτερικεύει τα μαθήματα που περιέχουν.
 • Πολιτισμική επίγνωση: Πολλά διάσημα αποφθέγματα προέρχονται από προσωπικότητες με επιρροή και ιστορικά γεγονότα, παρέχοντας πληροφορίες για διαφορετικούς πολιτισμούς και χρονικές περιόδους.
 • Έναρξη συνομιλιών: Τα ρητά μπορούν να χρησιμεύσουν ως χρήσιμοι ξεκινήματα συνομιλιών, βοηθώντας να πυροδοτήσουν συζητήσεις και συζητήσεις για διάφορα θέματα.

Με τίτλους :

 • Μάθηση
 • Έμπνευση
 • Ενθάρρυνση
 • Αισιοδοξία
 • Ελπίδα
 • Κινητοποίηση, ώθηση σε δράση
 • Διορατικότητα
 • Επίγνωση
 • Σοφία
 • Ρεαλιστικότητα
 • Προσγείωση στην πραγματικότητα
 • Ευρύτερους ορίζοντες & οπτική γωνία

Συχνά, οι λέξεις που διαβάζετε μένουν μαζί σας και επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτεστε, ενεργείτε και αντιδράτε, για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού τις διαβάσετε.

Ο αναστοχασμός πάνω σε γνωμικά και σε σύνδεση με την προσωπική μας εμπειρία, μπορεί να μας προσφέρει αναγκαία διορατικότητα για την επίλυση προβλημάτων και τη σταδιακή μας εξέλιξή.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποφθέγματα δεν πρέπει να αντικαθιστούν την πιο εις βάθος μάθηση ή να αντιμετωπίζονται ως η μοναδική πηγή πληροφοριών. Χρησιμοποιούνται καλύτερα για να συμπληρώσουν εκτενέστερους πόρους εκμάθησης, όπως βιβλία, άρθρα και μαθήματα. Επιπλέον, οι συνθήκες, το πλαίσιο και το υπόβαθρο βάσει του οποίου ειπώθηκε κάτι από κάποιον έχει σημασία να αναγνωρίζεται ώστε να αποφεύγεται η παρερμηνεία ή η εσφαλμένη απόδοση.

Το όφελος και η εκμάθηση από γνωμικά μπορεί να έχει νόημα όταν γίνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους μάθησης.


Πότε και πώς να διαβάσετε ρητά;

Αν και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη μια ιδέα είναι να διαβάζετε μερικά αποφθέγματα το πρωί, μετά το ξύπνημα ή λίγο πριν πάτε στη δουλειά. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και το βράδυ, πριν πάτε για ύπνο.

Συχνά είναι καλή ιδέα να έχετε πρόχειρα, άμεσα προσβάσιμα στο κινητό ή στο σημειωματάριο μερικά καλά ρητά & αποφθέγματα, ώστε να μπορείτε να τα διαβάζετε όποτε θέλετε.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς πλέον ζωής του ιστότοπου kalimeristherapist.com έχουν δημοσιευτεί αρκετά γνωμικά και ρητά που ο γράφων έκρινε ως σημαντικά.

Μπορείτε να περιηγηθείτε σε ενδιαφέροντα ρητά σχετικά με τη ζωή παρακάτω.


 

Πολιτισμός

Πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στο μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη. Will Durant

See the suffering around

Ο τρόπος που υπέφερες σου επέτρεψε να βλέπεις τα δεινά γύρω σου.

Just the flaws

“Κανείς δεν κουτσομπολεύει για τις μυστικές αρετές των άλλων ανθρώπων.”

Προορισμός

Perhaps, when feeling less than you were, you are more like who you were meant to become.

Ένσταση περί του πολιτισμού

Όταν δικαίως εγείρουμε έναντι της τωρινής κατάστασης του πολιτισμού μας την ένσταση ότι δεν εκπληρώνει παρά μόνο πολύ ανεπαρκώς τις απαιτήσεις μας για μια τάξη της ζωής που θα έφερνε ευτυχία, ότι επιφυλάσσει πολλή οδύνη που θα μπορούσε να αποφευχθεί, όταν επιδιώκουμε να ξεσκεπάσουμε με αδυσώπητη κριτική τις ρίζες της ατέλειάς του, τότε κάνουμε ασφαλώς χρήση αυτού που είναι δικαίωμά μας και δεν εμφανιζόμαστε εχθροί του πολιτισμού.Sigmund Freud (1930)

Ευχές 2019

Μερικές ευχές για το νέο έτος Ευχές να θυμηθούμε εντός της διαδρομής του νέου έτους τις ευχές που στην αρχή του δώσαμε. Συνειδητοποίηση ότι η… Read More »Ευχές 2019

Different opinion

“Αυτό ήταν εξαιρετική παρατήρηση”, λέω εγώ, όταν διάβασα ένα απόσπασμα σε ένα συγγραφέα, όπου η άποψή του συμφωνεί με τη δική μου. Όταν διαφέρουμε, εκεί… Read More »Different opinion

Imperfection

“Ένας από τους βασικούς κανόνες του σύμπαντος είναι ότι τίποτα δεν είναι τέλειο. Η τελειότητα απλά δεν υπάρχει ….. Χωρίς ατέλειες, ούτε εσείς ούτε εγώ… Read More »Imperfection

Ακόμη μαθαίνω

“Η Ψυχιατρική είναι ένα παράξενο πεδίο γιατί σε αντίθεση με κάθε άλλο ιατρικό πεδίο, ποτέ δεν τελειώνεις πραγματικά. Το μεγαλύτερο εργαλείο σου είσαι Εσύ, ο… Read More »Ακόμη μαθαίνω

Να βλέπεις τη ζωή όπως είναι;

Ίσως η πολλή λογική να είναι τρέλα. Και τι μεγαλύτερη τρέλα, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι.

Η ζωή που δεν έζησαν

Τίποτα δεν ασκεί ισχυρότερο ψυχικό φορτίο στο περιβάλλον και ειδικά στα παιδιά, από τη ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του. Carl Jung

Με τον εαυτό σου

Η υψηλότερη, πιο αποφασιστική εμπειρία είναι να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου. Πρέπει να είσαι μόνος για να ανακαλύψεις τι σε στηρίζει, όταν αντιλαμβάνεσαι… Read More »Με τον εαυτό σου

Ζητήστε ραντεβού
Exit mobile version