Φυσική άσκηση και κατάθλιψη

Φυσική άσκηση και κατάθλιψη

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που ως τώρα αναδεικνύουν τη φυσική άσκηση ως ένα σημαντικό μέτρο αντιμετώπισης της κατάθλιψης, είτε επικουρικά, είτε και κύρια σε ορισμένες ήπιες περιπτώσεις. Πλέον μια πολύ πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Harvard μας λέει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να έχει και προληπτικό ρόλο. Στη συγκεκριμένη μελέτη λοιπόν η άσκηση αξιολογήθηκε με θετικά αποτελέσματα όχι ως συμπτωματική θεραπεία, αλλά ως μέτρο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης σε άτομα με υψηλότερη γενετική ευαλωτότητα για κατάθλιψη.

Η φυσική άσκηση συνδέεται πολυεπίπεδα με την ψυχική και τη σωματική μας υγεία σε σημείο που έχει φτάσει πλέον να συνταγογραφείται επίσημα από ιατρούς και ψυχιάτρους σε αρκετές χώρες όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η άσκηση έστω και χαμηλού ή μέτριου βαθμού προάγει ποικίλες βιοχημικές και νευροβιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο με θετικό βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο για τον άνθρωπο.

Παρατίθεται η σχετική μελέτη εδώ : Physical activity offsets genetic risk for incident depression assessed via electronic health records in a biobank cohort study

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής