Δεν είναι της φαντασίας του

Δεν είναι της φαντασίας του

Χρειάζεται να τονίζεται συχνά ότι η μη ανεύρεση παθολογικής αιτίας σε συμπτώματα που βιώνει ένας άνθρωπος δε σημαίνει ότι αυτά είναι της φαντασίας του ή τα βγάζει από το μυαλό του ή υποκρίνεται ή θέλει να αποφύγει κάτι οπωσδήποτε.

Ο άνθρωπος αυτός αισθάνεται τα συμπτώματα αυτά και ως επί το πλείστον υποφέρει από αυτά. Οι σωματικές και ψυχικές λειτουργίες είναι στενά συνδεδεμένες και συστήματα του οργανισμού όπως το γαστρεντερικό, το ενδοκρινικό, το ανοσολογικό, το κυκλοφορικό, το δέρμα κ.α. ενεργοποιούνται σε κατάσταση στρες.

Σε ορισμένους ανθρώπους δε, η τάση να εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα πολύ πιο συχνά, τα οποία δεν διαγιγνώσκονται ως μια συγκεκριμένη πάθηση, δεν τυγχάνουν κατάλληλης διαχείρισης και τα οποία προκαλούνται και προκαλούν στρες είναι υπαρκτή και αντίστοιχη του φαινομένου της σωματοποίησης ή με πιο επίσημη ψυχιατρική διατύπωση της διαταραχής σωματικών συμπτωμάτων.

Συχνά οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιβαρυμένο ιστορικό τραύματος ή/και προβληματικών διαπροσωπικών σχέσεων και δεσμών. Μην ξεχνάμε τέλος ότι τόσο οι αγχώδεις διαταραχές όσο και η κατάθλιψη εκδηλώνονται σε κάποιο βαθμό και στη σωματική σφαίρα, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες νοσολογικές οντότητες όπως η ινομυαλγία που εκδηλώνονται με σωματικό τρόπο.


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής