Ελαιόλαδο & μείωση κινδύνου για Alzheimer!

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς η προβολή της μεσογειακής διατροφής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενω επίσης αυξάνονται οι επιστημονικές έρευνες που διερευνούν ποιά ακριβώς είναι τα ωφέλη και πώς αυτά διαμεσολαβούνται στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ελαιόλαδο ως βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής μελετήθηκε στην παρακάτω έρευνα της American Chemical Society και βρέθηκε ένα συγκεκριμένο χημικό συστατικό του, ονόματι oleocanthal, το οποίο σε εργαστηριακές συνθήκες ΄μείωσε τη συσσώρευση των πλακών Αβ αμυλοειδούς στα νευρικά κύτταρα, διαδικασία που οφείλεται ο εκφυλισμός των τελευταίων στη νόσο Alzheimer.

Το ίδιο συστατικό σε άλλες έρευνες έχει βρεθεί να παρουσιάζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες φαίνεται οτι αποτελούν μερική εξήγηση για τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου στις Μεσογειακές χώρες, ενώ με παρόμοιο τρόπο φαίνεται να εξηγείται πλέον και η μικρότερη συχνότητα εμφάνισης της άνοιας τύπου Alzheimer στις χώρες αυτές.

Η σημασία της σωστής διατροφής στην υγεία του ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, όπως και η σημασία της ανθυγιεινής διατροφής (π.χ. junk food) στην αύξηση του κινδύνου για σοβαρότατες ασθένειες. Φαίνεται λοιπόν οτι εμείς στην Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα έχουμε ένα σοβαρό πλεονέκτημα στον τομέα αυτό. Τελικά υπάρχουν και καλά νέα για την Ελλάδα σήμερα!

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Πηγή : Explaining how extra virgin olive oil protects against Alzheimer’s disease