Ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση

χέρια

Μια από τις κυριότερες αρνητικές πεποιθήσεις της πλειοψηφίας των ψυχικά ασθενών είναι ότι οι γύρω τους άνθρωποι, κοντινοί ή μη, δεν τους καταλαβαίνουν. Τα συμπτώματα που βιώνουν μπορούν να γίνουν τόσο ανυπόφορα και με τόση διάρκεια στο χρόνο, που όση συμπαράσταση και να επιδιώκει να δείξει η οικογένεια ή οι φίλοι, δεν μπορεί να είναι αρκετή. Βέβαια είναι και πολύ συχνό το φαινόμενο οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο να μην λαμβάνουν κάποιού είδους συμπαράσταση, αλλά πολύ χειρότερες αντιδράσεις… Ανεξάρτητα όμως από αυτό, η απουσία κατανόησης και συμπαράστασης είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει στις σχέσεις πολλών ανθρώπων χωρίς απαραίτητα να αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα. Παρατηρείται αυτό όλο και περισσότερο στις μέρες μας στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων (π.χ. αύξηση των διαζυγίων), στις εργασιακές σχέσεις (π.χ. εργαζόμενοι και προϊστάμενοι), σε ένα διάχυτο κλίμα ατομισμού, αδιαφορίας και «ο στόχος αγιάζει τα μέσα» που διέπει τη νοοτροπία όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας και σε πολλά παραδείγματα ακόμη. Με αυτά ως δεδομένα πόσο δύσκολο ακούγεται να μπορέσει κάποιος να συνειδητοποιήσει στην ολότητά του τον πόνο του ψυχικά ασθενούς.

Ο αγχώδης συνήθως γίνεται στόχος ειρωνίας ή του θυμού των γύρω του με αφορμή την τάση του να γκρινιάζει, να μεγαλοποιεί και να υπεραπασχολείται με διάφορα μικρής ενδεχομένως σημασίας ζητήματα. Ο καταθλιπτικός ούτε επιθυμεί, ούτε όμως και θα τον αναζητήσουν εύκολα για κοινωνικές σχέσεις. Και ο σχιζοφρενής…Η απομόνωση και ο στιγματισμός που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους μπορεί να γίνει εφιάλτης. Η επίδραση μιας παραληρητικής ιδέας ότι για παράδειγμα το άτομο παρακολουθείται από άγνωστες δυνάμεις που θέλουν το κακό του μπορεί να γίνει παραλυτική. Η επίδραση μιας ακουστικής ψευδαίσθησης, μιας «φωνής» που κατηγορεί ασταμάτητα τον ασθενή για «τις αμαρτίες του» είναι κάτι το αδιανόητο. Η επίδραση μιας ερμηνείας όλων των ερεθισμάτων ως μάταια και μαύρα δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που διαβρώνει τη ζωή του καταθλιπτικού. Η επίδραση μιας συνεχούς ανησυχίας για καθετί μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να κάνει τον αγχώδη ένα ψυχικό ράκος. Οι παραπάνω συνέπειες κάποιων ψυχικών διαταραχών αναφέρονται ενδεικτικά και μόνο, καθώς η αναφορά στο  σύνολό τους χρειάζεται πιθανότατα τόμους ολόκληρους..

Ενσυναίσθηση (empathy) είναι η ικανότητα του θεραπευτή να βιώσει νοητικά και συναισθηματικά τα πράγματα από τη σκοπιά του ασθενή σαν να ήταν αυτός, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα τη δική του θέση ως θεραπευτής, επιστήμονας που κάνει ό,τι πρέπει για το καλό του ασθενή του. Μέσω της ενσυναίσθησης ο ψυχίατρος, ο ιατρός γενικά ή ο ψυχολόγος πλησιάζει, αν δεν φτάνει κιόλας, το στόχο του να κατανοήσει το βαρύ ψυχικό φορτίο του ασθενούς, να εναρμονιστεί με τους τρόπους επικοινωνίας του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, να μεταβιβάσει στον ασθενή την αίσθηση ότι δεν είναι μόνος του, ότι κάποιος νοιάζεται να τον βγάλει από το αδιέξοδο. Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν ιδιαίτερα σε καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Βέβαια η ιδιότητα της ενσυναίσθησης δε μαθαίνεται στα πανεπιστήμια και δεν αποκτάται με τα πτυχία.

Δεν μπορεί παρά να ισχύει ότι η ενσυναίσθηση θεωρείται χαρακτηριστικό του καλού ψυχιάτρου και γενικότερα ιατρού. Ειδικά ο ψυχίατρος που έχει ως κύριο αντικείμενο διαταραχές με έντονη ψυχική δυσφορία, πώς νοείται να “θεραπεύει” μηχανικά καταμετρώντας συμπτώματα και κατατάσσοντας ασθενείς σε γενικές διαγνωστικές κατηγορίες? Η ψυχιατρική είναι μια κατ’ εξοχήν ανθρωπιστική επιστήμη και ένα πιθανώς φορτωμένο βιογραφικό δε σημαίνει αυτονόητα και θεραπευτική εγγύηση.

Ξεφεύγοντας από τα πιο στενά όρια της σχέσης θεραπευτή – θεραπευόμενου, η έννοια της ενσυναίσθησης θα μπορούσε να επεκταθεί και στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Θα μπορούσε να είναι το στοιχείο-κλεδί που θα βάλει ένα φρένο στον αχαλίνωτο ναρκισσισμό, ατομισμό και “ωχαδερφισμό” της εποχής μας. Άλλωστε δε μας βοήθησαν και πολύ αυτά, έτσι δεν αποδεικνύουν τα γεγονότα?!

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνόλου των ψυχικών διαταραχών. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στις ψυχωτικές, συναισθηματικές (διπολική διαταραχήκατάθλιψη) και αγχώδεις διαταραχές αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή.

Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.