Skip to content

Εργασία, αναπηρία και ψυχική διαταραχή

Αναπηρική σύνταξη για ψυχική νόσο μπορεί να δοθεί κυρίως στη σχιζοφρένεια (και άλλες ψυχώσεις), στη διπολική διαταραχή και στην άνοια.

Εργασία, αναπηρία και ψυχική διαταραχή δεν αποκλείουν οπωσδήποτε το ένα το άλλο.

Σε σχετικό δημοσιογραφικό “διαμάντι” προκύπτουν ανακρίβειες σχετικά με την αναπηρία και τις ψυχικές διαταραχές που προφανώς απηχούν ευρύτερα διαδεδομένες στρεβλώσεις και κατά τη γνώμη μου θα άξιζαν την προσοχή των θεσμικών οργάνων της ψυχιατρικής κοινότητας, καθώς ποίος πιο αρμόδιος να δίνει την πρέπουσα γραμμή σε τέτοια ζητήματα. Το άρθρο τελειώνει με το εξής βαρύγδουπο : “Και το ερώτημα που τίθεται προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι: Πώς μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ο Νο2 ενός νοσοκομείου και μάλιστα του μεγαλύτερου της χώρας, όταν ο ίδιος είναι ανάπηρος σε ποσοστό 92% και μάλιστα λόγω άγχους και κατάθλιψης;”

Η απάντηση είναι ότι δε συνιστά λόγο αποκλεισμού από την εργασία γενικά η ψυχική διαταραχή, παρά μόνο αν η βαρύτητά της είναι τέτοια που καθιστά ανέφικτη την εργασιακή λειτουργικότητα. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και γενικότερα για οποιαδήποτε ιατρική νόσο.

Το ερώτημα του αν κάποιος με αναπηρία 92% είναι ικανός για εργασία είναι εν μέρει ρητορικό και έχει διάφορες διαστάσεις που δεν αφορούν στο θέμα του άρθρου.

Το θέμα είναι η υπόνοια ότι ο έχων άγχος και κατάθλιψη καθίσταται αυτονόητα ανίκανος για εργασία ή/και ανάπηρος. Υπάρχει άγνοια ή αδιαφορία για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες διαταραχές

  • δεν είναι υποχρεωτικά βαριές,
  • δεν είναι συνεχείς και μόνιμες, αλλά συνήθως έχουν διακυμάνσεις,
  • είναι δυνητικά αναστρέψιμες μέσω σχετικών θεραπειών,
  • δε χαρακτηρίζουν το σύνολο της προσωπικότητας του ατόμου. Με την ίδια έννοια που μια σωματική νόσος όπως π.χ. ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν αποτελεί κριτήριο μη αποδοχής ενός ατόμου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατάθλιψη ως μοναδική πάθηση δεν αναγνωρίζεται νομοθετικά ως ικανή συνθήκη ώστε να παρέχεται αναπηρική σύνταξη από τα ΚΕΠΑ. Αν εκτός από την κατάθλιψη πιστοποιούνται και άλλες παθήσεις στο ίδιο άτομο τότε ενδέχεται συνδυαστικά να προκύπτει επαρκές ποσοστό για αναπηρικό επίδομα σύνταξης.

Μάθετε περισσότερα για την

Κατάθλιψη &

τη θεραπεία της χωρίς φάρμακα μέσω μιας νέας επιστημονικής μεθόδου.

Η έκδοση ψυχιατρικού πιστοποιητικού για αναπηρική σύνταξη περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες του ιατρείου.


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

ΑπάντησηCancel reply

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού
Exit mobile version