Ζητούνται εξηγήσεις για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ

Ζητούνται εξηγήσεις για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ

Προσπαθώντας να εκτιμήσω την κατάσταση με ψύχραιμο μάτι, αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται ολοένα και δυσκολότερο. Υπάρχει το ατυχές γεγονός ότι υπάρχουν 2 αντίθετες γραμμές ενημέρωσης για την τωρινή οικονομική κατάσταση της χώρας, οι οποίες βομβαρδίζουν ασταμάτητα όχι μόνο εμένα αλλά και πολύ κόσμο. Τι ισχύει τελικά? Δεν μπορώ να ξέρω και αναγνωρίζω το γεγονός της ανεπάρκειάς μου να αποφασίσω.


ναι ή όχι

Γιατί δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά και γιατί πιστεύω ότι η πληροφόρηση που έχω δεν είναι αξιόπιστη. Δυστυχώς υπάρχει σοβαρό θέμα παραπληροφόρησης από τα μεγάλα ΜΜΕ στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, αλλά τώρα στην παρούσα κρίσιμη στιγμή με την πληθώρα της διαδικτυακής ενημέρωσης, το πράγμα έχει μπερδευτεί ακόμη περισσότερο. Οι μεν καθηγητές οικονομολόγοι λένε ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, οι δε ότι θα κουρευτούν. Τι ισχύει?

Θα περίμενε κανείς ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί υποτίθεται ένα κοινωνικά φιλικό πρόσωπο και που ανέβηκε προσφέροντας ελπίδα στον ελληνικό λαό, θα έδινε μεγάλη βάση στο κομμάτι της ενημέρωσης των πολιτών για τις κινήσεις της. Αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει ένα χάος δηλώσεων αντιφατικών μεταξύ τους.

Γιατί δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι ο κόσμος είναι «εκπαιδευμένος» σε επιπόλαιες αντιδράσεις φόβου και πανικού τόσα χρόνια. Ότι λειτουργεί σε καθεστώς herd behavior & αυτοεκπληρούμενης προφητείας και ένα σωρό άλλων γνωσιακών διαστρεβλώσεων. Ότι καταστροφοποιεί τα πάντα. Ότι δυσπιστεί δικαίως μετά από τόσες «κωλοτούμπες» στον πολιτικό λόγο. Αφήνονται λοιπόν πολλά κενά στην πληροφόρηση και σε εύλογα ερωτήματα.

Θα πρέπει να απαντηθεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο ερώτημα απ’ όλα και είναι κατά τη γνώμη μου τι θα συμβεί αν η τραπεζική κρίση εξελιχθεί σε αλλαγή του νομίσματος. Αν δηλαδή ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ, απαντηθεί από τους «ευρωπαίους εταίρους» (ο θεός να τους κάνει) με διακοπή της παροχής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες. Τι θα συμβεί όμως ρεαλιστικά και με λεπτομέρειες. Τώρα πάντως πολύς κόσμος κάνει προμήθειες λες και αναμένεται πόλεμος.

Αναμασάται συνεχώς ότι θα γίνουμε λέει Βουλγαρία και Ρουμανία. Και φυσικά ότι θα χάσει τα πολύτιμα λεφτουδάκια του. Επίσης πρέπει να απαντηθεί το τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους. Οι άνθρωποι αυτοί αναμένουν τα χειρότερα για τις δουλειές τους και τις αμοιβές τους. Ο μέχρι τώρα χειρισμός από την κυβέρνηση περιορίζεται σε αοριστολογία και εκθέσεις ιδεών και αυτό επιτέλους κάποιοι πρέπει να το διορθώσουν.

Εδώ και καιρό έχω πει ΟΧΙ στο στυγνό, χρηματοκεντρικό, αριθμολάγνο και απάνθρωπο δρόμο που έχει τραβήξει το δυτικό πολιτικοοικονομικό μοντέλο. Χωρίς φυσικά να είμαι αγνώμων προς κάποιες θετικές πλευρές του. Ελπίζω ότι πλέον δε χρειάζεται να ταμπελοποιείται κανείς ως αριστερός για να έχει καταλήξει στη σχετική πεποίθηση. Δεν έχω αμφιβολίες μέσα μου αξιολογώντας καθαρά γεγονότα ότι η παγκόσμια ολιγαρχία που κυβερνάει είναι βαθιά ναρκισσιστική, ξεπεσμένη σε ηθικό επίπεδο και έχει αυτοπαγιδευτεί σε ένα φαύλο βούρκο μάταιας αναζήτησης περισσότερου κέρδους και εξουσίας.

Η πορεία των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα με τα συνεχή μέτρα λιτότητας είναι αδιέξοδη, ψυχοφθόρα και καταστροφική. Σίγουρα συμφωνώ τόσο με το μυαλό όσο και με την καρδιά σε διάφορα επιχειρήματα που καταδεικνύουν το γεγονός αυτό. Και διατηρώ τις αμφιβολίες μου για τα κρυμμένα κίνητρα μεγάλης μερίδας αυτών που λένε ΝΑΙ (και ίσως έτειναν και θα συνεχίσουν αέναα να τείνουν προς ένα ΝΑΙ).

Όμως ξέρω ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με το μυαλό και όχι την καρδιά. Επειδή λοιπόν οι προηγούμενοι ήταν καταστροφικοί, δε σημαίνει ότι οι τωρινοί είναι αυτομάτως σωστοί. Και πλέον βρίσκω διάφορα σφάλματα στους χειρισμούς των τελευταίων μηνών. Χάθηκε πολύς χρόνος. Αφέθηκαν τα πράγματα την τελευταία στιγμή. Επιτέλους θα πρέπει η φυλή μας να πάψει να τα αφήνει όλα την τελευταία στιγμή. Ποια είναι η προετοιμασία που έγινε για να μην υποφέρει η κοινωνία από αυτούς τους χειρισμούς. Πόσο πραγματικά προετοιμασμένοι είναι όλοι αυτοί που φωνάζουν για ρήξη για τις βαριές συνέπειες που πιθανότατα αυτή θα φέρει.

Αν ισχύει αυτό που λένε ότι το ΟΧΙ δε σημαίνει έξοδο από το ευρώ, τότε ποια θα είναι η βάση των διαπραγματεύσεων σε αυτή την περίπτωση. Ισχύει ότι είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ, πάλι τα γνωστά υποζύγια θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη λυπητερή? Ποιο ήταν το ελάχιστο μέτρο που πάρθηκε προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής του οικονομικού βάρους? Τα μεγάλα λόγια κατά του εγχώριου κατεστημένου δεν είναι πλέον αρκετά.

Οι επόμενες μέρες είναι απρόβλεπτες και τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν γρήγορα και κομβικά. Προς το παρόν πάντως…

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής