Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Ηλεκτροσπασμοθεραπεία , “ηλεκτροσόκ” και η σύγχρονη πραγματικότητα

Η Ηλεκτροσπασμοθεραπεία  (ΗΣΘ) είναι μια μέθοδος θεραπείας της κατάθλιψης. Σε σχέση με το παρελθόν έχει υψηλότερο βαθμό ασφάλειας και σε αυτό έχει συμβάλλει η δραστική βελτίωση της τεχνολογίας των μηχανημάτων της ΗΣΘ. Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία εφαρμόζεται σε ειδικές κλινικές και νοσοκομεία και διενεργείται από αναισθησιολόγο σε συνεργασία με ψυχίατρο.


Ενδείξεις : Όλοι οι τύποι σοβαρής κατάθλιψης & άλλες διαταραχές


Εξαιρετικά διαστρεβλωμένες αντιλήψεις υπάρχουν στον ευρύ πληθυσμό σχετικά με την ηλεκτροσπασμοθεραπεία (Electroconvulsive Therapy , ECT). Πρόκειται για μια από τις πιο στιγματιστικές έννοιες στο χώρο της ψυχιατρικής. Ο όρος «ηλεκτροσοκ» χρησιμοποιείται με δέος, περιφρόνηση, απέχθεια ή ειρωνεία για να χαρακτηρίσει μια θεραπεία που στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αντιμετώπιση διάφορων ψυχικών διαταραχών με κύρια τη σοβαρή κατάθλιψη. Ο κόσμος θεωρεί ότι η ΗΣΘ είναι κάτι το τρομερό..μια βαριά κατάθλιψη όμως είναι επίσης κάτι τρομερό, μια κατάσταση τόσο διαβρωτική για τον ψυχισμό του ατόμου όσο δύσκολα μπορεί να διανοηθεί κάποιος. Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία μπορεί να αποβεί σωτήρια για αυτά τα άτομα και να αποτρέψει μια πιθανή αυτοκτονία.

Τα στερεότυπα περιλαμβάνουν συχνά φόβο για πιθανή βλάβη στον εγκέφαλο λόγω της ΗΣΘ. Η σύγχρονη έρευνα δεν έχει στοιχειοθετήσει κάτι τέτοιο. Αν και ο τρόπος δράσης της δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένος, είναι γνωστό ότι επιφέρει βιοχημικές μεταβολές στους νευροδιαβιβαστές και τις ορμόνες του εγκεφάλου, μεταβάλλοντας την επικοινωνία μεταξύ συγκεκριμένων τμημάτων του.

Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι ο ασθενής δε βιώνει πόνο ή οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας καθώς βρίσκεται υπό αναισθησία.


Διαδικασία ΗΣΘ

  1. Τοποθέτηση ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένα σημεία στο ένα ή και στα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια (μονόπλευρη/αμφοτερόπλευρη)
  2. Χορήγηση μυοχαλαρωτικού φαρμάκου και γενικής αναισθησίας  στον ασθενή διάρκειας λίγων λεπτών
  3. Διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος διαμέσου των ηλεκτροδίων και πρόκληση σπασμών διάρκειας περίπου 20-60 δευτερολέπτων
  4. Χορήγηση οξυγόνου και αφύπνιση του ασθενούς μετά από λίγα λεπτά

Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Αντενδείξεις (όχι απόλυτες)


Στην εγκυμοσύνη και όταν συντρέχουν λόγοι μη χρήσης φαρμάκων έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα. Πάντως η περίπτωση της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερη και χρειάζεται να αξιολογηθούν  όλες οι παράμετροι με συνεργασία ψυχιάτρου , γυναικολόγου και αναισθησιολόγου πριν τη λήψη απόφασης για οποιαδήποτε θεραπεία.

Συνήθως ακολουθείται πρόγραμμα 6-15 συνεδριών με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα αρχίζει να γίνεται αισθητό από τη 2η εβδομάδα θεραπείας. Ο ασθενής δεν είναι απαραίτητο να παραμένει νοσηλευόμενος , αναλόγως και της παρουσίας ή όχι ανεπιθύμητων ενεργειών και δύναται να πραγματοποιεί τις συνεδρίες ως εξωτερικός ασθενής.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω η ηλεκτροσπασμοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις. Πρόκειται για μια θεραπεία χωρίς φάρμακα με συχνά υψηλότερη αποτελεσματικότητα από τη φαρμακευτική αγωγή. Εδώ να σημειώσουμε βέβαια και την ύπαρξη του rTMS μιας άλλης αποτελεσματικής θεραπείας της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα και ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.


Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ιδιώτης Ψυχίατρος & πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες ψυχιατρικής & συνθετικής ψυχοθεραπείας στο ιατρείο του στην Αθήνα. Εκπαιδευμένος μεταξύ άλλων στην εφαρμογή της καινοτόμου θεραπείας χωρίς φάρμακα για τις ψυχικές διαταραχές rTMS (Επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός).

Exit mobile version