Γιατί να επιλέξετε τη θεραπεία r-TMS

Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, r-TMS) αποτελεί ένα νέο θεραπευτικό εργαλείο που δεν έχει τύχει της ανάλογης αξιοποίησης στον ελληνικό χώρο για την θεραπεία της κατάθλιψης. Παρακάτω αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της καινοτόμου μεθόδου r-TMS που την καθιστούν αξιοπρόσεκτη θεραπευτική επιλογή καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Ασφαλής, ανώδυνη μέθοδος με καθόλου ή ελάχιστες παρενέργειες (σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ήπια αναστρέψιμη κεφαλαλγία και ήπια δυσφορία στο τριχωτό της κεφαλής). Δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στις γνωστικές λειτουργίες του θεραπευόμενου (π.χ. μνήμη, συγκέντρωση).

Μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να προσφέρει ύφεση της κατάθλιψης χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Το όφελος έχει να κάνει με την αποφυγή πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που ενίοτε εμφανίζουν τα φάρμακα. Ανάλογα την περίπτωση βέβαια το r-TMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς υπό ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή.

Η θεραπεία δεν απαιτεί νοσηλεία, χρόνο αποθεραπείας, αναισθησία, αιματολογικές ή άλλες εξετάσεις και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από τη συνεδρία r-TMS. Κάθε συνεδρία έχει διάρκεια περίπου 30-45 λεπτά και επιτελείται σε χώρο απλού ιατρείου 5 μέρες την εβδομάδα πλην σαββατοκύριακου. Ο αριθμός των απαραίτητων για την εκδήλωση θεραπευτικού αποτελέσματος συνεδριών κυμαίνεται από 20 ως 30, ολοκληρώνεται δηλαδή σε ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων. Σε συγκεκριμένες σοβαρότερες, πιο σύνθετες, χρόνιες περιπτώσεις ή/και με ιστορικό αργής ανταπόκρισης το απαιτούμενο διάστημα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 1-4 εβδομάδες.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου ποικίλλει στις ως τώρα έρευνες και αφορά την ύπαρξη συμπτωματικής βελτίωσης ως και πλήρους ύφεσης του καταθλιπτικού επεισοδίου, σε εκείνους τους ασθενείς που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι το r-TMS συμβάλλει σε αξιόλογο βαθμό στη θεραπεία περισσότερων ανθρώπων με κατάθλιψη απ’ ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν μόνες τους οι πιο παραδοσιακές μέθοδοι (φάρμακα ή/και ψυχοθεραπεία).

Ο αριθμός των αναγκαίων συνεδριών (20-30) ενδέχεται να ακούγεται υψηλός. Πέρα από τα ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν την προϋπόθεση αυτή, θα βοηθούσε στην καλύτερη κατανόηση να σκεφτούμε ότι η θεραπεία rtms επενεργεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο παρομοίως με τη γυμναστική στο μυικό σύστημα. Αν πάμε μια φορά στο γυμναστήριο, ελάχιστα πράγματα θα καταλάβουμε, ποιά θα είναι όμως τα αποτελέσματα για τους μυς μας αν ασκούμαστε συνέχεια για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων?

Η ολοκληρωμένη μηνιαία θεραπεία με τον επαναληπτικό διακρανιακό μαγνητικό συντονισμό μπορεί να δίνει την αρχική εντύπωση ενός υψηλού κόστους. Το κόστος αυτό αφορά την κάλυψη των εξόδων του μηχανήματος που διαμεσολαβεί τη θεραπεία και την καθημερινή ψυχιατρική κάλυψη με το υψηλότερο δυνατό ποιοτικό επίπεδο. Επιπλέον πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι οι ανθεκτικές περιπτώσεις της κατάθλιψης και άλλων δ/χων που είναι οι βασικές υποψήφιες για την εφαρμογή της θεραπείας, σε ένα ευρύτερο χρονικό φάσμα έχουν αναγκαστεί να αναλάβουν συχνά πολύ μεγαλύτερα ιατρικά έξοδα της τάξεως των αρκετών χιλιάδων ευρώ με δυσανάλογα αποτελέσματα. Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η υγεία μας είναι το σημαντικότερο πράγμα που διαθέτουμε και στην εποχή μας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η άμεση συνάρτηση της ψυχικής υγείας με τη σωματική μας κατάσταση και την ποιότητα ζωής.

Εκτός από την κατάθλιψη το r-TMS μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες διαταραχές όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η ινομυαλγία, η διπολική διαταραχή και άλλες. Διαβάστε την πλήρη γκάμα των εφαρμογών στον ειδικό ιστότοπο r-tms.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email ή τηλεφώνου για περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο ραντεβού.

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Αρέσει σε %d bloggers: