Γιατί να επιλέξετε τη θεραπεία r-TMS

Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, r-TMS) αποτελεί ένα νέο θεραπευτικό εργαλείο που δεν έχει τύχει της ανάλογης αξιοποίησης στον ελληνικό χώρο για την θεραπεία της κατάθλιψης. Παρακάτω αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της καινοτόμου μεθόδου r-TMS που την καθιστούν αξιοπρόσεκτη θεραπευτική επιλογή καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Ασφαλής, ανώδυνη μέθοδος με καθόλου ή ελάχιστες παρενέργειες (σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ήπια αναστρέψιμη κεφαλαλγία και ήπια δυσφορία στο τριχωτό της κεφαλής). Δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στις γνωστικές λειτουργίες του θεραπευόμενου (π.χ. μνήμη, συγκέντρωση).

Μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να προσφέρει ύφεση της κατάθλιψης χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Το όφελος έχει να κάνει με την αποφυγή πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που ενίοτε εμφανίζουν τα φάρμακα. Ανάλογα την περίπτωση βέβαια το r-TMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς υπό ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή.

Η θεραπεία δεν απαιτεί νοσηλεία, χρόνο αποθεραπείας, αναισθησία, αιματολογικές ή άλλες εξετάσεις και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από τη συνεδρία r-TMS. Κάθε συνεδρία έχει διάρκεια περίπου 40-45 λεπτά και επιτελείται σε χώρο απλού ιατρείου 5 μέρες την εβδομάδα πλην σαββατοκύριακου. Ο αριθμός των απαραίτητων για την εκδήλωση θεραπευτικού αποτελέσματος συνεδριών κυμαίνεται από 20 ως 30, ολοκληρώνεται δηλαδή σε ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων. Σε συγκεκριμένες σοβαρότερες, πιο σύνθετες, χρόνιες περιπτώσεις ή/και με ιστορικό αργής ανταπόκρισης το απαιτούμενο διάστημα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 1-4 εβδομάδες.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου ποικίλλει στις ως τώρα έρευνες και αφορά την ύπαρξη συμπτωματικής βελτίωσης ως και πλήρους ύφεσης του καταθλιπτικού επεισοδίου, σε εκείνους τους ασθενείς που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι το r-TMS συμβάλλει σε αξιόλογο βαθμό στη θεραπεία περισσότερων ανθρώπων με κατάθλιψη απ’ ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν μόνες τους οι πιο παραδοσιακές μέθοδοι (φάρμακα ή/και ψυχοθεραπεία).

Εκτός από την κατάθλιψη το r-TMS μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες διαταραχές όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η ινομυαλγία, η διπολική διαταραχή και άλλες. Διαβάστε την πλήρη γκάμα των εφαρμογών στον ειδικό ιστότοπο r-tms.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email ή τηλεφώνου για περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο ραντεβού.

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής