Θεραπεία κατάθλιψης χωρίς φάρμακα μέσω Επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού (rTMS)

Τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν υπάρξει στενοί συνοδοιπόροι, επιτρέποντας την ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους. Η ψυχιατρική δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί μέρος αυτής της συμπόρευσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν την θεραπεία των ψυχικών διαταραχών ως φαρμακευτική, ενώ φυσικά μεγάλη διάδοση έχουν οι ψυχολογικές θεραπείες (ψυχοθεραπεία) με σημαντική & ποικίλη αποτελεσματικότητα ανάλογα την περίπτωση.  Πέρα από τα παραπάνω, μέρος της εξελισσόμενης έρευνας έχει προσανατολιστεί σε άλλου τύπου βιολογικές θεραπείες, η πιο υποσχόμενη από τις οποίες είναι ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation ή rTMS). Πρόκειται για καινοτόμο μέθοδο θεραπείας που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού τα τελευταία 25 χρόνια περίπου με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Η θεραπεία rTMS βασίζεται στην τροποποίηση της νευρωνικής δραστηριότητας περιοχών του εγκεφάλου προς όφελος του ασθενή μέσω ενός ειδικού μηχανήματος που παράγει μαγνητικό πεδίο. Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, τα επαναλαμβανόμενα μαγνητικά πεδία που παράγονται, ενισχύουν την ηλεκτρική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με την κατάθλιψη, με βασικότερο εκπρόσωπο τον προμετωπιαίο φλοιό. Η διαδικασία αυτή όταν επιτελεστεί για ένα επαρκές χρονικό διάστημα που συνήθως προσδιορίζεται σε 4-6 εβδομάδες περίπου, έχει φανεί ότι προσφέρει σημαντικά ποσοστά βελτίωσης στην κατάθλιψη.

Η θεραπεία rTMS έχει ισχυρή ένδειξη στην ανθεκτική κατάθλιψη, σε μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης, με υποτροπιάζουσα ή/και χρόνια μορφή, στη διπολική κατάθλιψη, στην επιλόχειο και σε κάθε περίπτωση με περιορισμένη ανταπόκριση. Ανθεκτική ονομάζεται η κατάθλιψη στην οποία δεν επιτυγχάνεται επαρκής ύφεση της συμπτωματολογίας μετά από περισσότερες από δύο φαρμακευτικές προσπάθειες.


Επιλέξτε τη μέθοδο rTMS. Δείτε εδώ γιατί!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να δοκιμαστεί ως θεραπευτική επιλογή για αρκετές ακόμη διαταραχές όταν αυτές δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με τις κλασικές θεραπείες. Παραδείγματα αποτελούν η διαταραχή γενικευμένου άγχους, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η ινομυαλγία, οι εξαρτήσεις, η σχιζοφρένεια, μέχρι και η νόσος πάρκινσον και ο αυτισμός. Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κεφαλαλγίας (ημικρανίες). Υπάρχει έγκριση μιας παραλλαγής της μεθόδου (deep TMS) για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Η μέθοδος r-TMS επί του παρόντος είναι εγκεκριμένη από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) για την θεραπεία της κατάθλιψης

Εκτεταμένη ενημέρωση για τη μέθοδο rTMS, το φάσμα των εφαρμογών της και ό,τιδήποτε σχετικό μπορείτε να βρείτε στο r-tms.gr

Σπύρος Καλημέρης «Ψυχίατρος Αθήνα«

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: