Θεραπευτική πεζοπορία στη φύση

σκύλος φύση

Πολλοί από εμάς αναγνωρίζουν ότι η πεζοπορία στη φύση είναι καλή για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Περπατώντας μέσα στο δάσος, παρατηρώντας πολύχρωμα φυλλώματα, ακούγοντας πουλιά, μυρίζοντας το άρωμα της ερυθρελάτης και των πεύκων, και νιώθοντας ένα χαλαρωτικό ρεύμα το μυαλό μας καθαρίζει και αισθανόμαστε καλά. Ευτυχώς για εμάς, οι γιατροί συμφωνούν. Συνεχόμενες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία αν ξοδέψετε χρόνο για πεζοπορία στη φύση.

Πηγή : Doctors Tell Us How Hiking Can Change Our Brains

Επίλυση προβλημάτων

Σύμφωνα με μια μελέτη των Ruth Ann Atchley και David L. Strayer, η δημιουργική επίλυση προβλημάτων μπορεί να βελτιωθεί με την αποσύνδεση από την τεχνολογία και την επανασύνδεση με τη φύση. Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες περπατούσαν στη φύση για περίπου τέσσερις ημέρες και τους απαγορεύτηκε να χρησιμοποιούν τεχνολογία. Τους ζητήθηκε να εκτελέσουν εργασίες που απαιτούν δημιουργικότητα και πολύπλοκη επίλυση προβλημάτων. Διαπίστωσαν ότι όσοι έζησαν για τα καλά τις εκδρομές πεζοπορίας είχαν αυξημένη απόδοση σε εργασίες επίλυσης προβλημάτων κατά 50%.

Οι ερευνητές δείχνουν ότι η τεχνολογία και ο θόρυβος των αστικών περιοχών δημιουργεί διάσπαση προσοχής, η οποία επιβαρύνει τις γνωστικές μας λειτουργίες. Έτσι, όταν αισθανόμαστε μπουχτισμένοι από τα άγχη της αστικής ζωής και είμαστε συνδεδεμένοι 24/7, οι πεζοπορίες στη φύση μπορεί να είναι ισχυρά φάρμακα. Μειώνουν την ψυχική μας κόπωση, καταπραΰνουν το μυαλό μας και μας βοηθούν να σκεφτόμαστε δημιουργικά.

πεζοπορία στη φύση

Η πεζοπορία στη φύση μειώνει τον μηρυκασμό

Εκείνοι που επικεντρώνονται υπερβολικά σε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους μπορούν να παρουσιάσουν άγχος, κατάθλιψη και άλλα ζητήματα, όπως binge eating ή μετατραυματική διαταραχή στρες. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν το να περνάς χρόνο στη φύση επηρεάζει την τάση για μηρυκασμό και διαπίστωσαν ότι η πεζοπορία στη φύση μειώνει αυτές τις ιδεοληπτικές, αρνητικές σκέψεις.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την αναφερόμενη αμφιβολία των συμμετεχόντων που περπατούσαν σε ένα αστικό περιβάλλον και ένα φυσικό περιβάλλον. Όσοι περπατούσαν για 90 λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα μηρυκασμού και είχαν επίσης μειωμένη νευρική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό. Όσοι περπατούσαν σε αστικό περιβάλλον δεν απολάμβαναν αυτά τα οφέλη.

Αυτές οι ερευνητές δείχνουν ότι ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο αστικός και ότι η αστικοποίηση συνδέεται με την κατάθλιψη και άλλες μορφές ψυχικών ασθενειών. Ορατό, απλώς απομακρύνοντας μας από ένα αστικό περιβάλλον για να περάσουμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχουν λιγότεροι ψυχικοί στρες, λιγότερος θόρυβος και λιγότερες περισπασμούς μπορεί να είναι επωφελείς για την ψυχική μας υγεία.

Η πεζοπορία στη φύση είναι εξαιρετική άσκηση που ενισχύει το μυαλό

Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση νους υγιής εν σώματι υγιεί. Η πεζοπορία σε εξωτερικούς χώρους είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης και μπορεί να κάψει 400 έως 700 θερμίδες την ώρα, ανάλογα με τη δυσκολία της πεζοπορίας. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι η πεζοπορία δεν είναι τόσο δύσκολη στις αρθρώσεις μας όσο και άλλες μορφές άσκησης, όπως το τρέξιμο. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι όσοι ασκούνται έξω είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τα προγράμματα άσκησής τους, γεγονός που καθιστά την πεζοπορία μια εξαιρετική επιλογή για όσους ελπίζουν να ενσωματώσουν την άσκηση στην καθημερινή τους ζωή.

Το μυαλό και το σώμα είναι φυσικά συνδεδεμένα. Η άσκηση βοηθά να διατηρήσουμε τα κύτταρα του εγκεφάλου μας θρεπτικά και υγιή. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα. Στη μελέτη, διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση αύξησε τον όγκο του ιππόκαμπου σε ηλικιωμένες γυναίκες. Ο ιππόκαμπος είναι δομή του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.


Θεραπευτική πεζοπορία στη φύση

Επαφή με τη φύση

Η επαφή με τη φύση ενδείκνυται ανεπιφύλακτα ως προσθήκη σε κάθε είδους θεραπεία φαρμακευτική ή ψυχολογική, αλλά και για όλο τον κόσμο ως μια ψυχική τόνωση και ανανέωση.

Θάλασσα, γη, πράσινο, ουρανός, δημιουργούν ηρεμία και ανανεώνουν τις αισθητικές λειτουργίες της όρασης (υπέροχα τοπία), της ακοής (ήχοι από έντομα, πουλιά, κύμα, αέρας), της όσφρησης (μυρωδιές του δάσους, της θάλασσας), της αφής (αεράκι, νερό, άμμος, πευκοβελόνες) και τέλος της γεύσης με φανταστικά τοπικά και μη εδέσματα που μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες εξοχικές τοποθεσίες. Το μυαλό καθαρίζει, η συγκέντρωση βελτιώνεται και για λίγο εστιάζει ίσως σε πιο σημαντικά πράγματα. Ο εγωισμός προσωρινά μειώνεται και παράλληλα η ψυχική πίεση που προκαλεί.

Η βελτίωση της σχέσης μας με τη φύση μπορεί να φέρει θαυμαστά αποτελέσματα στην υγεία μας, στην πνευματική & ψυχική μας κατάσταση.

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση