Η διακοπή του καπνίσματος κάνει καλό και στην ψυχική υγεία

Η διακοπή του καπνίσματος δεν ωφελεί μόνο τη σωματική αλλά βελτιώνει και την ψυχική υγεία, μάλιστα το ίδιο ή και περισσότερο από τα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal και το Psychological Medicine, αντίστοιχα.

Η έρευνα έδειξε ότι, η διακοπή του καπνίσματος σαφώς μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, βελτιώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία και την ποιότητα ζωής. Σε γενικές γραμμές, όσοι σταμάτησαν να καπνίζουν, έτειναν να βλέπουν πια τον κόσμο με πιο θετικό τρόπο.

Οι δύο μελέτες καταρρίπτουν τον μύθο ότι, το κάπνισμα επιδρά χαλαρωτικά στον οργανισμό του καπνιστή. Αντιθέτως, οι καπνιστές, είτε έχουν προϋπάρχοντα διαγνωσμένα ψυχικά προβλήματα, είτε όχι, σε βάθος χρόνου αποκτούν καλύτερη διάθεση μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Όπως αναφέρεται στο British Medical Journal, εντύπωση προκαλεί η παρατήρηση ότι η βελτίωση, όσον αφορά τουλάχιστον την ψυχική διάθεση και τις αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να είναι ίση ή και ανώτερη από αυτή που επιφέρει η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Πηγή : Η διακοπή του καπνίσματος κάνει καλό και στην ψυχική υγεία