Ντροπαλότητα ή Κοινωνική Φοβία?

Ντροπαλότητα ή Κοινωνική Φοβία?

Ντροπαλότητα ή Κοινωνική Φοβία?

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται βασικές διαφορές μεταξύ της ντροπαλότητας, ένα στοιχείο που πολλοί άνθρωποι αναμεσά μας μπορεί να έχουν στο χαρακτήρα τους και της κοινωνικής φοβίας, η οποία είναι μια αγχώδης διαταραχή που δύναται να προκαλέσει σημαντική λειτουργική έκπτωση στο άτομο. Ο πίνακας θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμος σε κάποιους που έχουν στοιχεία κοινωνικής αναστολής και ίσως ανησυχούν για τον εαυτό τους ή για άτομα που γνωρίζουν με τέτοιες ενδείξεις και δε γνωρίζουν πως να το χειριστούν.

Όταν αναγνωρίζονται ένα ή περισσότερα στοιχεία από τη δεξιά στήλη, η σύσταση είναι να αναζητηθεί εκτίμηση από ειδικό ψυχίατρο ώστε να παρασχεθεί η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της διαταραχής που πιθανώς θα διαγνωσθεί. Πρέπει να τονιστεί οτι η κοινωνική φοβία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στις περισσότερες των περιπτώσεων είτε με ψυχοθεραπεία, είτε με φαρμακευτική αγωγή.


Ντροπαλότητα Κοινωνική Φοβία
   
Φυσιολογικό στοιχείο προσωπικότητας Αγχώδης Διαταραχή
   
Υψηλότερη πληθυσμιακή επικράτηση Χαμηλότερη πληθυσμιακή επικράτηση
   
Έναρξη νωρίτερα ενδεχομένως και στην προσχολική ηλικία Έναρξη αργότερα προς την εφηβεία
   
Μικρότερη διάρκεια Μεγαλύτερη διάρκεια & πιο χρόνια πορεία
   
Κοινωνική αναστολή Έντονο άγχος ως και κρίση πανικού σε κοινωνικές περιστάσεις
   
Μπορεί να αλληλεπιδράσει κοινωνικά όταν χρειαστεί Υψηλή δυσκολία στην αλληλεπίδραση
   
Μικρότερος βαθμός αποφυγής κοινωνικών περιστάσεων Μεγαλύτερος βαθμός αποφυγής κοινωνικών περιστάσεων
   
Μικρότερη μείωση καθημερινής λειτουργικότητας Μεγαλύτερη μείωση καθημερινής λειτουργικότητας

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ιδιώτης Ψυχίατρος & πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες ψυχιατρικής & συνθετικής ψυχοθεραπείας στο ιατρείο του στην Αθήνα. Εκπαιδευμένος μεταξύ άλλων στην εφαρμογή της καινοτόμου θεραπείας για τις ψυχικές διαταραχές rTMS (Επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός).

2 σκέψεις στο “Ντροπαλότητα ή Κοινωνική Φοβία?”

  1. Geia sas
    Tha hthela na me vohthisete eimai polu ntropalh kai den mporw na to kseperasw eimai 15 etwn kai pio polu apo ola fwvame na mhn kokkinizw otan ntrepomai ti prepei na kanw?
    Sas parakalw xreiazomai vohthia me apasxolei polu auto to thema!!
    Euxaristw polu!

Απάντηση