Skip to content

Πατέρας Φιλόθεος Φάρος ένας ανοιχτόμυαλος ιερέας

Φιλόθεος Φάρος ένας ανοιχτόμυαλος ιερέας

Ζούμε σε μια εποχή που το φαινόμενο της κοσμικής εμπλοκής και των υλικών επιδιώξεων των ιερωμένων πάσης βαθμίδας θεωρείται λίγο πολύ αυτονόητο και κηρύγματα που απέχουν μακράν από τις διδαχές του Ιησού Χριστού, όπως για παράδειγμα τα κηρύγματα μίσους και μισαλλοδοξίας κάποιων εξ’ αυτών (ευτυχώς λίγων), οχι μόνο δεν προβληματίζουν, μα τυγχάνουν ευρείας αποδοχής σε ένα συγχυσμένο ποίμνιο που διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο με ακούραστη προσήλωση.

Με χαρά λοιπόν αναδημοσιεύω τη συνέντευξη ενός ανθρώπου της εκκλησίας που κατά τη γνώμη μου κάνει τη φωτεινή διαφορά σε ένα περιβάλλον ως επί το πλείστον πνευματικά αλλοτριωμένο.Ύπαρξη, έρωτας, πνευματικοτητα, πίστη, αμαρτία, ενοχή, ξενοφοβία, ομοφυλοφιλία μερικά από τα δύσκολα θέματα για τα οποία ερωτάται και οι απαντήσεις του μεστές και κατηγορηματικές αν και σίγουρα δύσπεπτες και ενοχλητικές για πολλούς. Ενας ιερέας που όντως θα άξιζε να ακούει κανείς τα λόγια του συχνά.

Κάποια κεντρικά σημεία της παραπάνω συνέντευξης που χρήζουν περισυλλογής είναι σίγουρα τα εξής :

“Η πίστη βιώνεται μέσα από άσκηση, μέσα από τον περιορισμό του Εγώ, μέσα από την άρνηση του κόσμου των υλικών πραγμάτων και ο άνθρωπος δεν μπορεί να τη βρει όσο είναι απορροφημένος από τη ρηχή πραγματικότητα των υλικών ανέσεων, του εγωκεντρισμού και της ιδιοτέλειας”.

“Υπάρχει δρόμος για τη σωτηρία της ψυχής;

Όσο περισσότερο μοιραζόμαστε, κοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους, τόσο πιο ξεκάθαρα θα βλέπουμε που μπορούμε να πάμε. Ωστόσο, η αυτογνωσία είναι πάρα πολύ ρηχή. Δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται μέσα μας. Ο άνθρωπος όταν περιμένει από αλλού να φτιαχτεί η ζωή του, είναι σε πολύ άσχημη θέση.

Γιατί χρειάζονται οι άλλοι; Δεν καταλαβαίνω. Εννοείτε το καθρέφτισμα;

Η δυνατότητα του ανθρώπου να αυτοεξαπατάται είναι ασύλληπτη. Υπάρχει μια ιστορία που λέει πως όταν ένας άνθρωπος σου πει πως είσαι άλογο, το παραθεωρείς. Όταν ένας δεύτερος σου το ξαναπεί, το σκέφτεσαι. Όταν ένας τρίτος στο επαναλάβει, πας και αγοράζεις μια σέλα. Η δυνατότητα να πιστεύω πως είμαι ο Βαλεντίνο, ενώ έχω μια μύτη τρία μέτρα, είναι πραγματικά ασύλληπτη”.

“Η ενοχή είναι μια κρίση αλαζονείας.”

“Η ομοφυλοφιλία είναι αμάρτημα;

Η οµοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή για να είναι αµαρτία. Η αµαρτία προϋποθέτει επιλογή.”

“Όσο μεγαλώνουμε, δύσκολα αλλάζουμε, αλλά ζωή χωρίς αλλαγές δεν είναι ζωή. Ό,τι δεν αλλάζει είναι νεκρό. Αν ο άνθρωπος θέλει να ζει μέσα στην πραγματικότητα, πρέπει ν’ αλλάζει και εκείνος, αλλιώς μένει απέξω…”


Πηγή : Ο «οικτίρμων» Πατέρας Φιλόθεος Φάρος

έμπνευση

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού