Παιδικός εκφοβισμός (bullying)

Ο παιδικός εκφοβισμός (bullying) αποτελεί μορφή κακοποίησης με συχνά τραυματικές συνέπειες για την ψυχοσύνθεση των παιδιών.


Κατά την παιδική μας ηλικία οι περισσότεροι από μας βρεθήκαμε σε σχολικές παρέες που περιλάμβαναν παιδιά με ποικιλία χαρακτήρων. Ένας ή περισσότεροι από τους χαρακτήρες αυτούς ήταν σχεδόν σίγουρα ο bully, δηλαδή ο τύπος που φαινόταν να του αρέσει να τσακώνεται, να προκαλεί, να απειλεί, να χτυπάει ενίοτε, να κοροϊδεύει, να υποτιμά κάποια παιδάκια με μεγαλύτερη επικέντρωση σε αυτά που του έμοιαζαν πιο αδύναμα ή πιο διαφορετικά..

Στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μετρήθηκε οτι το 30% από 4300 παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν υποστεί παρόμοιου τύπου συμπεριφορά (bullying). Οι συνέπειες αυτής της ιδιαίτερης ψυχολογικής και σωματικής βίας μπορεί να είναι σοβαρές τόσο βραχυπρόθεσμα για την ψυχοσύνθεση του παιδιού, όσο και μακροπρόθεσμα.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική συστολή και επιφυλακτικότητα, πεσμένη διάθεση, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις είναι συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν και που ενδέχεται αργότερα να εξελιχθούν σε κατάθλιψη ή/και αγχώδης διαταραχή όπως η κοινωνική φοβία και η διαταραχή πανικού, ειδικά αν οι ατομικές ψυχολογικές άμυνες του κάθε παιδιού δεν επαρκούν σε συνδυασμό με ένα ανεπαρκές υποστηρικτικό οικογενειακό/κοινωνικό δίκτυο.

Άρα λοιπόν ο χώρος του σχολείου θα μπορούσε να είναι στόχος πρωτοβάθμιας πρόληψης μέσω κατάλληλων παρεμβάσεων (π.χ. θεσμός σχολικού ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού) ώστε να αποφευχθούν ψυχικές διαταραχές που θα χρειαστούν κάποια στιγμή αντιμετώπιση από ειδικό ψυχίατρο ή ψυχολόγο.


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής


Πηγή : Οι συνέπειες του bullying συσσωρεύονται στο χρόνο