Πανδημία κορωνοϊού – ψυχική υγεία

Πανδημία κορωνοϊού - ψυχική υγεία

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία ενεργοποιώντας αντανακλαστικά φόβου και αυτοπροστασίας στο σύνολο των ανθρώπων. Είναι αναμενόμενο ότι δημιουργείται στρες με στόχο την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Η ίδια αυτή η προσαρμογή δεν είναι αυτονόητο ότι γίνεται ομαλά αποδεκτή δίχως αρνητικά συναισθήματα. Αρκετοί συνάνθρωποί μας αναμένεται να ζοριστούν ψυχικά σε ποικίλο βαθμό από τα νέα δεδομένα. Ασθενείς με προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, ενδέχεται να βιώσουν επιδείνωση στα συμπτώματα χωρίς όμως αυτό να είναι κανόνας.


Τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σχολαστικά και προσεγγίζουν το βαθμό που για παράδειγμα ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (και μάλιστα του υπότυπου που αφορά ιδεοληψίες μόλυνσης και ψυχαναγκασμούς υπερβολικής καθαριότητας/πλυσίματος) αντιμετωπίζουν τα πράγματα.

Επιπλέον άγχος και σύγχυση προκαλεί η ασταμάτητη αναμετάδοση ειδήσεων αρνητικών ως επί το πλείστον από διάφορες πηγές και όχι πάντα αξιόπιστες. Η καταστροφοποίηση, η αβεβαιότητα, η ανησυχία για το μέλλον εντείνεται καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ύπαρξη υπεύθυνων χωρίς να δημιουργούν πανικό, ψύχραιμων και ρεαλιστικών τοποθετήσεων, που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η κάλυψη των δυνητικά αυξημένων αναγκών της ψυχικής υγείας υπό αυτές τις συνθήκες επιβάλλουν σε μέγιστο βαθμό και τη χρήση δικτυακών μέσων για την επικοινωνία και την παροχή θεραπείας στους ασθενείς (online συνεδρίες). Ο ρόλος της ψυχιατρικής, της ψυχοεκπαίδευσης και της ψυχοθεραπείας αναμένεται να συνεπικουρήσει δραστικά τη συνολική επιστημονική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Update 8/11/2020 : Διαβάστε ερευνητικά δεδομένα από ελληνική μελέτη για το πρωτο Lockdown, κατάθλιψη και άγχος : Στοιχεία από Ελλάδα 2020


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση