Skip to content

Πανδημία κορωνοϊός & ψυχική υγεία 3/2020

Επηρεάζει η πανδημία την ψυχική μας υγεία

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία ενεργοποιώντας αντανακλαστικά φόβου και αυτοπροστασίας στο σύνολο των ανθρώπων. Είναι αναμενόμενο ότι δημιουργείται υψηλό στρες με στόχο την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Η ίδια αυτή η προσαρμογή δεν είναι αυτονόητο ότι γίνεται ομαλά αποδεκτή δίχως αρνητικά συναισθήματα. Αρκετοί συνάνθρωποί μας αναμένεται να ζοριστούν ψυχικά σε ποικίλο βαθμό από τα νέα δεδομένα. Ασθενείς με προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, ενδέχεται να βιώσουν επιδείνωση στα συμπτώματα χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας για όλους.

Πανδημία κορωνοϊού - ψυχική υγεία

Ψυχολογικές διαστάσεις

Τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σχολαστικά και προσεγγίζουν το βαθμό που για παράδειγμα ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (και μάλιστα του υπότυπου που αφορά ιδεοληψίες μόλυνσης και ψυχαναγκασμούς υπερβολικής καθαριότητας/πλυσίματος) αντιμετωπίζουν τα πράγματα.

Επιπλέον άγχος και σύγχυση προκαλεί η ασταμάτητη αναμετάδοση ειδήσεων αρνητικών ως επί το πλείστον από διάφορες πηγές και όχι πάντα αξιόπιστες. Η καταστροφοποίηση, η αβεβαιότητα, η ανησυχία για το μέλλον εντείνεται καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ύπαρξη υπεύθυνων χωρίς να δημιουργούν πανικό, ψύχραιμων και ρεαλιστικών τοποθετήσεων, που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η κάλυψη των δυνητικά αυξημένων αναγκών της ψυχικής υγείας υπό αυτές τις συνθήκες επιβάλλουν σε μέγιστο βαθμό και τη χρήση δικτυακών μέσων για την επικοινωνία και την παροχή θεραπείας στους ασθενείς (online συνεδρίες). Ο ρόλος της ψυχιατρικής, της ψυχοεκπαίδευσης και της ψυχοθεραπείας αναμένεται να συνεπικουρήσει δραστικά τη συνολική επιστημονική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Update 8/11/2020 :

Καθώς εξελίσσεται η πανδημία, έχουμε πλέον και επίσημα ερευνητικά δεδομένα από τον ελληνικό χώρο. Διαβάστε ερευνητικά δεδομένα από ελληνική μελέτη για το πρώτο Lockdown, κατάθλιψη και άγχος : Στοιχεία από Ελλάδα 2020

Κορωνοϊός και ψυχική υγείαΣυνέντευξη στο TV10 Θεσσαλίας

Απόσπασμα

Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Καλημέρης εξηγεί ότι συντέλεσε στην ανάδειξη των αβεβαιοτήτων της ύπαρξης, αποτελώντας μια απειλή για το σημαντικότερο αγαθό που έχει ο καθένας μας, την ίδια του τη ζωή:

«Αποτελεί ίσως ένα κορυφαίο παράδειγμα του γεγονότος ότι η αβεβαιότητα και η αδυναμία πλήρους ελέγχου είναι διαχρονικό συστατικό της ζωής από την ίδια την απαρχή της. Στην πορεία και καθώς τα μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν προστατεύοντας τις ζωές των περισσότερων, άλλες απειλές αναδύθηκαν π.χ. όσον αφορά τις σχέσεις μας, την εργασία, την οικονομική μας κατάσταση, αλλά και την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η ζωή μας άλλαξε για ένα μεγάλο διάστημα. Και ίσως θα είναι κάπως διαφορετική στο εξής, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει και υπάρχει και θα αποτελεί μια διαρκή απειλή μέχρι να μπορέσει η ιατρική επιστήμη να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά».

Αυτά και άλλα περισσότερα σε μια ενδελεχής αναφορά στα ψυχολογικά προβλήματα και διαστάσεις που επιφέρει η αβεβαιότητα της πανδημίας


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού