Ινομυαλγία

ινομυαλγία 1

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο, δηλαδή ένα σύνολο συμπτωμάτων, με κυριότερο αυτό του διάχυτου πόνου σε πολλαπλά σημεία του σώματος. Ο πόνος αυτός διάγει χρόνια πορεία και προκαλεί έντονη δυσφορία στο άτομο, ενώ πολύ συχνά είναι αίτιο μείωσης της λειτουργικότητάς του. Υπολογίζεται οτι μπορεί να προσβάλλει 2-8% του πληθυσμού (αμερικανικού απ’όπου και οι μελέτες) με έμφαση στο γυναικείο φύλο σε αναλογία περίπου 8:1. Κάποια χαρακτηριστικά του ινομυαλγικού πόνου είναι ότι δύναται να αλλάζει επίκεντρο στο σώμα (μεταναστευτικός) και μπορεί να επιδεινώνεται υπό τις παρακάτω συνθήκες :
• πρωινές ώρες
• ψύχος / υγρασία
• μη αναζωογονητικό ύπνο
• σωματική / ψυχική καταπόνηση
• έντονη σωματική άσκηση
• σωματική αδράνεια
άγχος / στρες
Η ινομυαλγία περιλαμβάνει συνήθως σε ποικίλο βαθμό και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων :
• Αιμωδίες – ζάλη
• Υπερβολική κόπωση από καθημερινές δραστηριότητες που ενίοτε προεξάρχει τόσο ώστε να έχουμε το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
Διαταραχή ύπνου με συνηθέστερες τις ανωμαλίες στο λεγόμενο βαθύ ύπνο (slow wave sleep, SWS), που έχει αναζωογονητικό ρόλο
Ευερέθιστο έντερο, στομαχικό άλγος
Κεφαλαλγίες (τάσεως, ημικρανίες)
• Ξηροστομία
• Ξηροδερμία
• Ρινίτιδα
• Δυσκαταποσία
• Συχνοουρία, δυσουρία, αυξημένη έπειξη για ούρηση
• Δυσμηνόρροια, προεμμηνορυσιακή επιδείνωση συμπτωμάτων

Παράλληλα μια χαρακτηριστική πλευρά του συνδρόμου είναι η λεγόμενη “fibrofog” που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ινομίχλη». Ονομάστηκε έτσι για να περιγράψει τη διαταραχή στις γνωστικές λειτουργίες που συνοδεύει την ινομυαλγία όπως τις δυσκολίες συγκέντρωσης, την υποκειμενική αίσθηση απώλειας της ενεργού μνήμης, τη δυσκολία έκφρασης και ανεύρεσης της κατάλληλης λέξης, τη δυσχέρεια διαμόρφωσης σχεδίων κ.α.

Η συχνή συνύπαρξη της ινομυαλγίας με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές είναι διαπιστωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Βέβαια συμβαίνει και να υπάρχει η ινομυαλγία αυτούσια χωρίς συννοσηρότητα. Κοινό φαινόμενο πάντως είναι η αθρόα χρήση υπηρεσιών υγείας και διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Η ινομυαλγία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια σωματόμορφη διαταραχή με την έννοια ότι μιλάμε για εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων ως το προεξάρχον κριτήριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών στο πλαίσιο του ινομυαλγικού συνδρόμου. Γενικά η συσχέτιση της ινομυαλγίας με διαταραχή του ύπνου και της αρχιτεκτονικής του είναι επίσης διαπιστωμένη.Τέλος δεν είναι ασυνήθιστη η συννοσηρότητα και με άλλες ιατρικές παθήσεις όπως οι παθήσεις του θυρεοειδή, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.

Όσον αφορά την παθογένεια της ινομυαλγίας υπάρχουν διάφορες επικρατούσες θεωρίες με την έρευνα να είναι πάντα εν’ εξελίξει. H βασική νευροβιολογική θεωρία που εμπλέκεται μάλιστα και γενικά σε διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων με επίκεντρο τον πόνο είναι η λεγόμενη «κεντρική και περιφερική ευαισθητοποίηση». Θέλοντας να την εξηγήσουμε με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κεντρική ευαισθητοποίηση έχει να κάνει με ερεθίσματα πόνου χαμηλής έντασης τα οποία μέσω αλλαγών στις νευροδιαβιβαστικές οδούς του νωτιαίου μυελού, καταλήγουν σε αυξημένο αλγαισθητικό σήμα στον εγκέφαλο. Παράλληλα η περιφερική ευαισθητοποίηση έχει να κάνει με μείωση στον ουδό (όριο) του σήματος που πιάνουν οι υποδοχείς του άλγους στο δέρμα, στους μύες και στις αρθρώσεις. Συνήθως οι δύο αυτοί μηχανισμοί αλληλοεπηρεάζονται και πυροδοτούνται από επαναλαμβανόμενη τοπική ιστική βλάβη ή/και μυική τάση λόγω φλεγμονής ή τραυματισμών, από παρατεταμένη αδράνεια, καθώς και από έντονο στρες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η υπεραλγησία (μικρό ερέθισμα → μεγάλος πόνος ή ακόμα και η αλλοδυνία (πόνος από μη αλγογόνο ερέθισμα).Επίσης ταυτόχρονα μπορεί να μεταβάλλεται και η ευαισθησία των υποδοχέων σε άλλα ερεθίσματα όπως χημικά, οσμής, ήχου, θερμοκρασίας κ.α.

Σε γενετικό επίπεδο η ινομυαλγία θεωρείται ως το αποτέλεσμα συνδυασμού γονιδίων που κωδικοποιούν παράγοντες στα βιοχημικά μονοπάτια του μεταβολισμού των μονοαμινών, δηλαδή της σεροτονίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης. Τα γνίδια αυτά ΔΕΝ είναι ειδικά μόνο για την ινομυαλγία, αλλά αντίστοιχοι πολυμορφισμοί εμπλέκονται στην κατάθλιψη και τις διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων. Επιπλέον έχει επισημανθεί οικογενειακή κληρονομικότητα στη νόσο.

Η νευροδιαβίβαση του πόνου είναι σεροτονινεργική, νοραδρενεργική και ντοπαμινεργική. Αυτός είναι ο λόγος που τα σχετικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα που επηρεάζουν θετικά τη σεροτονίνη, τη νοραδρεναλίνη και την ντοπαμίνη έχουν ευνοική επίδραση στις διαταραχές πόνου και στην ινομυαλγία. Υψηλότερη αποτελεσματικότητα έχουν οι SNRIs όπως η ντουλοξετίνη και η βενλαφαξίνη. Ακόμη τα περισσότερα σταθεροποιητικά (αντιεπιληπτικά) φάρμακα έχουν ευεργετική επίδραση στον πόνο λόγω της δράσης τους στα τασεοελεγχόμενα κανάλια νατρίου & ασβεστίου των νευρώνων. Για παράδειγμα η πρεγκαμπαλίνη και η γκαμπαπεντίνη με δράση στα προαναφερόμενα α2δ κανάλια χρησιμοποιούνται ευρύτατα με συνήθως καλή αποτελεσματικότητα σε υψηλές δόσεις στην ινομυαλγία. Τέλος ενίοτε κάποια αντιφλεγμονώδη και άλλα βαρύτερα αναλγητικά χρησιμοποιούνται με ποικίλλα αποτελέσματα, δε θεωρούνται όμως πρώτης γραμμής θεραπεία.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) εφαρμόζεται με υπαρκτά ποσοστά επιτυχίας και στην ινομυαλγία. Ο πόνος είναι ένα σωματικό σύμπτωμα πάνω στο οποίο «οικοδομούνται» μια σειρά από συναισθήματα, όπως το άγχος, καθώς και πολλαπλές αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις. Υπάρχει μια μαθησιακή διάσταση στη στάση απέναντι στο χρόνιο πόνο. Ο τρόπος που ερμηνεύεται ο πόνος καθώς και οι διάφορες συμπεριφορές αποφυγής που προκαλεί αποτελούν στόχους της CBT. Παράλληλα σε ορισμένους ασθενείς βοηθούν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης όπως η προοδευτική μυική χαλάρωση (progressive muscle relaxation, PMR), η νοερή αναπαράσταση και η εκπαίδευση στη διαφραγματική αναπνοή.

Δε θα πρέπει να αγνοηθεί τέλος η θετική συμβολή της φυσικής άσκησης στην ινομυαλγία, σε συνδυασμό φυσικά με τις υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Το δυσλειτουργικό impact της νόσου στον πληθυσμό όπως είναι και ο κανόνας για τις ψυχικές διαταραχές είναι υποεκτιμημένο. Αν το εξετάσει κανείς και από την οικονομική σκοπιά, όπως είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, είναι αδιαμφισβήτητο οτι πολλά ευρώ θα είχαν εξοικονομηθεί λόγω της αποφυγής άσκοπης διενέργειας εξετάσεων και λήψης φαρμάκων για σωματικά συμπτώματα που τελικά δε θα βρεθεί «παθολογική» αιτία. Ο κόσμος βέβαια όπως αναμένεται όχι μόνο δε γνωρίζει, αλλά λόγω του στίγματος δε θα έχει και την πιο θετική ανταπόκριση αν του πούνε οτι τα σωματικά του συμπτώματα είναι «ψυχολογικά». Εν πάσει περιπτώσει φαίνεται από τα εώς τώρα επιστημονικά δεδομένα οτι η ειδικότητα του ψυχιάτρου είναι η κατάλληλη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ινομυαλγίας.

ινομυαλγία 2

 

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνόλου των ψυχικών διαταραχών. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στις ψυχωτικές, συναισθηματικές (διπολική διαταραχήκατάθλιψη) και αγχώδεις διαταραχές αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή.
Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.

7 σκέψεις σχετικά με το “Ινομυαλγία

 1. Ζωή

  Εαν καποιος εχει πολλα απο τα συμπτωματα απο γιατρο ποιας ειδκοτητας μπορει να ξεκινησει και ποιες παθήσεις πρεπει να αποκλεισουμε αρχικα? Εχω ολα τα συμπτωματα του πονου εδω και χρονια (ειμαι 32 και τα πρωτα συμπτωματα πονου θυμαμαι οτι ξεκινησαν πριν περιπου 10 χρονια και επιδεινωνονται με τον καιρο) αλλα πιστευα πως ειναι φυσιολογικο και πως ολοι ετσι νιωθουν και ειδικα εφοσον οι κοντινοι μου ανθρωποι με λενε απλα γκρινιαρα και τεμπελα. Δεν αντεχω ομως αλλο. Εχουν σπασει τα νευρα μου και ειμαι χαλια ψυχολογικα κυριως απο τον πονο, την κούραση χωρις προφανη λογο, τη μη επαρκη καιροραση οσες ωρες κι αν κοιμηθω και την ελλειψη ενεργειας κατα τη διαρκεια της ημερας. Απο που μπορω να ξεκινησω να ψαχνομαι? Ευχαριστω.

  Μου αρέσει!

 2. χρυση

  καλημέρα!υποφερω εδω και δυο χρονια, λεω οτι πονανε τα ποδια μου και οι μυς μου και κανείς δεν με παίρνει ιδιαιτερα στα σοβαρα!!Στους γιατρους που πηγαίνω εδω στην Θρακη με περνούν ανωδυνα και πολύ γρηγορα στην επίσκεψη, ο τελευταιος μάλιστα ειχε και την φαεινη ιδεα να μου δωσει και αντικαταθληπτικα χωρις να μου πει τιποτα οταν τον ειπα οτι δεν μπορω να κοιμηθω τα βραδυα λογω ποδιων και μυων(δεν τα πηρα ποτε,εκτος του οτι ο φαρμακοποιος με ειδε καπως)!Ειμαι 50 ετων ιδιαιτερο προβλημα με την υγεία μου δεν ειχα τωρα ποναω και μου λενε δεν εχω κατι εμφανες……τι να κανω η γυναικα?μηπως εχω ινομυαλγια?Δυστυχως λογω αποστασης δεν μπορω να σας επισκεπτώ…..μήπως μπορειται να με βοηθησετε τι να κανω?ευχαριστώ!!

  Μου αρέσει!

  1. Έχει νόημα να σας δει ρευματολόγος ώστε να διερευνήσει τους πόνους. Αν δε βρεθεί κάποιο οργανικό νόσημα που να σχετίζεται, τότε μάλλον πρόκειται για ινομυαλγία που πρέπει να αντιμετωπιστεί από ψυχίατρο.

   Μου αρέσει!

 3. Μπεσσυ

  Γεια σας.Υποφερω απο χρονιες αϋπνιες και οποτε ειμαι αϋπνη η δεν εχω κοιμηθει καλα εχω
  εντονες μυαλγιες στον αυχενα που αντανακλουν στα ποδια απο την υπερενταση.Μολις κοιμηθω αρκετα ομως περνανε αμεσως και ετσι μονο ανακουφιζομαι.Ταλαιπωρουμαι πολλα χρονια απο αυτους τους πονους Το μαγνησιο και οι εντριβες με ανακουφιζουν καπως αλλα ο υπνος ειναι το μοναδικο φαρμακο .Εχω ινομυαλγια η οχι;

  Μου αρέσει!

  1. Δεν μπορεί να δωθεί διάγνωση με αυτές τις πληροφορίες. Χρειάζεται διερεύνηση των πόνων από ορθοπεδικό και αντιμετώπιση της αυπνίας από ψυχιατρο. Αν σχετίζονται μεταξύ τους και αν είναι μέρος του ίδιου συνδρόμου, θα προκύψει μετα από λεπτομερή εξέταση. Ευχαριστώ

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s