Skip to content

9 σειρές με ψυχολογικό ενδιαφέρον & έντονη πλοκή

Ψυχαγωγία και ψυχική υγεία

Η ψυχαγωγία παίζει βασικό ρόλο στην ανθρώπινη ψυχική υγεία. Η «αγωγή της ψυχής» ουσιαστικά περιλαμβάνει θετικά συναισθήματα όπως ευχαρίστηση, ευφορία, ευτυχία, ικανοποίηση, συμπάθεια, αγάπη, έρωτας, συγκίνηση, πάθος, «αδρεναλίνη», αλλά και έννοιες όπως χιούμορ, αισθητική, ομορφιά, μάθηση, πνευματική άσκηση, προβληματισμοί, δημιουργία, φιλία κ.α. Είναι το «αλατοπίπερο» της ζωής , αλλά ταυτόχρονα και αντίδοτο στη μαυρίλα που τα τελευταία χρόνια έχει επιβληθεί στην κοινωνία μας.

Ψυχαγωγία και τηλεόραση

Ένα από τα βασικά μέσα ψυχαγωγίας σήμερα είναι η τηλεόραση. Αποτελεί ένα πολυεργαλείο με πρόσβαση σχεδόν σε κάθε σπίτι στη γη, το οποίο εάν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ανθρώπινη ψυχαγωγία. Έχω πολύ χαμηλή εκτίμηση στην ελληνική τηλεόραση. Πρωινοί καφέδες με μπόλικο ..τίποτα, ανούσια κουτσομπολιά, φαντασμαγορικά σόου «η επιτομή της υποκρισίας», μαύρη κατευθυνόμενη ενημέρωση που υποδαυλίζει το θυμό, τη στενοχώρια, την απαισιοδοξία στον κόσμο, τούρκικη τηλεοπτική… εισβολή και άλλα.

Η ψυχαγωγία της τηλεόρασης ως τρόπος χαλάρωσης και προσωρινής απόδρασης από τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι κάτι το θεμιτό. Στην περίπτωση της ελληνικής τηλεόρασης όμως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η απόδραση δε σε φέρνει σε μια μια θετικότερη κατάσταση που να περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν παραπάνω. Μάλλον σε εισάγει σε μια κατάσταση εγκεφαλικής αποχαύνωσης..και το χειρότερο χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Ψυχολογικές σειρές

Εντούτοις υπάρχει λόγος ύπαρξης για την 40άρα LCD μου! Είναι κάποιες ξένες τηλεοπτικές σειρές με ψυχολογικό ενδιαφέρον παλιότερες και καινούριες που κατά την εκτίμησή μου αξίζουν την προσοχή σας.Βασικός λόγος που εδώ και χρόνια είμαι φαν τους είναι ότι δίνουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό! Εγείρουν σοβαρά και θεμελιώδη ερωτήματα αξιών, αρχών, αποφάσεων της καθημερινότητας.

Παρουσιάζουν χαρακτήρες ρεαλιστικούς με βάθος, με έμφαση στον ψυχολογικό τομέα. Ρεαλιστική, πολλές φορές ωμή περιγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας. Σενάρια ποιοτικά και σύγχρονες σκηνοθεσίες. Ηθοποιοί που δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά από τα μεγαθήρια της 7ης τέχνης. Τις περισσότερες φορές που τελειώνει ένα επεισόδιο μου αφήνουν ένα αίσθημα ότι δε θα ’θελα να τελειώσει.

σειρές με ψυχολογικό ενδιαφέρον

Για τους παραπάνω λόγους παραθέτω στη συνέχεια και συστήνω ακόμη και στους μη φαν των αντίστοιχων ειδών μια επιλογή μου με τις πιο αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές με ψυχολογικό ενδιαφέρον των τελευταίων χρόνων κατά την προσωπική μου άποψη. Αναπόφευκτα λόγω του μεγάλου μου ενδιαφέροντος για τις επιστήμες της ψυχής, οι περισσότερες περιέχουν διάχυτα στοιχεία από ψυχιατρική και ψυχολογία. Τα στοιχεία όμως αυτά ενσωματώνονται στις υποθέσεις με αριστοτεχνικό τρόπο χωρίς να κουράζουν, προάγοντας έτσι το ενδιαφέρον του κοινού, αυξάνοντας τη γνώση του γι’ αυτά και μειώνοντας σε τελική ανάλυση το φαινόμενο του στίγματος!

House M.D.

Κορυφαία σειρά! Η ζωή και τα περιστατικά του ιδιοφυούς αλλά ασταθούς (μάλλον μεικτή διαταραχή προσωπικότητας έχω καταλήξει) ομώνυμου γιατρού και των συναδέλφων του. Κάθε επεισόδιο και ένα μεγάλο νόημα! Συναισθήματα & ιδέες που συχνά προκαλούν συγκίνηση. Δυστυχώς πέρσι ολοκληρώθηκε ο 8ος και τελευταίος κύκλος. Must see.

Lie to me

Άλλη μια τοπ ψυχολογική σειρά που τελείωσε γρηγορότερα απ’ ότι άξιζε. Επιστήμονας μάστερ στην ερμηνεία της γλώσσας του σώματος καταλαβαίνει ποιος ψεύδεται και ποιος όχι από απίθανες λεπτομέρειες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.Με τη βοήθεια της πανέξυπνης ψυχολόγου συνεργάτη του (με την οποία υπάρχει ανεκδήλωτη συναισθηματική έλξη) συνεργάζεται με τις αρχές για να βοηθήσει αδικημένους και αθώους να βρουν το δίκιο τους και λαμόγια επιχειρηματίες να πάνε εκεί που τους αξίζει! Τρομερές ερμηνείες, βαθιά νοήματα, ενδελεχείς σκιαγραφήσεις των χαρακτήρων,δράση και έξυπνο χιούμορ. Must see.

Perception

Η ζωή ενός ευφυούς καθηγητή πανεπιστημίου στις Νευροεπιστήμες, οποίος πάσχει από σχιζοφρένεια! Ναι καλά διαβάζετε.. Απίθανο να συμβεί βέβαια στην πραγματικότητα,όμως συμβολίζει το ότι και οι ψυχικά ασθενείς έχουν δικαίωμα και μπορούν να λειτουργήσουν υπό μη στιγματιστικές συνθήκες στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετά παραδείγματα  μεγάλων επιστημόνων και λογοτεχνών με παγκόσμιας αξίας προσφορά, οι οποίοι έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή! Ο συγκεκριμένος χρησιμοποιεί τις άριστες γνώσεις του πάνω στην λειτουργία του εγκεφάλου βοηθώντας τις αρχές στην επίλυση δύσκολων υποθέσεων.

Sherlock

Είμαι μεγάλος φαν του Σέρλοκ Χολμς.Εδώ πρόκειται για τη σύγχρονη εκδοχή του σε μια άψογη σε όλα τα επίπεδα σειρά του BBC εκτός από το ότι έχουν γυριστεί μόλις 6 επεισόδια σε 2 χρόνια! Έγραφα για πνευματική εξάσκηση παραπάνω, εδώ λοιπόν έχουμε αφθονία από αυτό οπότε χαράς ευαγγέλια ειδικά για τους φίλους των αστυνομικών ταινιών & σειρών. Σε πρώτο πλάνο η ψυχολογική αποτύπωση του Sherlock & Watson!

Elementary

Αντίστοιχος του Βρεταννού Σέρλοκ Χολμς Αμερικάνος υπερεγκέφαλος ντετέκτιβ πολύτιμος συνεργάτης του NYPD και πρώην εξαρτημένος από ουσίες, ο οποίος υποχρεώνεται να συμβιώσει με πρώην γιατρό που παραιτήθηκε από την άσκηση του επαγγέλματος λόγω ιατρικού λάθους που τη σημάδεψε και τώρα εργάζεται ως επαγγελματίας «σύντροφος νηφαλιότητας»! Εξαιρετική σειρά με αστυνομική πλοκή και ψυχολογικό ενδιαφέρον ταυτόχρονα, συστήνεται ανεπιφύλακτα!

Damages

Νομική σειρά μυστηρίου ως και ψυχολογικό θρίλερ σε σημεία που απεικονίζει με ωμή ακρίβεια την απάνθρωπη ουσιαστικά λειτουργία του δικηγορικού επαγγέλματος.Απίστευτο σασπένς! Πρωτότυπη σεναριακή και σκηνοθετική παρουσίαση.Εξαιρετική σκιαγράφηση χαρακτήρων. Ηθικοί προβληματισμοί. Επίσης πέρυσι ολοκληρώθηκε δυστυχώς ο 5ος και τελευταίος κύκλος.Η βασική πρωταγωνίστρια αποτελεί πιστεύω τον ορισμό της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας και η ερμηνεία της είναι συγκλονιστική (Γκλεν Γκλόουζ)!


Boss

Πολιτική δραματική σειρά που σκιαγραφεί τη ζωή του αδίστακτου δημάρχου του Σικάγο ο οποίος ξαφνικά διαγιγνώσκεται με άνοια Lewy Body, μια σοβαρή νευροεκφυλιστική διαταραχή. Πολιτικά παιχνίδια και διαπλοκή στο φουλ σε μια διεφθαρμένη πολιτική σκηνή που παρουσιάζεται ωμά και μας κάνει εύκολα να πούμε ότι ..τελικά αυτά γίνονται και αλλού! Παράλληλα εστιασμός στον ψυχολογικό παράγοντα καθώς και στην απέλπιδα προσπάθεια του δημάρχου να ανταπεξέλθει στα συμπτώματα της ασθένειας του και ταυτόχρονα να επικρατήσει πατώντας επί πτωμάτων στο παιχνίδι της εξουσίας. Κόβει την ανάσα!

The Walking Dead

Σε μια μετααποκαλυπτική κοινωνία η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε ζόμπι λόγω ενός ιού. Μια ομάδα επιζώντων αγωνίζεται να επιβιώσει περνώντας δια πυρός και σιδήρου.Τι θυσίες χρειάζεται να κάνουν για την επιβίωση, ποια όρια ψυχικά, πνευματικά και ηθικά πρέπει να ξεπεράσουν,ποιες αρχές να καταπατήσουν. προφανώς η σειρά δεν είναι καθαρά ψυχολογική, αλλά ο εστιασμός σε αυτά τα στοιχεία της δίνουν μεγάλο ψυχολογικό ενδιαφέρον. Είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό θρίλερ που σε πρώτη ματιά θα απωθήσει τους μη φαν. Χρειάζεται γερό στομάχι, αλλά τολμήστε!


Dexter

Για το τέλος άφησα μια δυνατή ριζοσπαστική σειρά για τους φαν των θρίλερ και όχι μόνο. Έντονες σκηνές και συγκινήσεις. Η ζωή ενός «αναλυτή αίματος» που δουλεύει για τη αστυνομία αλλά στην κρυφή ζωή του εντοπίζει και δολοφονεί εγκληματίες που ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του νόμου. Σε μικρή ηλικία έγινε μάρτυρας της δολοφονίας της μητέρας του μπροστά στα μάτια του και αυτό.. όσο να’ ναι δεν τον άφησε ψυχικά αλώβητο..Τρομερή σκιαγράφηση του ανθρώπινου ψυχισμού και κυρίως της ψυχοπαθολογίας του και ηθικά διλήμματα.Τα τελευταία προκάλεσαν αντιδράσεις για το ποιόν της σειράς καθώς μερίδα των κριτικών θεώρησε ότι προάγει τη βία καθώς και ότι το κοινό καθοδηγείται να συμπαθήσει έναν κατά συρροή δολοφόνο.

Μόνο για πολύ τολμηρούς ενήλικες.


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

ΑπάντησηCancel reply

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού
Exit mobile version