Τα ποσοστά ψυχικών διαταραχών στην Ελλάδα

Πολύ σημαντική έρευνα για τα ποσοστά ψυχικών διαταραχών στην Ελλάδα.

Τα πραγματικά ποσοστά των ψυχικών διαταραχών στον πληθυσμό κατά την ταπεινή μου άποψη είναι πολύ μεγαλύτερα.

Αφενώς γιατί το 46% των ερωτηθεντων δεν απάντησε! Το γεγονός αυτό αξιολογείται με πολλούς τρόπους. Για μένα επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την επίδραση του στίγματος και της άγνοιας γύρω από την ψυχική υγεία. Επίσης είναι πιθανό οτι ένας λόγος που κάποιοι επέλεξαν να μην απαντήσουν είναι η ντροπή και ο φόβος να μην “μαθευτεί” οτι οι ίδιοι έχουν κάποιο πρόβλημα. Φόβος αβάσιμος βέβαια καθώς οι έρευνες αυτές δεν είναι ονομαστικές.

Αφετέρου στην έρευνα δε μετρήθηκαν τα ποσοστά βαρύτερων διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Κατά τα άλλα επιβεβαιώθηκε η μεγαλύτερη συχνότητα των διαταραχών που μετρήθηκαν σε γυναίκες και μεγάλες ηλικίες. Ακόμη τα ποσοστά συννοσηρότητας από 1+1 εώς 1+3 διαταραχές είναι υψηλά. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο, ενώ για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει και ολόκληρη η έρευνα στην αγγλική γλώσσα σε pdf.

Prevalence and sociodemographic associations of common mental disorders in a nationally representative sample of the general population of Greece