Skip to content

Βιβλία : 7 λόγοι για να διαβάζετε περισσότερα

Βιβλία μια σταθερή αξία

Τα βιβλία βρίσκονται εδώ και αιώνες και περιέχουν τη γνώση του παρελθόντος και των πολιτισμών μας. Τα πρώτα βιβλία πιθανότατα γράφτηκαν στην αρχαία Μεσοποταμία και Αίγυπτο σε πήλινες πλάκες και πάπυρους και περιείχαν αρχεία λογιστικών, νόμων και θρησκευτικών κειμένων. Η εφεύρεση του τυπογράφου τον 15ο αιώνα μ.Χ. από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο αύξησε πολύ την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της παραγωγής βιβλίων, καθιστώντας τα ευρύτερα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Τα βιβλία είναι γεμάτα γνώσεις, μας δίνουν μαθήματα ζωής, μας διδάσκουν για τις δυσκολίες, την αγάπη, τον φόβο και κάθε μικρό πράγμα που είναι μέρος της ζωής.

Διαδραματίζουν έναν βασικό ρόλο στη ζωή τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία, παρέχοντας γνώσεις για τον εξωτερικό κόσμο, βελτιώνοντας τις δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και ομιλίας τους, καθώς και ενίσχυση της μνήμης και της ευφυΐας. Η σημασία των βιβλίων στη ζωή μας δεν μπορεί να αγνοηθεί γιατί όχι μόνο βοηθούν στη διεύρυνση των οριζόντων μας, αλλά επίσης λειτουργούν ως πόρτες σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας. Λειτουργούν ως κιτ επιβίωσης, μας επηρεάζουν και ενίοτε έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ψυχισμό μας.


Τι κερδίζετε από το διάβασμα βιβλίων

  • Κερδίζετε πολύτιμες γνώσεις
  • Εξασκείτε τον εγκέφαλό σας
  • Βελτιώνετε τη μνήμη σας
  • Διασκεδάζετε
  • Βελτιώνετε την ικανότητά σας για ενσυναίσθηση
  • Βελτιώνετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες
  • Βελτιώνετε την ψυχική σας υγεία

Οφέλη διαβάσματος

Το διάβασμα αναζωογονεί τον εγκέφαλο

Όσοι διαβάζουν κλασικά λογοτεχνικά έργα όπως του Σαίξπηρ ωφελούν περισσότερο τον εγκέφαλό τους σε σχέση με βιβλία αυτο-βοήθειας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε εθελοντές που διάβαζαν λογοτεχνικα βιβλια του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ποιήματα του Τ.Σ. Έλιοτ κι άλλων γνωστών λογοτεχνών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο απαιτητικά ήταν τα αναγνώσματα, τόσο πιο έντονη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, βοηθώντας έτσι στην αναζωογόνησή του, στην τόνωση της προσοχής των αναγνωστών και στην καλλιέργεια της ικανότητας στοχασμού (μιας μάλλον ξεχασμένης ιδιότητας στη γρήγορη ηλεκτρονική εποχή μας).

Σε σχέση με τις θετικές συνέπειες των βιβλίων για τον εγκέφαλο, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι το διάβασμα έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας πρόληψης της άνοιας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology το 2013 διαπίστωσε ότι ενήλικες που ασχολούνται με νοητικά διεγερτικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, μειώνουν το ρυθμό γνωστικής επιδείνωσης με το πέρας της ηλικίας.

Βιβλία : 7 λόγοι για να διαβάζετε περισσότερα

Βιβλίο και ενσυναίσθηση

Τα λογοτεχνικά μυθιστορήματα ενισχύουν την ικανότητά μας να ταυτιζόμαστε και να κατανοούμε καλύτερα τους άλλους δείχνει σούπερ ενδιαφέρουσα σχετική έρευνα. Μπορεί να παρέχει έναν ασφαλή χώρο στους αναγνώστες να εξερευνήσουν τα δικά τους συναισθήματα και να αναπτύξουν μεγαλύτερη αίσθηση αυτογνωσίας.

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα υποβάλλοντας σε μια σειρά ψυχολογικά τεστ χίλιους εθελοντές-αναγνώστες, οι οποίοι είχαν διαβάσει είτε ένα αξιόλογο μυθιστόρημα, ένα δοκίμιο είτε ένα ανάγνωσμα μαζικής λογοτεχνίας.

Οι αναγνώστες που είχαν διαβάσει αξιόλογα λογοτεχνικά βιβλία είχαν καλύτερες επιδόσεις στα σχετικά τεστ και επιπλέον επιδείκνυαν μεγαλύτερη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση.

Επιπλέον, η ανάγνωση μπορεί να βελτιώσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες διευρύνοντας το λεξιλόγιο και βελτιώνοντας τη γλωσσική ευχέρεια.

Η έρευνα αυτή φέρνει στο νου την απαξία που επιδεικνύουν πολλοί συνάνθρωποι μας και μάλιστα ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου στο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, με αναφορές σε “χαμένο χρόνο”, “δεν χρησιμεύει σε κάτι”, “τι σου προσφέρει” και άλλα παρεμφερή σχόλια. Επιδεικνύουν δε οι άνθρωποι αυτοί μια εμμονική προσήλωση στο διάβασμα αποκλειστικά και μόνο αναγνωσμάτων σχετικών με το επαγγελματικό τους αντικείμενο. Αναλογικά είναι σα να λέμε “τρώω μόνο για να επιβιώσω”.


Διάβασμα και ψυχική υγεία

Το διάβασμα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Το διάβασμα μπορεί να είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, παρέχοντας μια διαφυγή από στρες και άγχος. Μπορεί επίσης να προάγει τη χαλάρωση και τον καλύτερο ύπνο, καθώς το διάβασμα πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να ηρεμεί το μυαλό και να μειώσει τις αγωνιστικές σκέψεις. Η ανάγνωση μπορεί επίσης να είναι μια μορφή θεραπείας, παρέχοντας ιδέες και προοπτικές που μπορούν να βοηθήσουν τους αναγνώστες να πλοηγηθούν σε δύσκολα συναισθήματα και εμπειρίες.

Προσωπική ανάπτυξη

Επιπλέον, η ανάγνωση μπορεί να διευρύνει τις γνώσεις και την προοπτική ενός ατόμου. Τα βιβλία μπορούν να εκθέσουν τους αναγνώστες σε νέες ιδέες, πολιτισμούς και ιστορικά γεγονότα που μπορεί να μην είχαν συναντήσει διαφορετικά. Η ανάγνωση μπορεί επίσης να προωθήσει τη δια βίου μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται σε διάφορα θέματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Με αυτόν τον τρόπο, η ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να γίνουν πιο ενημερωμένοι και αφοσιωμένοι πολίτες, συμβάλλοντας σε μια κοινωνία με περισσότερη γνώση, κατανόηση, ατομική & συλλογική ευθύνη.

Ψυχαγωγία – κοινωνικότητα

Επιπλέον, το διάβασμα μπορεί να είναι πηγή ψυχαγωγίας και απόλαυσης. Τα βιβλία μπορούν να προσφέρουν μια απόδραση από την πραγματικότητα, επιτρέποντας στους αναγνώστες να βυθιστούν σε νέους κόσμους και εμπειρίες. Η ανάγνωση μπορεί επίσης να είναι μια κοινωνική δραστηριότητα, καθώς παρέχει ένα κοινό έδαφος για συζήτηση και μπορεί να ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα.

Επαγγελματική προοπτική

Τέλος, το διάβασμα μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές καριέρας. Η ανάγνωση μπορεί να βελτιώσει την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τις επικοινωνιακές δεξιότητες, που είναι όλα πολύτιμα στοιχεία στο εργατικό δυναμικό. Η ανάγνωση μπορεί επίσης να διευρύνει τις γνώσεις και την κατανόηση ενός ατόμου για τον τομέα του, καθιστώντας το πιο ενημερωμένο και ικανό επαγγελματίες.


Βιβλία και παιδιά

Το διάβασμα είναι σημαντικό για τον ψυχισμό των παιδιών.

Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν την αγάπη για τα βιβλία παρά μόνο αν τους καλλιεργηθεί από τους γονείς τους.

Άλλη μια έρευνα που καταδεικνύει την αξία του διαβάσματος αφορά τα παιδιά και μας λέει ότι η ύπαρξη βιβλιοθήκης στο σπίτι ανεβάζει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών και μπορεί να τους προσφέρει εφόδια γνώσης, ιδιαίτερα χρήσιμης για το μέλλον τους.


Ορισμένα ρητά για το βιβλιο

Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να είναι πιο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια. Albert Einstein

Όταν κάθε τι άλλο αποτύχει, άστα και πήγαινε στη βιβλιοθήκη. Stephen King

Όταν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, δεν ξεφεύγεις από τη ζωή, βυθίζεσαι βαθύτερα σε αυτή. Μπορεί να υπάρχει μια επιφανειακή απόδραση – σε διαφορετικές χώρες, ήθη, μοτίβα ομιλίας – αλλά αυτό που κάνεις ουσιαστικά είναι να κατανοήσεις καλύτερα τις λεπτότητες της ζωής, τα παράδοξα, τις χαρές, τους πόνους και τις αλήθειες. Η ανάγνωση και η ζωή δεν είναι ξεχωριστές αλλά συμβιωτικές. Julian Barnes

βιβλία

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η ανάγνωση βιβλίων παρέχει μια σειρά από γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ζωή ενός ατόμου. Από τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας μέχρι την προώθηση της ενσυναίσθησης και της κατανόησης, η ανάγνωση μπορεί να ενισχύσει την προσωπική ανάπτυξη και να συμβάλει σε μια πιο ενημερωμένη και αφοσιωμένη κοινωνία. Το διάβασμα είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες χαλάρωσης, ψυχαγωγίας και δια βίου μάθησης. Επομένως, είναι σαφές ότι η αξία της ανάγνωσης βιβλίων είναι ανυπολόγιστη και πρέπει να την αγκαλιάσουν άτομα κάθε ηλικίας και υπόβαθρου.


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

1 thought on “Βιβλία : 7 λόγοι για να διαβάζετε περισσότερα”

  1. Τίτλοι ειδήσεων σήμερα για την πιο άμεση ενημέρωση σας από τις μεγαλύτερες ελληνικές πηγές ειδήσεων

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού