Το στίγμα των ψυχικών διαταραχών σκοτώνει

Για μία σιωπηρή “βολική συμφωνία” μεταξύ γενικών γιατρών ή παθολόγων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ασθενών είχε κάνει λόγο πριν από χρόνια ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής, ακαδημαϊκός και πρωτοπόρος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας Κώστας Στεφανής: “Ο γιατρός συμφωνεί να μην ‘σπαταλήσει’ χρόνο για να ασχοληθεί και με τυχόν ψυχικές διαταραχές του ασθενούς ο οποίος πάσχει σωματικά και ο ασθενής, από την πλευρά του, αποφεύγει τον στιγματισμό από μία πιθανή διάγνωση ψυχικής διαταραχής. Αυτή η ‘βολική συμφωνία’ αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της υποδιάγνωσης των ψυχικών παθήσεων”.

Σε μία δική της δημόσια παρέμβαση, η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, επιστημονική υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος κατά του στίγματος των ψυχικών διαταραχών “Αντιστίγμα” του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), είχε επισημάνει: “Πιθανότατα δεν υπάρχει καμία άλλη ασθένεια στη δυτική κοινωνία όπου το ‘χάσμα’ ανάμεσα στη διατιθέμενη και πρέπουσα φροντίδα και σε αυτήν που πραγματικά λαμβάνει ο ασθενής είναι τόσο μεγάλο όσο στην ψυχική διαταραχή. Το κοινωνικό στίγμα αποτελεί τον βασικό λόγο που αποτρέπει τον σύγχρονο άνθρωπο από την αναζήτηση θεραπείας και την αξιοποίηση των θεραπευτικών επιτευγμάτων της σύγχρονης Ψυχιατρικής”.

Περισσότερα από 436 εκατ. ευρώ δαπανά ετησίως η Ε.Ε. για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Εάν, μάλιστα, προστεθεί και το κόστος για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των σωματικών νόσων σε ψυχικώς πάσχοντες, τότε η σχετική δαπάνη αυξάνεται κατά 70%. Και αυτό, ενώ μόνον το 1/3 των ψυχικώς πασχόντων διεθνώς λαμβάνει θεραπεία.

Η υποδιάγνωση των ψυχικών διαταραχών αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο, τη στιγμή που τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες διατρέχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με ψυχικά υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και του ιδίου φύλου στον γενικό πληθυσμό. Πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα, με κύρια αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες παρουσιάζουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη ή άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και μόλις το 1/3 παρουσιάζει φυσιολογικό βάρος, ενώ η κακή σωματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ψυχική ασθένεια. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη κατάθλιψης διπλασιάζεται σε άτομα με διαβήτη.

Είναι ιδιαιτέρως καίριο το σύνθημα το οποίο έχει διατυπώσει το ΕΠΙΨΥ και οφείλουμε όλοι να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας: “Φάρμακα για τη σχιζοφρένεια υπάρχουν. Για το στίγμα;”.

Πηγή : Το στίγμα των ψυχικών διαταραχών σκοτώνει.