Αγοραφοβία – Ψυχίατρος Αθήνα

Αγοραφοβία Ψυχίατρος Αθήνα

Αγοραφοβία : Εκδήλωση υπερβολικού άγχους όταν το άτομο βρίσκεται σε μέρη ή καταστάσεις από όπου η διαφυγή είναι δυσχερής ή δεν υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια αν πάθει κάτι όπως μια κρίση πανικού.. Αυτό αφορά π.χ. :

 • Να μείνει μόνο
 • Άγνωστα μέρη
 • Να διασχίσει δρόμους
 • Χρήση μέσων συγκοινωνίας
 • Πολυκαταστήματα ή μικρά μαγαζιά
 • Θέατρο, κινηματογράφος
 • Συνωστισμό ανθρώπων
 • Αναμονή σε ουρά
 • Ανοιχτά μέρη
 • Αεροπλάνα
 • Μπάνιο

Η έκθεση σε παρόμοιες καταστάσεις προκαλεί έντονο άγχος και σε πολλές περιπτώσεις κρίση πανικού. Η διαταραχή πανικού συνυπάρχει συχνά με αγοραφοβία. Αν η φοβία περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, τότε η διάγνωση είναι ειδική φοβία. Αν η φοβία περιορίζεται σε κοινωνικές συνθήκες, τότε η διάγνωση είναι κοινωνική φοβία. Έτσι λοιπόν το άτομο υιοθετεί συμπεριφορές αποφυγής με κυριότερη την αποφυγή των παραπάνω καταστάσεων ή συμπεριφορές ασφαλείας όπως να έχει πάντα κάποιον κοντινό του άνθρωπο μαζί του. Ως αποτέλεσμα το άτομο βιώνει μείωση της κοινωνικής και εργασιακής λειτουργικότητάς του. Το ότι αναγνωρίζει το υπερβολικό ή παράλογο του φόβου του,  δε μεταφράζεται σε μείωση ή διακοπή των συμπτωμάτων. Η διαταραχή εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συννοσηρότητα είτε με άλλη αγχώδη διαταραχή είτε με κατάχρήση/εξάρτηση από αλκοόλ και κατάθλιψη.

Η αγοραφοβία δείχνει μια προτίμηση στο γυναικείο φύλο με αναλογία 2:1. Η ηλικία έναρξης είναι η εφηβεία ή η πρώιμη ενήλικη ζωή και ο δια βίου επιπολασμός είναι περίπου στο 7%.

Η αγοραφοβία αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο ψυχοθεραπευτικά με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία να έχει υψηλή ένδειξη και αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει και στη συνυπάρχουσα αγχώδη διαταραχή όπως η διαταραχή πανικού. Η φαρμακευτική θεραπεία όπως και για τις υπόλοιπες αγχώδεις διαταραχές κυριαρχείται από τους SSRIs (αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης).Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω θεραπειών παρουσιάζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνόλου των ψυχικών διαταραχών. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στις ψυχωτικές, συναισθηματικές (διπολική διαταραχήκατάθλιψη) και αγχώδεις διαταραχές αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή.

Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: