Αγχώδεις Διαταραχές – Ψυχίατρος Αθήνα

20% του ελληνικού πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια αγχώδη διαταραχή! Στο ποσοστό αυτό δεν υπολογίζονται περιπτώσεις αγχους που ναι μεν υφίστανται σε σημαντικό βαθμό αλλά δεν πληρούν τα επίσημα κριτήρια της εκάστοτε αγχώδους διαταραχής και αυτές που ποτέ δεν φτάνουν στις δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Επομένως το ΑΓΧΟΣ ως οντότητα αφορά πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και μαζί με την ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ μπορεί να θεωρηθεί ως μείζων παράγοντας ποιοτικής επιρροής της λειτουργικότητας του ατόμου σε οικογενειακό,κοινωνικό/πολιτικό και εργασιακό επίπεδο.

Ως άγχος ορίζεται το διάχυτο δυσάρεστο συναίσθημα που δημιουργείται από μια εκτίμηση ή διαίσθηση ή αντίληψη μιας ακαθόριστης ή συχνά μη πραγματικής απειλής κατά του εαυτού π.χ. η φοβία των αεροπορικών πτήσεων. Το συναίσθημα αυτό οδηγεί το άτομο σε μια αυξημένη ψυχική και σωματική ετοιμότητα της απειλής αυτής. Το άγχος μοιάζει με το φόβο, διαφέρει όμως και στο ότι ο φόβος προκαλείται από άμεση και καθορισμένη απειλή π.χ. μια αεροπειρατεία. Το άγχος δε θεωρείται πάντα παθολογικό (πίνακας). Δείτε εδώ περισσότερα για το πώς καταλαβαίνει κανείς ότι το άγχος του είναι υπερβολικό.

     ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Διάφορες διαταραχές και νόσοι περιλαμβάνουν το άγχος ως σύμπτωμα. Οι αγχώδεις διαταραχές εκδηλώνονται ως:

• Ειδικές Φοβίες π.χ. υψοφοβία ή αραχνοφοβία
Αγοραφοβία όταν το άτομο αδυνατεί να κυκλοφορήσει εκτός σπιτιού
Κονωνική Φοβία όταν το άτομο αδυνατεί να λειτουργήσει μπροστά σε κόσμο
Διαταραχή Πανικου όταν το άτομο εμφανίζει απρόσκλητα έντονα σωματικά συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία
Διατ/χή Γενικευμένου Άγχους όπου το άγχος είναι διαρκές σε όλες ή τις περισσότερες δραστηριότητες του ατόμου
• Διατ/χη Μετατραυματικού στρες όπου το άγχος οφείλεται σε ισχυρό για το άτομο ψυχοπιεστικό γεγονός της ζωής του
Ιδεοψυχαναγκαστική Διατ/χή όπου απρόσκλητες δυσάρεστες απαράδεκτες σκέψεις εισβάλλουν συνεχώς στο νου του ατόμου. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα (DSM V) αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της μαζί με κάποιες άλλες σχετικές διαταραχές.

Θα πρέπει να σημειωθεί φυσικά ότι το άγχος μπορεί να είναι σύμπτωμα και άλλων ψυχικών διαταραχών,κάτι που ξεφεύγει της θεματολογίας του παρόντος. Αυτό που ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί λόγω της υψηλής συχνότητας εμφάνισης είναι η συννοσηρότητα υπερβολικού άγχους και κατάθλιψης. Εκτός από αυτή τη περίπτωση όμως και ΠΟΛΛΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ μπορεί να εκδηλωθούν με υπέρμετρο άγχος. Ενδεικτικά αναφέρονται νευρολογικές νόσοι όπως η ημικρανία και η σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπάθειες, θυρεοειδοπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α. Παράλληλα ΚΑΙ Η ΛΗΨΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ δύναται να εμπλέκεται σε αγχώδεις εκδηλώσεις π.χ. η κορτιζόνη. Τέλος η υπερβολική χρήση ΑΛΚΟΟΛ και φυσικά ναρκωτικών ουσιών ευθύνεται σε υψηλό βαθμό. Αναλυτικότερο άρθρο για το θέμα αυτό θα βρείτε στο σύνδεσμο : αγχώδεις διαταραχές οργανικής αιτιολογίας

Η επίδραση του άγχους στην ποιότητα ζωής του ατόμου είναι ιδιαίτερα υψηλή και συχνά διαφεύγει της προσοχής.Πολλές φορές υποεκτιμάται και υποβαθμίζεται καθώς τα αποτελέσματά του μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανή ή οι προτεραιότητες του ατόμου είναι διαφορετικές.Συνήθως οι θορυβώδεις σωματικές εκδηλώσεις του άγχους αποτελούν το «καμπανάκι» ώστε να ασχοληθεί κάποιος με αυτές όχι όμως πριν ταλαιπωρηθεί αρκετά συνήθως με πολλαπλές εξετάσεις από διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται κοινά συμπτώματα που μπορεί να είναι και αποτέλεσμα έντονου άγχους:

ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ/ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΑΛΜΩΝ ΣΥΓΚΟΠΗ
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΜΥΔΡΙΑΣΗ (ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ)
ΕΦΙΔΡΩΣΗ ΤΡΟΜΟΣ(ΤΡΕΜΟΥΛΟ)
ΑΙΣΘΗΜΑ ΖΑΛΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ
ΣΤΟΜΑΧΙΚΟ ΑΛΓΟΣ/ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑΤΑ/ΜΥΡΜΗΓΚΙΑΣΜΑΤΑ
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ/ΕΠΕΙΞΗ ΟΥΡΗΣΗΣ

Η εμφάνιση ξαφνικών και ανησυχητικών σωματικών συμπτωμάτων έχει βιολογική βάση και σχετίζεται με τις απαντήσεις στην απειλή (βλέπε εδώ).

Υφίσταται αλληλεπίδραση μεταξύ σωματικών νόσων και ψυχολογικών παραγόντων.Πρόκειται για τη βασική αρχή της ψυχοσωματικής θεωρίας που ολοένα λαμβάνει και μεγαλύτερης προσοχής της επιστημονικής κοινότητας.Για να καταδείξουμε την πολυπλοκότητα του θέματος μπορούμε να πούμε ότι : α) το άγχος φαίνεται να οφείλεται σε δυσλειτουργία συγκεκριμένων νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου, άρα υπό μια έννοια είναι μια βιολογική εγκεφαλική διαταραχή. β) μια σωματική νόσος εκτός από το ότι μπορεί να εκδηλωθεί με άγχος, μπορεί να επιδεινωθεί από άγχος (και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη), αλλά μπορεί και να προκληθεί από άγχος με βασικό παράδειγμα την καρδιακή νόσο. Η συννοσηρότητα της καρδιακής νόσου με αγχώδεις διαταραχές μελετάται ολοένα και περισσότερο για τις σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην πρόγνωση όσο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. γ) όπως αναφέρθηκε παραπάνω το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα τα οποία δεν εξηγούνται με κάποιο άλλο τρόπο. Όταν μάλιστα αυτά προεξάρχουν στην κλινική εικόνα, είναι χρόνια και η έντασή τους προκαλεί σοβαρή δυσφορία στο άτομο τότε μιλάμε για ειδική κατηγορία καταστάσεων που ονομάζονται διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων (πρώην σωματόμορφες).

Μια συγκεντρωτική παράθεση των πολλών και διάφορων πιθανών εκδηλώσεων υπερβολικού άγχους θα βρείτε εδώ.

Είναι το άγχος συνυφασμένο με το σύγχρονο τρόπο ζωής και άρα αναπόφευκτη συνέπεια? Δύσκολο ερώτημα με πολλές δυνατές και εξίσου δύσκολες απαντήσεις. Μια σύντομη εξ’αυτών θα μπορούσε να είναι οτι ακόμη και σε δύσκολα αστικά περιβάλλοντα όπως η Αθήνα, υπάρχουν επιλογές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ζωή με ποιότητα χωρίς υπέρμετρο άγχος. Αρκεί κανείς να τις προσέξει. Η παρακάτω ρήση εκφράζει εν μέρει αυτή τη στάση.

goethe

 

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση του υπερβολικού δυσλειτουργικού άγχους σε συνδυασμό με στοχευμένες ψυχοθεραπευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις τόσο στον/στην ασθενή όσο και στο στενό, αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του/της. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στο πεδίο των αγχωδών διαταραχών αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή. Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.

23 σκέψεις σχετικά με το “Αγχώδεις Διαταραχές – Ψυχίατρος Αθήνα

 1. Παράθεμα: Αλκοολισμός : Επιπτώσεις στη σωματική & ψυχική υγεία | ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 2. Παράθεμα: Επίδραση ψυχοπιεστικών γεγονότων στο άγχος και στην κατάθλιψη | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 3. Παράθεμα: Υστερία! | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 4. Παράθεμα: Γιατρέ εδώ και 6 μήνες ο μπαμπάς μου νομίζει οτι μπαίνουν κλέφτες στο σπίτι, τι έχει? | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 5. Παράθεμα: Τρόποι πρόληψης της άνοιας | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 6. Παράθεμα: Ύπνος & Άγχος | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 7. Παράθεμα: Ανεργία & ψυχική υγεία | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 8. Παράθεμα: Τα ποσοστά ψυχοπαθολογίας στην Ελλάδα | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 9. Παράθεμα: Η λειτουργία της προσοχής στην αγχώδη διαταραχή | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 10. Παράθεμα: Χρόνια νόσος & Ψυχική επιβάρυνση. Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης? | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 11. Παράθεμα: Εξάρτηση, ανταμοιβή & εγκέφαλος | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 12. Παράθεμα: Ενσυναίσθηση | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 13. Παράθεμα: Ο καθοριστικός ρόλος του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου στην ανθρώπινη υπόσταση | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 14. Παράθεμα: Φόβος & Άγχος | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 15. Παράθεμα: Πηγαίνω σε θεραπευτή | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 16. Παράθεμα: Ωκυτοκίνη & Νευροψυχιατρικές Διαταραχές | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 17. Παράθεμα: Πηγαίνω σε θεραπευτή (άρα και σε ψυχίατρο) | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 18. Παράθεμα: Νοραδρεναλίνη : Νευροβιολογία & φάρμακα που την επηρεάζουν | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 19. Παράθεμα: Η σελίδα δεν βρέθηκε | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 20. Παράθεμα: Στρες και κεφαλαλγία | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 21. Παράθεμα: Οι συνέπειες του παιδικού εκφοβισμού | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 22. Παράθεμα: Σχέση ιατρού ασθενούς | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

 23. Παράθεμα: Ψυχική νόσος και στίγμα στη σημερινή κοινωνία | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.