Διπολική Διαταραχή Ψυχίατρος Αθήνα

Διπολική Διαταραχή

Ανήκει στις συναισθηματικές διαταραχές και μαζί με την κατάθλιψη αποτελούν τις δύο κυριότερες και συχνότερες διαγνώσεις της κατηγορίας που όπως δηλώνει και η ονομασία της προεξάρχει η δυσλειτουργία του συναισθήματος. Η διπολική διαταραχή συναντάται σε ποσοστό ~1% του πληθυσμού και εκδηλώνεται με φάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Στο ~90% των περιπτώσεων οι φάσεις αυτές είναι δύο τύπων ή δύο πόλων ακριβέστερα, εξού και ο όρος διπολική. Ο ένας πόλος αφορά την καταθλιπτική φάση και ο άλλος μια διεγερμένη, υπερβολικά ευφορική ή δυσφορική φάση. Σε ένα 10% περίπου σημειώνονται μόνο φάσεις του δεύτερου τύπου, οι φάσεις της μανίας ή τα μανιακά επεισόδια. Οι εκδηλώσεις της καταθλιπτικής φάσης της διπολικής διαταραχής (διπολική κατάθλιψη) είναι  αντίστοιχες της μείζωνος κατάθλιψης ως εξής :

 1. Καταθλιπτικό συναίσθημα
 2. Απώλεια βιώματος ευχαρίστησης από δραστηριότητες
 3. Δυσκολία συγκέντρωσης σε δραστηριότητες
 4. Συχνή αίσθηση κόπωσης & μειωμένη ενεργητικότητα
 5. Ψυχοκινητική επιβράδυνση ή σπανιότερα διέγερση
 6. Αίσθηση υπερβολικής απελπισίας, απογοήτευσης, αναξιότητας, ενοχών
 7. Ιδέες αυτοκτονίας
 8. Μείωση ή σπανιότερα αύξηση όρεξης/πρόσληψης τροφής
 9. Μείωση ή σπανιότερα αύξηση διάρκειας και ποιότητας ύπνου

Η Μανιακή Φάση (μανιακό επεισόδιο) της διπολικής διαταραχής συνήθως περλαμβάνει τα περισσότερα εκ των παρακάτω :

 1. Ευφορικό ή δυσφορικό συναίσθημα
 2. Μείωση ανάγκης για ύπνο
 3. Λογόρροια
 4. Ιδεοφυγή (ταχύτατη εναλλαγή θέματος της ομιλίας)
 5. Παραληρητικές ιδέες μεγαλείου/υπερβολική αυτοεκτίμηση
 6. Ψυχοκινητική ανησυχία/διέγερση/αύξηση στοχοκατευθυνόμενης δραστηριότητας
 7. Διάσπαση προσοχής
 8. Άρση αναστολών, απερίσκεπτη/επικίνδυνη συμπεριφορά, υπερβολικές χρηματικές σπατάλες

Και στις δύο φάσεις της διπολικής διαταραχής η ατομική λειτουργικότητα στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνική συναναστροφή παραβλάπτεται σημαντικά , ενώ αρκετά συχνά είναι απαραίτητη η νοσηλεία. Ψυχωτική συμπτωματολογία με πολυθεματικές παραληρητικές ιδέες, π.χ. μεγαλομανιακό παραλήρημα και διαταραχές αντίληψης (ψευδαισθήσεις/παραισθήσεις) συνυπάρχει σε έναν αριθμό ασθενών και δυσχεραίνει την πρόγνωση της διαταραχής. Σε ένα μικρό ποσοστό βαρύτερων περιπτώσεων η εναλλαγή των φάσεων συμβαίνει ταχύτατα και απότομα σε χρονικά διαστήματα ημερών. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι ιδιαίτερα αυξημένος, κυρίως στις καταθλιπτικές φάσεις της νόσου. Επίσης η παράλληλη χρήση/κατάχρηση αλκοόλ ή/και άλλων ουσιών είναι αρκετά συνηθισμένη και μπορεί να περιπλέξει την κλινική εικόνα και τη θεραπεία. Η διπολική διαταραχή έχει ευνοϊκότερη πρόγνωση από τη σχιζοφρένεια. Πολύ σημαντική παράμετρος της θεραπείας είναι να υπάρξει πλήρης ύφεση είτε του καταθλιπτικού (βλέπε θεραπεία κατάθλιψης) είτε του μανιακού επεισοδίου, διότι η μερική ύφεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υποτροπή. Η θεραπεία της διαταραχής περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή κατά κύριο λόγο με σταθεροποιητικά της διάθεσης σκευάσματα, αλλά και αντιψυχωτικά και αντικαταθλιπτικά αναλόγως τον πόλο που επικρατεί και τα συνοδά συμπτώματα (βλέπε εδώ και εδώ). Σε ένα μικρό ποσοστό βαρύτερων και ανθεκτικών περιστατικών ή σε περιπτώσεις όπου αντεδείκνυται η φαρμακευτική αγωγή ένδειξη στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής έχει το r-TMS (Επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Συντονισμός) και η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT). Η ψυχοθεραπεία ιδίως σε φάσεις κατάθλιψης έχει σημαντικό και υποτιμημένο ρόλο. Τέλος οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και η ψυχοεκπαίδευση σε οικογενειακό επίπεδο μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση των περιόδων της ύφεσης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Όταν συμβαίνει μανιακό επεισόδιο αναφερόμαστε σε διπολική διαταραχή τύπου Ι. Όταν το επεισόδιο του ανεβασμένου συναισθήματος είναι ελαφρύτερο σε ένταση,ποιότητα και διάρκεια (υπομανιακό επεισόδιο) αναφερόμαστε σε διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ. Τέλος, η διαγνωστική οντότητα της διπολικής διαταραχής τύπου ΙΙΙ χρησιμοποιείται κυρίως από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας όταν εμφανίζεται μανιακό επεισόδιο μετά από υπερβολική/παρατεταμένη/ανεξέλεγκτη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς συμμόρφωσης στις θεραπευτικές οδηγίες ή ελλιπούς παρακολούθησης από το θεράποντα ψυχίατρο.

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση της διαταραχής σε συνδυασμό με στοχευμένες ψυχοθεραπευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις τόσο στον/στην ασθενή όσο και στο στενό, αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του/της. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στο πεδίο των συναισθηματικών διαταραχών αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή. Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.

17 σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: