Δυσθυμία – Ψυχίατρος Αθήνα

Δυσθυμία (Επιμένουσα καταθλιπτική διαταραχή)

Η δυσθυμία είναι όρος που χρησιμοποιείται και ως χαρακτηριστικό κακής συναισθηματικής διάθεσης (θυμικό=διάθεση  &  δυς=κακή), αλλά και ως συγκεκριμένη διαγνωστική οντότητα στο πεδίο των καταθλιπτικών διαταραχών. Στο νεοσύστατο αμερικανικό διαγνωστικό σύστημα DSM V υιοθετείται μια νέα ονομασία που αντιστοιχεί στη δυσθυμία σε «συγχώνευση» με τη χρόνια μείζονα κατάθλιψη, η επιμένουσα καταθλιπτική διαταραχή (persistent depressive disorder).

Το βασικό χαρακτηριστικό της δυσθυμίας είναι η μακρόχρονα καταθλιπτική διάθεση. Το όριο που τίθεται είναι τουλάχιστον 2 χρόνια.Η ένταση του καταθλιπτικού συναισθήματος δεν βρίσκεται όμως σε υψηλά επίπεδα καθ’όλη το διάστημα της διαταραχής, αν και κάποια κριτήρια μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου θα μπορούσαν να εμφανίζονται και ενίοτε να καλύπτουν την πλήρη διάρκειά της.Αυτό είναι η διαφοροποίηση στα διαγνωστικά κριτήρια της δυσθυμίας σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη στο DSM IV. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να είναι παρόντα είναι

  • Μειωμένη/αυξημένη όρεξη
  • Αυπνία/υπερυπνία
  • Κόπωση/μειωμένη ενεργητικότητα
  • Μειωμένη αυτοπεποίθηση
  • Μειωμένη συγκέντρωση/ικανότητα λήψης αποφάσεων
  • Αίσθημα απελπισίας

Η δυσθυμία προκαλεί μείωση της ατομικής λειτουργικότητας σε οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο. Συνήθως εγκαθίσταται σε νεαρή ηλικία και στη διάρκεια της χρόνιας πορείας της επικαλύπτεται ενίοτε από μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια (ο όρος «διπλή κατάθλιψη» αναφέρεται σε αυτό το φαινόμενο). Σε λίγες περιπτώσεις δύναται να εμφανιστούν αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά που προσεγγίζουν τον άλλο πόλο (ευφορία, υπερδραστηριότητα, λογόρροια κ.α.) οπότε η διαταραχή μετατρέπεται σε διπολική (τύπου ΙΙ συχνότερα). Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων η κατάσταση αυτή περιπλέκεται με διαταραχή προσωπικότητας του δεύτερου και τρίτου φάσματος κατά κύριο λόγο π.χ. οριακή, ψυχαναγκαστική, αποφευκτική. Ο παλαιός όρος «καταθλιπτική διαταραχή προσωπικότητας» φαίνεται να έχει διαγνωστική συσχέτιση με τη δυσθυμία. Επιπλέον άλλες συχνές συννοσηρές καταστάσεις είναι οι αγχώδεις διαταραχές, αλλά και η κατάχρηση αλκοόλ.

Η θεραπεία της διαταραχής είναι παρόμοια με τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία ενδείκνυται ισχυρά για την καταπολέμηση των χρόνιων αρνητικών πεποιθήσεων που «δουλεύουν στο παρασκήνιο» και ευθύνονται για τις καταθλιπτικές εκδηλώσεις.

Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση της διαταραχής σε συνδυασμό με στοχευμένες ψυχοθεραπευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις τόσο στον/στην ασθενή όσο και στο στενό, αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του/της. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στο πεδίο των καταθλιπτικών διαταραχών αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή. Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: