Κατάθλιψη Ψυχίατρος Αθήνα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη αποτελεί το Νο 1 παράγοντα επιβάρυνσης της λειτουργικότητας (έως αναπηρία) σήμερα παγκοσμίως. Το στατιστικό αυτό είναι σχεδόν αδιανόητο, ιδίως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς με κατάθλιψη λαμβάνουν κάποια από τις υπάρχουσες και αρκετά αποτελεσματικές θεραπείες. Οι αυξητικές τάσεις των καταθλιπτικών (και αγχωδών) διαταραχών είναι ένα γεγονός. Η προσπάθεια ερμηνείας του κατ’ εξοχήν πολυσύνθετου αυτού γεγονότος δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπ’ όψιν  το συνολικό κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο βαδίζει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένης διάρκειας συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, απογοήτευσης, απελπισίας μαζί με μείωση της διάθεσης και του κίνητρου για ζωή και τις δραστηριότητες που τυπικά σε αυτήν εντάσσονται. Παράλληλα μπορεί να συνυπάρχει άγχος και επηρεάζονται ποικιλοτρόπως γνωστικές (συγκέντρωση, εγρήγορση, μνήμη) και σωματικές λειτουργίες (ύπνος, πείνα, πόνος, κόπωση, ανηδονία, φιλασθένεια). Μπορεί να έχει πολλές όψεις και οφείλεται σε ένα μείγμα βιολογικών, ιδιοσυγκρασιακών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Για εκτενέστερη και αναλυτικότερη πιο επιστημονικού χαρακτήρα ενημέρωση δείτε στο τέλος του άρθρου.

Μια χρήσιμη διάκριση είναι μεταξύ της κλινικής και της αντιδραστικής κατάθλιψης. Η κλινική κατάθλιψη είναι η κατεξοχήν ψυχική διαταραχή με την υψηλότερη βιολογική και κληρονομική συμμετοχή και συνήθως τις βαρύτερες και πιο επίμονες ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη πυροδοτικού ψυχοπιεστικού αιτίου για την εμφάνισή της. Το ποσοστό της είναι μικρότερο από την αντιδραστική κατάθλιψη, η οποία ονομάζεται έτσι γιατί επέρχεται, όχι οπωσδήποτε αμέσως, ως «αντίδραση» του ψυχισμού σε κάποιο εξωτερικό αίτιο. Οι αντιδράσεις αυτές του ψυχισμού αποτελούν συνήθως ένα μείγμα μη σταθερών καταθλιπτικών και αγχωδών εκδηλώσεων που δεν επηρεάζουν πάντα και σε υψηλό βαθμό τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης μπορεί να είναι η απόσυρση. Η απόσυρση μπορεί να είναι πραγματική με το άτομο να κλείνεται στο σπίτι, ή/και ψυχονοητική που εμφανίζεται με απάθεια, μείωση των συναισθημάτων ευχαρίστησης, επίμονη αίσθηση ματαιότητας, αδυναμία ικανοποίησης και εύρεσης ενδιαφέροντος για πράγματα και ανθρώπους.

Ο άνθρωπος που περνάει κατάθλιψη βιώνει μία ή περισσότερες απώλειες στη ζωή του. Προσοχή, η απώλεια δεν είναι απαραίτητα σαφής και εμφανής. Συχνά δεν είναι και μπορεί να αφορά εσωτερικές πτυχές του ψυχισμού. Διάφορες εξελίξεις στη ζωή δύναται να επηρεάσουν τις ψυχικές επενδύσεις σε πρόσωπα,  πράγματα και καταστάσεις. Η ναρκισσιστική ταύτιση μαζί τους καθιστά πολύ δύσκολη την πορεία προς τα εμπρός, καθηλώνοντας με αρνητικό τρόπο, αυτοτιμωρητικό ενίοτε, την ψυχική ενέργεια προς τα έσω. Η θέαση του εαυτού, του μέλλοντος και του κόσμου θολώνει και διαστρεβλώνεται.

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί η θεραπεία της κατάθλιψης. Η σύγχρονη(?) ανθρώπινη τάση για αναζήτηση εύκολων και γρήγορων λύσεων σε συνάφεια με την αρχή της ευχαρίστησης (Freud), εκπροσωπείται από τις φαρμακευτικές θεραπείες. Αναμφίβολα βέβαια η προσέγγιση της κλινικής κατάθλιψης βάσει και της πρόσφατης γνώσης από τις εξελίξεις των νευροεπιστημών δεν μπορεί να μην είναι φαρμακευτική ή γενικότερα βιολογική. Τα φάρμακα έχουν υπολογίσιμα ποσοστά αποτελεσματικότητας, παρά το γεγονός ότι μερικές φορές λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών δε συνιστούν την ιδανική θεραπεία που οι περισσότεροι θα προτιμούσαν. Η ψυχοθεραπεία έχει και πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση απέναντι στην κατάθλιψη. Πέραν των άλλων η ψυχοθεραπεία όταν γίνεται σωστά μπορεί να επιφέρει θετικές νευροβιολογικές αλλαγές με ενδεχομένως πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα για το άτομο. Επιπλέον στις μέρες μας έχουν εμφανιστεί και άλλου τύπου αξιόλογες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Μία από αυτές για παράδειγμα με πολύ ευνοϊκό θεραπευτικό προφίλ ονομάζεται επαναληπτικός διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (r-tms).

Οι παρακάτω σύνδεσμοι οδηγούν σε αναλυτικές επιστημονικές πληροφορίες για διάφορα θέματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

  1. Επιστημονική κατάταξη μορφών κατάθλιψης
  2. Θεραπεία κατάθλιψης
  3. Δευτεροπαθής Κατάθλιψη
  4. Κατάθλιψη στους ηλικιωμένους
  5. Είναι κληρονομική η κατάθλιψη γιατρέ?
  6. Σωματικά συμπτώματα κατάθλιψης
  7. Στρες και εμφάνιση κατάθλιψης
  8. Μύθοι για τη θεραπεία της κατάθλιψης
  9. Γνωσιακό μοντέλο κατάθλιψης

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη φαρμακευτική και βιολογική (r-tms) αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε συνδυασμό με στοχευμένες ψυχοθεραπευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις τόσο στον/στην ασθενή όσο και στο στενό, αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του/της. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στο πεδίο των καταθλιπτικών διαταραχών αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή. Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.

22 σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: