Θεραπεία Κατάθλιψης

 

 

Η Μείζων Κατάθλιψη σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είναι μέχρι το 2020 η δεύτερη σε συχνότητα νόσος που προκαλεί αναπηρία μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αναφέρω το στατιστικό αυτό για να τονίσω την παγκόσμια αλματώδη εξάπλωση και το μέγεθος της σοβαρότητάς της ως ψυχική διαταραχή. Επομένως η αντιμετώπισή της αποτελεί μείζονος σημασίας ανάγκη στη σημερινή εποχή!

 

Όπως και σε όλες τις ιατρικές ασθένειες, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης περιλαμβάνει 3 στάδια.

 

1οβάθμια πρόληψη : Ορίζεται ως μείωση της επίπτωσης δηλαδή της εμφάνισης νέων περιστατικών  εξαλείφοντας πιθανούς προδιαθετικούς παράγοντες σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια της ζωής του ανθρώπου, συντονίζοντας τους εμπλεκόμενους φορείς. Πόσο εφικτή είναι σήμερα η 1οβάθμια πρόληψη? Συνοπτικά, το θετικό είναι ότι έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση της ενημέρωσης από τα ΜΜΕ πάνω στην κατάθλιψη και άρα όλο και περισσότερος κόσμος εξοικειώνεται και αναγνωρίζει γύρω του στοιχεία της διαταραχής. Περισσότεροι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς απ’ότι στο παρελθόν εμπλέκονται ενεργά στην προαγωγή της ενημέρωσης αυτής. Τα αρνητικά όμως είναι περισσότερα και ενδεχομένως αποτελούν και κάποιες αιτίες της αύξησης της επίπτωσής της. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηριζόμενος  από υπερβολικές απαιτήσεις και πλασματικές ανάγκες κατά το πλείστον, η χαλάρωση των ανθρώπινων σχέσεων, η προκαλούμενη από σύγχρονες πολιτικές κατευθύνσεις μείωση της ποιότητας ζωής με διόγκωση της ανεργίας και της φτώχειας είναι μόνο μερικά από αυτά.

 

2οβάθμια πρόληψη : Ορίζεται ως η βελτίωση της πορείας της διαταραχής μέσω έγκαιρης αναγνώρισης και αντιμετώπισης. Εδώ ανήκουν οι κατεξοχήν θεραπευτικές μέθοδοι της ίδιας της κατάθλιψης που είναι :

 

Α) Βιολογικές

Φαρμακευτική : Αντικαταθλιπτικά και συνδυασμός τους με άλλες κατηγορίες φαρμάκων

και

·       ECT (Ηλεκτροσπασμοθεραπεία)

·       Διακρανιακόςμαγνητικόςερεθισμός (TMS)

·       Ερεθισμός πνευμονογαστρικού

·       DBS(Deep Brain Stimulation)

·       Στέρηση ύπνου

·       Φωτοθεραπεία

Β) Ψυχοθεραπείες

·       Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT)

·       Συστημική

·       Διαπροσωπική

·       Ψυχαναλυτική

 

Στο στάδιο αυτό παρατηρείται η μεγαλύτερη επιστημονική πρόοδος την τελευταία 20ετία περίπου κυρίως όσον αφορά τις βιολογικές θεραπείες. Η εισαγωγή νέων αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων με σημαντικά λιγότερες σε αριθμό και ένταση ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που συμβαδίζει με τη ραγδαία αύξηση των γνώσεων μας περί της λειτουργίας του εγκεφάλου, έχει φέρει επανάσταση. Παράλληλα η χρήση των υπόλοιπων βιολογικών θεραπειών σε ολοένα και ευρύτερη κλίμακα στο εξωτερικό έχει τη δική της συμβολή. Οι λαικοί μύθοι,στερεότυπα,φόβοι,προκαταλήψεις περί «ηλεκτροσόκ» και ό,τι υπερβολές συνεπάγεται η λέξη είναι παντελώς αβάσιμοι και οφείλονται στην παντελή άγνοια και στο στίγμα! Η ασφάλεια των μεθόδων αυτών είναι καταγεγραμμένη σε πλήθος σχετικών ερευνών. Από τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θεραπεία εκλογής με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτελεσματικότητας στην πλειοψηφία των μελετών είναι η Γνωσιακή. Η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία είναι βραχείας διάρκειας (περίπου 15-25 συνεδρίες) και πολύ συνοπτικά ασχολείται με την τροποποίηση των κοινών αρνητικών προτύπων σκέψης και συμπεριφοράς που συνδέονται με την κατάθλιψη. Συχνά επιλέγεται συνδυασμός της φαρμακευτικής με την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι παρά τα «νέα όπλα στη φαρέτρα» του ψυχιάτρου που περιγράφηκαν παραπάνω, η κατάθλιψη ΥΠΟΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΑΙ (λιγότερο στο εξωτερικό και περισσότερο στη χώρα μας).  Αυτό οφείλεται κυρίως στην ελλιπή εκπαίδευση ιατρών άλλων ειδικοτήτων π.χ. γενικών ιατρών στην αναγνώριση της διαταραχής. Έστω και με μικρή υπόνοια συμπτωμάτων κατάθλιψης, είναι επιβεβλημένη η παραπομπή για εξέταση από ειδικό ψυχίατρο. Επιπλέον συχνά η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται με την τυπική εικόνα, αλλά με λίγο πιο ιδιότυπες μορφές που διαφεύγουν της προσοχής ή γνώσης ενός μη ειδικού. Τυπικά παραδείγματα είναι η κατάθλιψη των ηλικιωμένων , η αγχώδης κατάθλιψη με πολλά σωματικά συμπτώματα, η δευτεροπαθής κατάθλιψη και άλλες. Η καθυστέρηση ή η άρνηση αναζήτησης βοήθεια από ψυχίατρο αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ψυχισμό και τη λειτουργικότητα του ασθενή, εώς και για τη ζωή του την ίδια.Η κατάθλιψη αποτελεί τον πρώτο παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία.

3οβάθμια πρόληψη : Στο προηγούμενο στάδιο αναφέρθηκαν οι τρόποι θεραπείας της κατάθλιψης κατά την οξεία φάση της δηλαδή πολύ απλά κατά τη χρονική περίοδο της εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Στην 3οβάθμια πρόληψη επιδιώκουμε την αποτροπή επανεμφάνισης της διαταραχής παράλληλα με τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την κοινωνική επανένταξη των θεραπευμένων ατόμων. Αυτό αφενώς γίνεται με τη συνέχιση για επαρκές διάστημα κάποιων θεραπειών του προηγούμενου σταδίου (θεραπεία συντήρησης),καθώς άτομο που έχει περάσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στο παρελθόν βρίσκεται σε πολύ πιο αυξημένο κίνδυνο να περάσει ένα ή περισσότερα επεισόδια κατάθλιψης στο μέλλον. Η άλλη παράμετρος αφορά προγράμματα ψυχοκοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης. Αν και στη χώρα μας έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία 15 χρόνια περίπου και σε αυτό το στάδιο μέσω της λεγόμενης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, θα πρέπει να ειπωθεί ότι εν μέσω συνθηκών κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης τέτοιες επιλογές δυστυχώς συνθλίβονται.

 

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη ψυχοθεραπευτική & φαρμακευτική αντιμετώπιση της διαταραχής σε συνδυασμό με στοχευμένες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις τόσο στον/στην ασθενή όσο και στο στενό, αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του/της. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στο πεδίο των καταθλιπτικών διαταραχών (κατάθλιψη, δυσθυμία κ.α.)αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή. Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.


 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Θεραπεία Κατάθλιψης

  1. Παράθεμα: Πηγαίνω σε θεραπευτή | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.