Ινομυαλγία

ινομυαλγία 1

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο, δηλαδή ένα σύνολο συμπτωμάτων, με κυριότερο αυτό του διάχυτου πόνου σε πολλαπλά σημεία του σώματος. Ο πόνος αυτός διάγει χρόνια πορεία και προκαλεί έντονη δυσφορία στο άτομο, ενώ πολύ συχνά είναι αίτιο μείωσης της λειτουργικότητάς του. Υπολογίζεται οτι μπορεί να προσβάλλει 2-8% του πληθυσμού (αμερικανικού απ’ όπου και οι μελέτες) με έμφαση στο γυναικείο φύλο σε αναλογία περίπου 8:1. Κάποια χαρακτηριστικά του ινομυαλγικού πόνου είναι ότι δύναται να αλλάζει επίκεντρο στο σώμα (μεταναστευτικός) και μπορεί να επιδεινώνεται υπό τις παρακάτω συνθήκες :

• πρωινές ώρες

• ψύχος / υγρασία

• μη αναζωογονητικό ύπνο

• σωματική / ψυχική καταπόνηση

• έντονη σωματική άσκηση

• σωματική αδράνεια

άγχος / στρες

Η ινομυαλγία περιλαμβάνει συνήθως σε ποικίλο βαθμό και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων :

• Αιμωδίες – ζάλη

• Υπερβολική κόπωση από καθημερινές δραστηριότητες που ενίοτε προεξάρχει τόσο ώστε να έχουμε το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Διαταραχή ύπνου με συνηθέστερες τις ανωμαλίες στο λεγόμενο βαθύ ύπνο (slow wave sleep, SWS), που έχει αναζωογονητικό ρόλο

Ευερέθιστο έντερο, στομαχικό άλγος

Κεφαλαλγίες (τάσεως, ημικρανίες)

• Ξηροστομία

• Ξηροδερμία

• Ρινίτιδα

• Δυσκαταποσία

• Συχνοουρία, δυσουρία, αυξημένη έπειξη για ούρηση

• Δυσμηνόρροια, προεμμηνορυσιακή επιδείνωση συμπτωμάτων

Παράλληλα μια χαρακτηριστική πλευρά του συνδρόμου είναι η λεγόμενη “fibrofog” που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ινομίχλη». Ονομάστηκε έτσι για να περιγράψει τη διαταραχή στις γνωστικές λειτουργίες που συνοδεύει την ινομυαλγία όπως τις δυσκολίες συγκέντρωσης, την υποκειμενική αίσθηση απώλειας της ενεργού μνήμης, τη δυσκολία έκφρασης και ανεύρεσης της κατάλληλης λέξης, τη δυσχέρεια διαμόρφωσης σχεδίων κ.α.

Η συχνή συνύπαρξη της ινομυαλγίας με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές είναι διαπιστωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία της κατάθλιψης ή της όποιας υποκείμενης διαταραχής προσφέρει εώς και πλήρη αντιμετώπιση των ινομυαλγικών συμπτωμάτων. Βέβαια συμβαίνει και να υπάρχει η ινομυαλγία αυτούσια χωρίς συννοσηρότητα. Κοινό φαινόμενο πάντως είναι η αθρόα χρήση υπηρεσιών υγείας και διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Η ινομυαλγία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια σωματόμορφη διαταραχή με την έννοια ότι μιλάμε για εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων ως το προεξάρχον κριτήριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών στο πλαίσιο του ινομυαλγικού συνδρόμου. Γενικά η συσχέτιση της ινομυαλγίας με διαταραχή του ύπνου και της αρχιτεκτονικής του είναι επίσης διαπιστωμένη.Τέλος δεν είναι ασυνήθιστη η συννοσηρότητα και με άλλες ιατρικές παθήσεις όπως οι παθήσεις του θυρεοειδή, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.

Όσον αφορά την παθογένεια της ινομυαλγίας υπάρχουν διάφορες επικρατούσες θεωρίες με την έρευνα να είναι πάντα εν’ εξελίξει. H βασική νευροβιολογική θεωρία που εμπλέκεται μάλιστα και γενικά σε διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων με επίκεντρο τον πόνο είναι η λεγόμενη «κεντρική και περιφερική ευαισθητοποίηση». Θέλοντας να την εξηγήσουμε με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κεντρική ευαισθητοποίηση έχει να κάνει με ερεθίσματα πόνου χαμηλής έντασης τα οποία μέσω αλλαγών στις νευροδιαβιβαστικές οδούς του νωτιαίου μυελού, καταλήγουν σε αυξημένο αλγαισθητικό σήμα στον εγκέφαλο. Παράλληλα η περιφερική ευαισθητοποίηση έχει να κάνει με μείωση στον ουδό (όριο) του σήματος που πιάνουν οι υποδοχείς του άλγους στο δέρμα, στους μύες και στις αρθρώσεις. Συνήθως οι δύο αυτοί μηχανισμοί αλληλοεπηρεάζονται και πυροδοτούνται από επαναλαμβανόμενη τοπική ιστική βλάβη ή/και μυική τάση λόγω φλεγμονής ή τραυματισμών, από παρατεταμένη αδράνεια, καθώς και από έντονο στρες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η υπεραλγησία (μικρό ερέθισμα → μεγάλος πόνος ή ακόμα και η αλλοδυνία (πόνος από μη αλγογόνο ερέθισμα). Επίσης ταυτόχρονα μπορεί να μεταβάλλεται και η ευαισθησία των υποδοχέων σε άλλα ερεθίσματα όπως χημικά, οσμής, ήχου, θερμοκρασίας κ.α.

Σε γενετικό επίπεδο η ινομυαλγία θεωρείται ως το αποτέλεσμα συνδυασμού γονιδίων που κωδικοποιούν παράγοντες στα βιοχημικά μονοπάτια του μεταβολισμού των μονοαμινών, δηλαδή της σεροτονίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης. Τα γνίδια αυτά ΔΕΝ είναι ειδικά μόνο για την ινομυαλγία, αλλά αντίστοιχοι πολυμορφισμοί εμπλέκονται στην κατάθλιψη και τις διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων. Επιπλέον έχει επισημανθεί οικογενειακή κληρονομικότητα στη νόσο.

Η νευροδιαβίβαση του πόνου είναι σεροτονινεργική, νοραδρενεργική και ντοπαμινεργική. Αυτός είναι ο λόγος που τα σχετικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα που επηρεάζουν θετικά τη σεροτονίνη, τη νοραδρεναλίνη και την ντοπαμίνη έχουν ευνοική επίδραση στις διαταραχές πόνου και στην ινομυαλγία. Υψηλότερη αποτελεσματικότητα έχουν οι SNRIs όπως η ντουλοξετίνη και η βενλαφαξίνη. Ακόμη τα περισσότερα σταθεροποιητικά (αντιεπιληπτικά) φάρμακα έχουν ευεργετική επίδραση στον πόνο λόγω της δράσης τους στα τασεοελεγχόμενα κανάλια νατρίου & ασβεστίου των νευρώνων. Για παράδειγμα η πρεγκαμπαλίνη και η γκαμπαπεντίνη με δράση στα προαναφερόμενα α2δ κανάλια χρησιμοποιούνται ευρύτατα με συνήθως καλή αποτελεσματικότητα σε υψηλές δόσεις στην ινομυαλγία. Τέλος ενίοτε κάποια αντιφλεγμονώδη και άλλα βαρύτερα αναλγητικά χρησιμοποιούνται με ποικίλλα αποτελέσματα, δε θεωρούνται όμως πρώτης γραμμής θεραπεία.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) εφαρμόζεται με υπαρκτά ποσοστά επιτυχίας και στην ινομυαλγία. Ο πόνος είναι ένα σωματικό σύμπτωμα πάνω στο οποίο «οικοδομούνται» μια σειρά από συναισθήματα, όπως το άγχος, καθώς και πολλαπλές αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις. Υπάρχει μια μαθησιακή διάσταση στη στάση απέναντι στο χρόνιο πόνο. Ο τρόπος που ερμηνεύεται ο πόνος καθώς και οι διάφορες συμπεριφορές αποφυγής που προκαλεί αποτελούν στόχους της CBT. Παράλληλα σε ορισμένους ασθενείς βοηθούν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης όπως η προοδευτική μυική χαλάρωση (progressive muscle relaxation, PMR), η νοερή αναπαράσταση και η εκπαίδευση στη διαφραγματική αναπνοή.

Δε θα πρέπει να αγνοηθεί τέλος η θετική συμβολή της φυσικής άσκησης στην ινομυαλγία, σε συνδυασμό φυσικά με τις υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Νέα θεραπευτική προσέγγιση για την ινομυαλγία αποτελεί το rTMS (Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός). Πρόκειται για μη επεμβατική μη φαρμακευτική μέθοδο που αξιοποιεί μαγνητικό πεδίο για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας τόσο όσον αφορά τον πόνο, όσο και της συναισθηματικής σφαίρας. Το rTMS καθιερώνεται σταδιακά στη θεραπεία της κατάθλιψης και πλέον υπάρχει ευρύ ερευνητικό έργο και για την ινομυαλγία. Είναι μια ασφαλής μέθοδος που χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων μπορεί να εφαρμοστεί ως εναλλακτική λύση.

Το δυσλειτουργικό impact της νόσου στον πληθυσμό όπως είναι και ο κανόνας για τις ψυχικές διαταραχές είναι υποεκτιμημένο. Αν το εξετάσει κανείς και από την οικονομική σκοπιά, όπως είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, είναι αδιαμφισβήτητο ότι πολλά ευρώ θα είχαν εξοικονομηθεί λόγω της αποφυγής άσκοπης διενέργειας εξετάσεων και λήψης φαρμάκων για σωματικά συμπτώματα που τελικά δε θα βρεθεί «παθολογική» αιτία. Ο κόσμος βέβαια όπως αναμένεται όχι μόνο δε γνωρίζει, αλλά και η ανταπόκρισή του επηρεάζεται αν του πούνε ότι τα σωματικά του συμπτώματα είναι «ψυχολογικά» ή ψυχοσωματικής προέλευσης. Ψυχικοί παράγοντες εκδηλώνονται στο σώμα και επηρεάζουν το σώμα. Εν πάσει περιπτώσει φαίνεται από τα εώς τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι η ειδικότητα του ψυχιάτρου είναι συχνά η πιο κατάλληλη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ινομυαλγίας.

ινομυαλγία 2

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνόλου των ψυχικών διαταραχών. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στις ψυχωτικές, συναισθηματικές (διπολική διαταραχήκατάθλιψη) και αγχώδεις διαταραχές αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή.

Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.

35 σχόλια

  1. Αγαπητή Βάσια,
   και λέω αγαπητή γιατί ξέρω ακριβώς τι περνάς, ψάξ’ το ΠΟΛΥ στο ίντερνετ. π.χ. έμαθα απ΄το ίντερνετ ότι η βιταμίνη D μειώνει δραστικά τους πόνους. Κάθε μέρα κάθομαι περίπου μία ώρα κάτω από τον ήλιο (χωρίς γυαλιά ηλίου) και έχω δει μεγάλη διαφορά- ας αφήσουμε τα χαπάκια για τους Σουηδούς.
   Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς χαχα. Ισμήνη Γκούτα.

   Μου αρέσει!

   1. Καλησπέρα γιατρέ.Ποναω εδώ και πολλά χρόνια σε ένα σημείο στην πλατη όπως το βλέπω στην ανώτερα φωτό που δείχνει την ινομυαλγια.Στους τραπεζοειδής αριστερά στο ίδιο σημείο ακριβως.Εχω πάει σε ορθοπεδικό,σε παθολόγο,και πιο πρόσφατα σε νευρολόγο με εξέτασαν και μου είπαν δεν έχω κάτι.Επειδη όμως ένας πόνος είναι πόνος και δεν ειναη στο μυαλό εγώ έχω τα εξής συμπτώματα:Σε αυτό το σημείο Ανα τακτά χρονικά διαστήματα ας πούμε μια φορά την εβδομαδα και κάποιες περιόδους που είμαι πιο αγχωμένος το νιώθω κάθε μέρα,με πιάνει σφίξιμο σε αυτό το σημείο και το νιώθω σαν κάψιμο κάποιες φορές .Πιο πολύ με πιάνει τις βραδινές ώρες όταν ξαπλώνω ,και μέχρι να κοιμηθώ περνανε δυο και τρεις ώρες κάποιες φορές .Πασχω και από πονοκεφάλους κάποιες στιγμές ,και νιώθω μια ξηροδερμία πόδια και μια ανησυχία γενικότερα και με πιάνει πιο πολύ σε περιόδους άγχους .Πιστευεις ότι πάσχω από αυτή την ασθένεια;Σε τι γιατρο Πρέπει να πάω Μα το ψάξω ;Ίσως μια μαγνητική μπορεί Μα βοηθησει μήπως και είναι κάτι άλλο;

    Μου αρέσει!

   2. Καλημέρα
    Πιθανότατα υπεραπασχολείστε με τον πόνο αυτόν ανά διαστήματα άγχους. Προσοχή, δεν αμφισβητείται ότι ο πόνος υπάρχει. Ένας μεμονωμένος πόνος δε θεωρείται ινομυαλγία, δεν παύει όμως να μοιάζει με ψυχολογική ενίσχυση έτσι όπως το περιγράφετε.

    Μου αρέσει!

 1. Εαν καποιος εχει πολλα απο τα συμπτωματα απο γιατρο ποιας ειδκοτητας μπορει να ξεκινησει και ποιες παθήσεις πρεπει να αποκλεισουμε αρχικα? Εχω ολα τα συμπτωματα του πονου εδω και χρονια (ειμαι 32 και τα πρωτα συμπτωματα πονου θυμαμαι οτι ξεκινησαν πριν περιπου 10 χρονια και επιδεινωνονται με τον καιρο) αλλα πιστευα πως ειναι φυσιολογικο και πως ολοι ετσι νιωθουν και ειδικα εφοσον οι κοντινοι μου ανθρωποι με λενε απλα γκρινιαρα και τεμπελα. Δεν αντεχω ομως αλλο. Εχουν σπασει τα νευρα μου και ειμαι χαλια ψυχολογικα κυριως απο τον πονο, την κούραση χωρις προφανη λογο, τη μη επαρκη καιροραση οσες ωρες κι αν κοιμηθω και την ελλειψη ενεργειας κατα τη διαρκεια της ημερας. Απο που μπορω να ξεκινησω να ψαχνομαι? Ευχαριστω.

  Μου αρέσει!

 2. καλημέρα!υποφερω εδω και δυο χρονια, λεω οτι πονανε τα ποδια μου και οι μυς μου και κανείς δεν με παίρνει ιδιαιτερα στα σοβαρα!!Στους γιατρους που πηγαίνω εδω στην Θρακη με περνούν ανωδυνα και πολύ γρηγορα στην επίσκεψη, ο τελευταιος μάλιστα ειχε και την φαεινη ιδεα να μου δωσει και αντικαταθληπτικα χωρις να μου πει τιποτα οταν τον ειπα οτι δεν μπορω να κοιμηθω τα βραδυα λογω ποδιων και μυων(δεν τα πηρα ποτε,εκτος του οτι ο φαρμακοποιος με ειδε καπως)!Ειμαι 50 ετων ιδιαιτερο προβλημα με την υγεία μου δεν ειχα τωρα ποναω και μου λενε δεν εχω κατι εμφανες……τι να κανω η γυναικα?μηπως εχω ινομυαλγια?Δυστυχως λογω αποστασης δεν μπορω να σας επισκεπτώ…..μήπως μπορειται να με βοηθησετε τι να κανω?ευχαριστώ!!

  Μου αρέσει!

  1. Έχει νόημα να σας δει ρευματολόγος ώστε να διερευνήσει τους πόνους. Αν δε βρεθεί κάποιο οργανικό νόσημα που να σχετίζεται, τότε μάλλον πρόκειται για ινομυαλγία που πρέπει να αντιμετωπιστεί από ψυχίατρο.

   Μου αρέσει!

 3. Γεια σας.Υποφερω απο χρονιες αϋπνιες και οποτε ειμαι αϋπνη η δεν εχω κοιμηθει καλα εχω
  εντονες μυαλγιες στον αυχενα που αντανακλουν στα ποδια απο την υπερενταση.Μολις κοιμηθω αρκετα ομως περνανε αμεσως και ετσι μονο ανακουφιζομαι.Ταλαιπωρουμαι πολλα χρονια απο αυτους τους πονους Το μαγνησιο και οι εντριβες με ανακουφιζουν καπως αλλα ο υπνος ειναι το μοναδικο φαρμακο .Εχω ινομυαλγια η οχι;

  Μου αρέσει!

  1. Δεν μπορεί να δωθεί διάγνωση με αυτές τις πληροφορίες. Χρειάζεται διερεύνηση των πόνων από ορθοπεδικό και αντιμετώπιση της αυπνίας από ψυχιατρο. Αν σχετίζονται μεταξύ τους και αν είναι μέρος του ίδιου συνδρόμου, θα προκύψει μετα από λεπτομερή εξέταση. Ευχαριστώ

   Μου αρέσει!

   1. Καλησπέρα γιατρέ είμαι 28 χρόνον και εδώ κ ένα χρόνο τρέχω από γιατρό σε γιατρό πονάω στην ομοπλατη κ μπροστά στην αριστερή μεριά έχω πάει κ σε ψυχίατρο που έδωσε χαποια τα πιρα ένα μηση μήνα κ τα άφησα τι πρέπει να κάνω έχω κ δυσκοκιλη στον αυχένα

    Μου αρέσει!

 4. Από το 2012 πηγαίνω από τον έναν ορθοπεδικό στον άλλο και το μόνο που ακούω κάθε φορά είναι η φράση «δεν υπάρχει λόγος να πονάτε μήπως υπερβάλλετε;» Είμαι 28 χρονών και για κοπέλα έκανα σωματικά δύσκολες δουλειές με αποτέλεσμα να έχω διάφορους πόνους και σύμφωνα με τους γιατρούς «τενοντίτιδες». Από το 2014 όμως έχω σταματήσει τη δουλειά αυτή αλλά συνεχίζω να πονάω. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι τυχαίο να έχω «τενοντίτιδα» στα χέρια( καρπό και αγκώνα ΚΑΙ ώμους), «τενοντίτιδα» στους γοφούς, να έχω «θλάση μυός» στον αυχένα και στη μέση, να πονάνε και τα δυο μου γόνατα στο ίδιο σημείο χωρίς να είναι πόνος στην άρθρωση, να πονάει το σαγόνι μου κοντά στην άρθρωση και από τις δυο πλευρές στο ίδιο σημείο, να πονάνε οι μύες στον λαιμό μου που τραβάνε πίσω στον αυχένα μου χωρίς να υπάρχει λόγος, να έχω μόνιμα βουητό στα αυτιά μου και να έχω «εκρήξεις» θυμού και εκνευρισμού με συγκεκριμένους θορύβους και μια ζάλη ο οποία σύμφωνα με εξετάσεις δεν οφείλετε ούτε στα αυτιά μου, ούτε στον αυχένα μου και ούτε στις ημικρανίες μου… Συν οοοοοολα αυτά να νιώθω πως είμαι τρελή και πως τα βγάζω από το μυαλό μου γιατί κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά και σε αντιμετωπίζουν σαν ένα ανόητο κοριτσάκι που πονάει με το παραμικρό, να σπάει το στομάχι μου από το άγχος και τα νεύρα κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός, η που έβαλα σκούπα στο σπίτι αλλά δεν σφουγγάρισα γιατί νιώθω ξαφνική εξάντληση. Κουράστηκα και βαρέθηκα να μην με παίρνουν στα σοβαρά οι γιατροί. Και τώρα πέφτω σε αυτό το άρθρο και από τη μία μου έρχεται να γελάσω και από την άλλη να κλάψω.

  Μου αρέσει!

  1. Σας καταλαβαίνω. Η θετική πλευρά σε όλα αυτά τα πραγματικά γεγονότα που έχετε περάσει είναι οτι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και μετά από χρόνια μπορείτε να ελπίζετε οτι θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

   Μου αρέσει!

   1. Πως θα ξέρω εάν έχω ινομυαλγια η εάν ειμαι απλα άτυχη και έχω πολυ ευαίσθητους μύες/τένοντες και γενικότερα ευαίσθητο σώμα;

    Μου αρέσει!

   2. Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων από διάφορα συστήματα που περιγράφετε δίνει μια ισχυρή κατεύθυνση. Χρειάζεται βέβαια αναλυτική προσεκτική αξιολόγηση του ιστορικού σας.

    Μου αρέσει!

  2. Είναι σαν τα έχω γράψει εγώ αυτά Άλεξ.Πες μου αν θες πως είσαι ,βρήκες καποια άκρη?Είμαι στην ίδια κατασταση, αλλά πολλά χρόνια…καταλαβαίνεις, ταλαιπωρούμε και ταλαιπωρώ και τους δικούς μου ανθρώπους.Θα περιμένω απάντησή σου!

   Μου αρέσει!

 5. οπωσδηποτε πρεπει να σας δει γιατρος, εγω παιρνω cymbalta και ειμαι καλα αλλα ειναι καλυτερα να κανετε και γιογκα, δοκιμαστε το, μετα απο καποιες ωρες γιογκα να ειστε καλυτερα και να σας φευγουν οι πονοι

  Αρέσει σε 1 άτομο

 6. Είμαι 51 ετών και έχω όλα αυτά τα συμπτώματα που περιγράφετε απο 18 χρονών περιπου…μετά από ένα ατύχημα που είχα στα16 την ώρα της γυμναστικής στο σχολείο ΄((είχα κανει κάταγμα στον κόκκυγα,το οποιο βρήκα πριν μερικά χρόνια, όταν λόγο μεγάλης κούρασης είχα αρχίσει να πονάω πολύ στους γοφους δεν μπορούσα να καθίσω,σαν να ήταν σκληρά όλα τα καθίσματα ένιωθα)) και αφου ειχαν περασει 2-3 μήνες πιαστηκε το δεξί μου πόδι ενώ περπατουσα….πονούσα πολύ για μερες έμεινα στο κρεβάτι , ο γιατρος είχε πει θλαση.απο κει και μετα ειχα συνεχως ενοχλήσεις στο ποδι αυτο , και γενικότερα σε όλη την δεξιά πλευρα του σώματός μου ημικρανίες κτλ… τα τελευταία περίπου 15-20 χρόνια οι ενοχλήσεις είναι όλες στην αριστερη πλευρά του σώματός μου.Πριν ενάμισυ χρόνο έκανα μαγνητική αυχένα, καθαρή, αν και ένας ορθοπαιδικός που την είδε μου ειπε πως υπάρχει μια πολυ μικρη κήλη αριστερά μάλλον στο 4ο σπόνδυλο,και εκανα φυσιοθεραπειες…είναι αλήθεια ότι με βοήθησαν , τουλάχιστον έπαψα να πονάω στον ύπνο…μαγνητική εγκεφάλου, γιατι παρατηρουσα ότι οταν μ’επιανε πονοκέφαλος, ημικρανια, είχα και μια αδυναμία μια κούραση και πόνους σε χερι και πόδι αριστερα σύμφωνα με τη γνωμάτευση,, εξέταση χωρίς παθολογία. Αξονική στη μέση η οποία εδειξε, 2 κήλες στον 4ο και 5ο σπόνδυλο,..Οι γιατρόι που έχω επισκεφτεί, νευρολόγοι 2, ο παθολόγος που με ξέρει απο παιδί, ρευματολογικές εξετάσεις έκανα πέρσυ τον δεκεμβριο, καθαρές, θυρεοειδη έχω κάνει,αίματος καλές ΄βρέθηκε όμως ένα οζάκι το οποίο παρακαλουθώ είναι όπως το βρήκαμε,αντισωμάτων δεν έχω κάνει μου λέει ο παθολόγος μου ότι δεν χρειάζεται αφού οι TSH και οι άλλες βγαίνουν καλές,όλοι λοιπόν μου λένε ότι όλα αυτά είναι σωματοποιημένο άγχος και μου δίνουν αντικαταθλιπτικά τα οποία πήρα πριν 4 χρόνια για 1μιση-2 μηνες και τα σταματησα… Αυτό που με ανησυχει και με τρομάζει περισσοτερο είναι ο θωρακικός πόνος, που πότε μου λένε ότι είναι απο άγχος, πότε απο το ευερεθιστο, πότε απο το στομαχι, σε καρδιολόγο έχω κάνει έλεγχο υπερηχο και ενώ πονούσα δεν βρήκε κάτι.Τελευταία έχει γίνει πιο δυνατός και με πιάνει με το αερα, το κρύο, πολλές φορές νίωθω σαν να είμαι γυμνή στον αέρα κι ας είμαι καλά ντυμένη.Κανένας δεν μου έχει μιλησει για ινομυαλγία μόνη μου ξάχνοντας στο διαδύκτιο είδα πως τα συμπτώματά μου ταιρίαζουν απολυτα.Τι πρέπει να κάνω κατά τη γνώμη σας που ν’απευθυνθώ… σας παρακαλώ απαντήστε μου, έχουν περάσει απο το μυαλό μου τα χειρότερα …τόσα χρόνια υποφέρω…

  Μου αρέσει!

 7. Πασχω απο ινομυλαγια και με εχει χτυπησει παντου….
  Τρελοι μυικοι πονοι , περιστροφικος ιλιγγος,ορθστατικη υποταση,τυμπανισμο εντερου,απωλεια μνημης, απωλεια καταλληλης λεξης στημ εκφραση,πριξιμο χεριων, μειωση ακοης, βαρεια υποτροπιαουσα καταθλιψη…τι αλλο να πω….. τα παντα….
  Οι γιατροι απλα λεφτα….
  θεραπεια….. ηλιος θαλασσα D3 μπανια αεροβια ασκηση διατροφη τοξινων και μακρυα απο τοξικους ανθρωπους…..
  απλα μαθαινεις να ζεις με αυτο……

  Μου αρέσει!

  1. Μερικές φορές κάποιες διαταραχές είναι πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους. Αυτά που γράψατε στην προτελευταία πρόταση πάντως δεν αρκούν σίγουρα. Δεν έχετε να χάσετε κάτι αν το παλέψετε κι άλλο.

   Μου αρέσει!

 8. Είμαι 30 ετών και πρόσφατα μου είπαν ότι πάσχω από ινομυαλγία. Οι πόνοι είναι καθημερινοί σε διάφορα σημεία του σώματος και ιδιαίτερα στα πλευρά και κάτω από τις κλείδες.Παίρνω το lyrica 75mg ,αλλά ο πόνος συνεχίζεται με μικρότερη ένταση.΄Εχω πάρα πολύ άγχος και πλέον έχω γίνει αρρωστοφοβική, εξαιτίας των χρόνιων πόνων.Το LYRICA μόνο του αρκεί για την πάθηση μου?

  Μου αρέσει!

 9. Γειά σας γιατρέ. Πονάω εδώ και κάποιους μήνες ψηλά στο θώρακα όπως δείχνει στο σχεδιάγραμμα. Νιώθω ένα σφίξιμο και μερικές φορές μουδιαζει σε όλη την αριστερή πλευρά του θώρακα. Λίγους μήνες πριν αρχίσει αυτός ο πόνος στο θώρακα ένιωθα ακριβώς το ίδιο στην αριστερή πλευρά του λαιμού, όπου νιώθω τώρα λες και ο πόνος κατέβηκε στο θώρακα. Έχω κάνει απεικονιστικες εξετάσεις υπέρηχο για θυροειδη και μαλακα μόρια τριπλεξ καρδιάς και μαγνητική θώρακα και δεν βρέθηκε κάτι. Θεωρείται ότι μπορεί να είναι ινομυαλγια ή επειδή είναι μεμονωμένος ο πόνος και δεν συνδυάζεται με κάτι άλλο δεν είναι? Επίσης υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι παθολογικο και να μην φαίνεται στις απειξονιστικες εξετάσεις?

  Μου αρέσει!

  1. Καλησπέρα. Έτσι όπως το περιγράφετε δε φαίνεται να συμβαδίζει με την τυπική περιγραφή των πόνων στην ινομυαλγία. Η πιθανότητα βέβαια ενός άτυπου πόνου ψυχογενούς αιτιολογίας είναι υπαρκτή. Όπως πάντα, μια εκ του σύνεγγυς αξιολόγηση θα ήταν πιο αξιόπιστη.

   Μου αρέσει!

 10. Καλησπέρα, έχω την κόρη μου που είναι 15 χρόνων με όλα σχεδόν τα συμπτώματα της ινομυαλγιας. Πονάει παντού, δεν κοιμάται καλά, έχει ναυτίες, έχει πόνους σχεδόν σε όλα τα σημεία της ινομυαλγιας κσι ήδη κάποιοι γιατροί την έχουν αναφέρει αλλά περιμένουνε να βγουν όλες οι αιματολογικές. Η μαγνητική στο κεφάλι δεν έδειξε κάτι άλλο, ούτε και οι μέχρι τώρα εξετάσεις από διαφορες ειδικότητες. Η πσιδορευματολογος μας είπε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι ινομυαλγια αλλά ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιο φάρμακο γιατί τα μόνα που πιάνουν και μειώνουν τα συμπτώματα είναι αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά. Από αναλγητικά δεν την πιάνει κανένα μέχρι τώρα. Χθες δοκιμάσαμε το lonarid N κατόπιν υποδειξεως της γιατρού αλλά δυστυχώς ούτε αυτό δουλεύει. Το παιδί υποφέρει κι εγώ είμαι σε απόγνωση που δεν μπορώ να την βοηθήσω, οριακά πηγαίνει στο σχολείο για να μην κάνει απουσίες. Άρχισε ψυχοθεραπεία γιατί όπως αναφέρατε κσι στο άρθρο σας στη δίκη μας περίπτωση συνυπάρχει με αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη αλλά τίποτα δεν βοηθάει στην μείωση του πόνου. Θα χαρώ αν έχετε κάτι να μου προτείνετε πέρα από τα γνωστά (άσκηση, διατροφή, ξεκούραση κλπ)

  Μου αρέσει!

  1. Καλησπέρα. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο γενικά. Τα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα όπως η πρεγκαμπαλίνη λειτουργούν συνήθως ευνοικα στη νευροβιολογία του πονου της ινομυαλγιας. Ευχαριστω

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: