Η μητέρα μου,η ψυχική νόσος κι εγω..!

Πρόκειται για μια νέα γυναίκα η οποία μεγάλωσε με μητέρα που πάσχει από χρόνια ψυχική διαταραχή. Δημοσιοποιεί μια σύντομη και μεστή τοποθέτηση με απλά, αλλά σημαντικά μηνύματα στον ιστόχωρο “Time to Change” αφιερωμένο στην καταπολέμηση του στίγματος των ψυχικών διαταραχών στην Αγγλία. Τα βασικά συμπεράσματα από την “εξομολόγησή” της :

  1. Αναγνωρίζει την έντονη ψυχική επιβάρυνση που υπέστη καθώς μεγάλωνε και φυσικά που ακόμα βιώνει!
  2. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί οτι και η ίδια έκανε ψυχοθεραπεία για κάποια χρόνια όταν ενηλικιώθηκε, στην προσπάθειά της να ελαττώσει τον αντίκτυπο της ψυχικής ασθένειας της μητέρας της στον εαυτό της!
  3. Αναγνωρίζει το πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση στο σπίτι της λόγω της μητέρας της, τόσο που δεν ήταν στο χέρι της να την αλλάξει!
  4. Επισημαίνει την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματά της στην εργασία της!
  5. Αναγνωρίζει την ανάγκη να αυξηθεί η δημόσια συνειδητοποίηση των συνεπειών των ψυχικών διαταραχών στο άτομο,στην οικογένεια,στην εργασία και στο κοινωνικό σύνολο γενικά!
  6. Προτρέπει τους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα να μη διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια : Δεν είναι δικό τους λάθος,δε φταίνε αυτοί και να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους!

Οι οικογένειες των ψυχικά ασθενών ανεβαίνουν ως επί το πλείστον ένα Γολγοθά ο οποίος συχνά παραγνωρίζεται! Τα ψυχικά φορτία που πέφτουν πάνω τους δεν είναι μόνο βαριά, έχουν και μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Είναι ακόμη μια σοβαρή επίπτωση των ψυχικών διαταραχών, η οποία προστίθεται στη μακρά λίστα με τους λόγους για τους οποίους πρέπει επιτέλους η κοινωνία να βάλει στην άκρη τα ταμπού και να αντιμετωπίσει την ψυχική υγεία στις σωστές της διαστάσεις!

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Πηγή: My mum, mental illness and me