Skip to content

Σωματική άσκηση : πως να κινητοποιηθείτε

Σωματική άσκηση & ποιότητα ζωής

Ένας από τους κύριους πυλώνες μιας καλής ποιότητας ζωής είναι και η σωματική άσκηση. Τα οφέλη της για τη σωματική και ψυχική μας υγεία είναι γνωστά, η κινητοποίησή μας όμως προς ένα τρόπο ζωής που να την περιλαμβάνει ομολογουμένως πάσχει.

Η ποιότητα ζωής τη σήμερον ημέρα έχει καταντήσει το “Άγιο Δισκοπότηρο”. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι το πιο απλό πράγμα, αρκεί να απαλλάξει κανείς το νου του από διάφορες μη πειστικές δικαιολογίες και να τροποποιήσει ελαφρώς κάποιες πεποιθήσεις/προτεραιότητες της ζωής του.


Οφέλη κίνησης φυσικής δραστηριότητας

οφέλη κίνησης φυσικής δραστηριότητας

Πως να αλλάξετε τις αντιλήψεις σας για την άσκηση

Το πράγμα θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο φαίνεται στην παρακάτω λίστα..

  • Δεν υπάρχει ζήτημα του ποια σωματική άσκηση “πρέπει” κανείς να κάνει. Όλες οι ασκήσεις είτε είναι περπάτημα,είτε τρέξιμο,είτε κολύμπι,είτε πινγκ πονγκ,είτε ό,τι τραβάει η φαντασία του καθενός, προσφέρουν όφελος! Η σημερινή εποχή μπορεί να δώσει μια τεράστια γκάμα σχετικών επιλογών.
  • Δεν είπε κανείς ότι όποιος ασκείται πρέπει να κυνηγήσει είσοδο στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ξεκινάμε αργά, λίγο-λίγο, αραιά και που.Είναι βέβαιο ότι σταδιακά θα νιώσουμε τις δυνάμεις μας να αυξάνονται κι έτσι θα μπορέσουμε σε κάποιο σημείο να εγκαταστήσουμε κάποια ισορροπία που μας ταιριάζει.
  • Το να ασκηθεί κανείς 1-2 μήνες, να χάσει κάποια κιλά και μετά να σταματήσει,είναι άσκοπο.Το θέμα είναι να αλλάξει κανείς την οπτική του πάνω στο θέμα άσκηση, ώστε να την έχει τακτικά στη ζωή του.
  • Δεν είναι απαραίτητο το φουσκωμένο πορτοφόλι. Η Ελλάδα μια φορά είναι γεμάτη από φυσικούς χώρους όπου μπορεί κανείς να ασκηθεί, να αναπνεύσει καθαρό αέρα, να δει το μάτι του λίγο πράσινο (ξεκολλώντας και λίγο από τις οθόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή). Ακόμη και στην Αθήνα, μπορεί να μην της φαίνεται, αλλά ψάχνοντας κανείς έχει να ανακαλύψει πολλά άλση, δημόσια γήπεδα, πεζοπορικές διαδρομές στον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Πεντέλη, αλλά και πολλές παραθαλάσσιες διαδρομές για την άνοιξη και το καλοκαίρι.
  • Δεν είναι δικαιολογία η ατάκα “δεν έχω χρόνο“. Όσο και να δουλεύει κανείς, θα μπορέσει να βρει 3-4 ώρες την εβδομάδα να αφιερώσει σε άσκηση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Μπορεί επίσης να ξεκλέβει χρόνο σε κάποια κενά που μπορεί να εμφανίζονται στην καθημερινότητά του.
  • Δεν είναι δικαιολογία η ατάκα “είμαι κουρασμένος” (εξαιρούνται τα άτομα που έχουν απαιτητικά για το σώμα επαγγέλματα). Η άσκηση μας ανανεώνει τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Αν προκύπτει κάποια κόπωση από την άσκηση, αυτή είναι ευχάριστη και δε χρειάζεται να μεταφράζεται αρνητικά. Εστιάστε στην ευεξία. Σημειωτέον πάντα ότι μιλάμε για ήπιο και υποκειμενικά ανεκτό επίπεδο άσκησης.
  • Δεν είναι δικαιολογία η ατάκα “βαριέμαι δεν έχω διάθεση“. Συνήθως κάνοντας μια πράξη,συμβαίνει το αποτέλεσμα. Το να περιμένει κανείς να “ξεβαρεθεί” κάποια στιγμή από μόνος του, μάλλον θα περιμένει πολύ..
  • Δεν είναι δικαιολογία η ατάκα “είμαι καλά στην υγεία μου δε μου χρειάζεται“. Καταρχήν σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων τα προβλήματα υγείας τους βρίσκουν, ενώ είναι “καλά”. Άρα το να υιοθετήσει κανείς μια πιο φιλική προς το σώμα του στάση ζωής, ποτέ δεν έβλαψε, αλλά μάλλον πρόλαβε! Κατά δεύτερον δεν ασκείται κανείς μόνο και μόνο για να ρίξει τη χοληστερίνη. Η ψυχική και πνευματική ευεξία είναι το ζητούμενο και αυτό είναι κάτι που όλοι λίγο πολύ το έχουν ανάγκη.
  • Δε χρειάζεται παρέα υποχρεωτικά. Όταν κάποιος/κάποια ασκείται,το κάνει για πάρτη του/της και όχι για να πουλήσει μούρη στους φίλους του ή να κουτσομπολέψει με τις φιλενάδες της. Από κει και πέρα αν γίνεται να υπάρχει παρέα ή να προκύψουν κοινές αθλητικές δραστηριότητες για άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα, αυτό είναι καλοδεχούμενο.
  • Η δημιουργία οικογένειας και ο ερχομός παιδιών σε αυτήν δε συνεπάγεται αυτόματα απαγόρευση δραστηριοτήτων που βελτιώνουν τη ζωή μας. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σήμερα το στερεότυπο: “Παντρεύτηκε και πάχυνε” και “Το σωσίβιο του παντρεμένου“. Άλλωστε για να μπορέσουμε να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά μας πρέπει να είμαστε καλά εμείς πρώτα και η σωματική άσκηση έχει πολύ να κάνει με αυτό. Το να αποκτήσουμε χοληστερίνη, σάκχαρο, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από το τσιγάρο και κατάθλιψη από τα 40 μας, ε δεν τα βοηθάμε και πολύ, ούτε τους παρέχουμε τα κατάλληλα πρότυπα!

Απλοί τρόποι να κινείστε περισσότερο

Ακόμη και αν δεν είστε έτοιμοι να αλλάξετε δραστικά συνήθειες και τρόπο ζωής υπάρχουν και ορισμένοι απλοί τρόποι που συμβάλλουν στο να αυξήσετε το χρόνο που κινείστε μέσα στην καθημερινότητά σας.

Απλοί τρόποι να κινείστε περισσότερο

Ποιότητα ζωής ως προτεραιότητα

Γενικά χρήσιμο θα ήταν να φιλοσοφήσουμε το “Δουλεύω για να ζω και όχι ζω για να δουλεύω“. Το ότι αυτό στις σημερινές συνθήκες γενικευμένης κρίσης τείνει να αντιστραφεί είναι δυστυχώς αδιαμφισβήτητο. Υπάρχει όμως μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της και δεν το κάνει. Το θέμα είναι πως επεξεργάζεται κανείς στο νου του το συγκεκριμένο θέμα και πόσα πράγματα αφήνει να του θολώνουν την κρίση.

Σωματική άσκηση : πως να κινητοποιηθείτε
ωφέλη άσκησης

Η αλλαγή στον τρόπο σκέψης έχει μεγάλη δύναμη και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απροσδόκητα θετικά!

Δεν είναι μάλιστα ασήμαντο το γεγονός ότι στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης ψυχικών προβλημάτων όπως π.χ. το υπερβολικό άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα η άσκηση αξιοποιείται επικουρικά για να μας φέρει πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα!


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού