Skip to content

Χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζεται επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα τεράστιο 10ετές πρότζεκτ που αφορά τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό στοχεύει στην κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και κατ’ επέκταση στην αύξηση των γνώσεών μας πάνω σε μείζονες λειτουργίες όπως η αντίληψη, η συμπεριφορά,η σκέψη, το συναίσθημα.

Είναι γνωστό ότι στο εξωτερικό κάθε είδους επιστημονική έρευνα συμπεριλαμβανομένου δε και του τομέα της υγείας τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής και υποστήριξης τόσο από τα κράτη όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Είναι πραγματικά καταθλιπτικό να αναλογίζεται κανείς τη χαοτική διαφορά που έχει φτάσει σήμερα να υπάρχει στην αντιμετώπιση των επιστημόνων και της έρευνας στην Ελλάδα από το κράτος και γενικά τους έχοντες την εξουσία σε σύγκριση με το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραπάνω πρωτοβουλία για τη μελέτη του εγκεφάλου σχολιάστηκε και ουσιαστικά προωθήθηκε από τον ίδιο τον Ομπάμα, ο οποίος είπε σχετικά οτι αποτελεί ένα παράδειγμα για το πως η κυβέρνηση μπορεί να επενδύει σε νέες ιδέες!

Πρέπει να σημειωθεί οτι ο σχεδιασμός του πρότζεκτ θα συμπεριλάβει μια μεγάλη γκάμα επιστημόνων,υπηρεσιών,οικονομολόγων και αναμένεται μακροπρόθεσμα τεράστιο κέρδος για τον οικονομικό προυπολογισμό της Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό οτι το πρότζεκτ της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος που ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε το 2003 απέφερε στην αμερικανική οικονομία 140$ για κάθε 1$ που επενδύθηκε και σε πραγματικά νούμερα απέφερε κέρδος 800 δισεκατομμύρια δολλάρια ως το 2010! Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι πολύ χονδρικά οτι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών μειώνει την επιβάρυνση από έξοδα νοσηλείας,υλικά και φάρμακα.

Ασθένειες όπως η άνοια Alzheimer και η νόσος Parkinson που ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, φιλοδοξείται να αντιμετωπιστούν μέσω του προγράμματος αυτού. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα επίσης μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε στοιχειώδη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,υπάρχουν ελλείψεις γαζών και συρίγγων στα νοσοκομεία και βασικών φαρμάκων στα φαρμακεία,ασθενείς συνωστίζονται επί ώρες στα επείγοντα μεγάλων νοσοκομείων,οι χρόνοι νοσηλείας αυξάνονται λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνικής υποδομής.

Επιπλέον η παροχή υγείας ιδιωτικών νοσοκομείων απευθύνεται σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού λόγω υψηλού κόστους,οι ιατροί μετά από πολλά έτη σπουδών εργάζονται υπό ψυχοφθόρα δυσλειτουργικές συνθήκες με απάνθρωπα ωράρια για πλεόν εξευτελιστικές αμοιβές και μεγάλη μερίδα αυτών αναγκάζεται να ξενιτευτεί για να “γλιτώσει”. Και φυσικά αντί να ασχοληθούμε με αυτά εδώ και χρόνια ασχολούμαστε με οτιδήποτε “αλλού παπά ευαγγέλιο”!


Σύνδεσμοι : Obama Seeking to Boost Study of Human Brain

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν πρόγραμμα χαρτογράφησης του ανθρώπινου εγκεφάλου


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού