Τα ωφέλη της σωματικής άσκησης:Κοινότυπο βέβαια,αλλά πόσοι το εφαρμόζουν?

ωφέλη άσκησης

Η ποιότητα ζωής τη σήμερον ημέρα έχει καταντήσει το «Άγιο Δισκοπότηρο».Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι το πιο απλό πράγμα,αρκεί να απαλλάξει κανείς το νου του από διάφορες μη πειστικές δικαιολογίες και να τροποποιήσει ελαφρώς κάποιες πεποιθήσεις/προτεραιότητες της ζωής του.Ένας από τους κύριους πυλώνες μιας καλής ποιότητας ζωής είναι και η σωματική άσκηση.Το πράγμα είναι τόσο απλό όσο φαίνεται στην παρακάτω λίστα..

  • Δεν υπάρχει ζήτημα του ποιά άσκηση «πρέπει» κανείς να κάνει.’Ολες οι ασκήσεις είτε είναι περπάτημα,είτε τρέξιμο,είτε κολύμπι,είτε πινγκ πονγκ,είτε ό,τι τραβάει η φαντασία του καθενός, προσφέρουν όφελος!Η σημερινή εποχή μπορεί να δώσει μια τεράστια γκάμα επιλογών στον τομέα αυτόν.
  • Δεν είπε κανείς οτι όποιος ασκείται πρέπει να κυνηγήσει είσοδο στους Ολυμπιακούς Αγώνες!Ξεκινάμε αργά,λίγο-λίγο,αραιά και που.Είναι βέβαιο οτι σταδιακά θα νιώσουμε τις δυνατότητές μας να αυξάνονται κι έτσι θα μπορέσουμε σε κάποιο σημείο να εγκαταστήσουμε κάποια ισορροπία που μας ταιριάζει.
  • Το να ασκηθεί κανείς 1-2 μήνες, να χάσει κάποια κιλά και μετά να σταματήσει,είναι άσκοπο.Το θέμα είναι να αλλάξει κανείς την οπτική του πάνω στο θέμα άσκηση,ώστε να τη βάλει στη ζωή του μόνιμα.
  • Δεν είναι απαραίτητο το φουσκωμένο πορτοφόλι.Η Ελλάδα μια φορά είναι γεμάτη από φυσικούς χώρους όπου μπορεί κανείς να ασκηθεί,να αναπνεύσει καθαρό αέρα,να δει το μάτι του λίγο πράσινο (ξεκολλώντας και λίγο από τις οθόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή).Ακόμη και στην Αθήνα,μπορεί να μην της φαίνεται,αλλά ψάχνοντας κανείς έχει να ανακαλύψει πολλά δημόσια γήπεδα,πεζοπορικές διαδρομές στον Υμηττό,την Πάρνηθα και την Πεντέλη,αλλά και πολλές θάλασσες για την άνοιξη και το καλοκαίρι.
  • Δεμ είναι δικαιολογία η ατάκα «δεν έχω χρόνο».Όσο και να δουλεύει κανείς,θα μπορέσει να βρει 3-4 ώρες την εβδομάδα να αφιερώσει σε άσκηση,ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
  • Δεν είναι δικαιολογία η ατάκα «είμαι κουρασμένος» (εξαιρούνται τα άτομα που έχουν απαιτητικά για το σώμα επαγγέλματα). Η άσκηση ξεκουράζει και ανανεώνει τόσο σωματικά,όσο και πνευματικά.Αν προκύπτει κάποια κόπωση από την άσκηση,αυτή είναι ευχάριστη.Σημειωτέον πάντα οτι μιλάμε για ήπιο και υποκειμενικά ανεκτό επίπεδο άσκησης.
  • Δεν είναι δικαιολογία η ατάκα «βαριέμαι δεν έχω διάθεση».Συνήθως κάνοντας μια πράξη,συμβαίνει το αποτέλεσμα.Το να περιμένει κανείς να «ξεβαρεθεί» κάποια στιγμη από μόνος του,μάλλον θα περιμένει πολύ..
  • Δεν είναι δικαιολογία η ατάκα «ειμαι καλά στην υγεία μου δε μου χρειάζεται».Καταρχήν σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων τα προβλήματα υγείας τους βρίσκουν,ενώ είναι «καλά».Αρα το να υιοθετήσει κανείς μια πιο φιλική προς το σώμα του στάση ζωής,ποτέ δεν έβλαψε,αλλά μάλλον πρόλαβε!Κατά δεύτερον δεν ασκείται κανείς μόνο και μόνο για να ρίξει τη χοληστερίνη.Η ψυχική και πνευματική ευεξία είναι το ζητούμενο και αυτό είναι κάτι που όλοι λίγο πολύ το έχουν ανάγκη.
  • Δε χρειάζεται παρέα υποχρεωτικά.Όταν κάποιος/κάποια ασκείται,το κάνει για πάρτη του/της και όχι για να πουλήσει μούρη στους φίλους του ή να κουτσομπολέψει με τις φιλενάδες της.Από κει και πέρα αν γίνεται να προκύψουν κοινές αθλητικές δραστηριότητες για άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα,φυσικά και αυτό είναι επιθυμητό.
  • Η δημιουργία οικογένειας και ο ερχομός παιδιών σε αυτήν δε συνεπάγεται αυτόματα απαγόρευση δραστηριοτήτων που βελτιώνουν τη ζωή μας.Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σήμερα το στερεότυπο:»Παντρεύτηκε και πάχυνε» και «Το σωσίβιο του παντρεμένου».Άλλωστε για να μπορέσουμε να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά μας πρέπει να είμαστε καλά εμείς πρώτα.Το να αποκτήσουμε χοληστερίνη,σάκχαρο,αναπνειστικά προβλήματα από το τσιγάρο και κατάθλιψη από τα 40 μας,ε δεν τα βοηθάμε και πολύ,ούτε τους παρέχουμε τα κατάλληλα πρότυπα!

Γενικά ισχύει το «Δουλεύω για να ζω και όχι ζω για να δουλεύω».Το οτι αυτό στις σημερινές συνθήκες γενικευμένης κρίσης τείνει να αντιστραφεί είναι αδιαμφισβήτητο.Υπάρχει όμως μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της και δεν το κάνει.Το θέμα είναι πως επεξεργάζεται κανείς στο νου του το συγκεκριμένο θέμα και πόσα πράγματα αφήνει να του θολώνουν την κρίση.Η αλλαγή στον τρόπο σκέψης έχει μεγάλη δύναμη και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απροσδόκητα θετικά!

Δεν είναι μάλιστα ασήμαντο το γεγονός οτι στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης ψυχικών προβλημάτων όπως π.χ. το υπερβολικό άγχος και η κατάθλιψη εφαρμόζεται & αξιοποιείται από ορισμένους θεραπευτές το ώφελος της σωματικής άσκησης μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ωφέλη της σωματικής άσκησης,χρήσιμος είναι και ο παρακάτω σύνδεσμος : Σωματική άσκηση: χτίζει το σώμα και υποστηρίζει το πνεύμα

 

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνόλου των ψυχικών προβλημάτων σε συνδυασμό με στοχευμένες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις τόσο στον ασθενή όσο και στο στενό, αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του.Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: