Χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Είναι γνωστό ότι στο εξωτερικό κάθε είδους επιστημονική έρευνα συμπεριλαμβανομένου δε και του τομέα της υγείας τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής και υποστήριξης τόσο από τα κράτη όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Την ώρα που στην Ελλάδα το «πείραμα» εξελίσσεται στερώντας όλο και περισσότερο από τον ευρύ πληθυσμό την πρόσβαση στο σπουδαιότερο αγαθό που υπάρχει,την υγεία του,στις Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζεται επένδυση δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε ένα τεράστιο 10ετές πρότζεκτ : την κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και κατ’επέκταση την αύξηση των γνώσεών μας πάνω σε μείζονες λειτουργίες όπως η αντίληψη,η συμπεριφορά,η σκέψη,το συναίσθημα.

Είναι πραγματικά καταθλιπτικό να αναλογίζεται κανείς τη χαοτική διαφορά που έχει φτάσει σήμερα να υπάρχει στην αντιμετώπιση των επιστημόνων και της έρευνας στην Ελλάδα από το κράτος και γενικά τους έχοντες την εξουσία σε σύγκριση με το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό οτι η παραπάνω πρωτοβουλία για τη μελετη του εγκεφάλου σχολιάστηκε και ουσιαστικά προωθήθηκε από τον ίδιο τον Ομπάμα,ο οποίος είπε σχετικά οτι αποτελεί ένα παράδειγμα για το πως η κυβέρνηση μπορεί να επενδύει σε νέες ιδέες!Πρέπει να σημειωθεί οτι ο σχεδιασμός του πρότζεκτ θα συμπεριλάβει μια μεγάλη γκάμα επιστημόνων,υπηρεσιών,οικονομολόγων και αναμένεται μακροπρόθεσμα τεράστιο κέρδος για τον οικονομικό προυπολογισμό της Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό οτι το πρότζεκτ της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος που ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε το 2003 απέφερε στην αμερικανική οικονομία 140$ για κάθε 1$ που επενδύθηκε και σε πραγματικά νούμερα απέφερε κέρδος 800 δισεκατομμύρια δολλάρια ως το 2010! Ο κυριότερος λόγος γι’αυτό είναι πολύ χονδρικά οτι η απολεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών μειώνει την επιβάρυνση από έξοδα νοσηλείας,υλικά και φάρμακα.

Ασθένειες όπως η άνοια Alzheimer και η νόσος Parkinson που ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού,φιλοδοξείται να αντιμετωπιστούν μέσω του προγράμματος αυτού. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα επίσης μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε στοιχειώδη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,υπάρχουν ελλείψεις γαζών και συρίγγων στα νοσοκομεία και βασικών φαρμάκων στα φαρμακεία,ασθενείς συνωστίζονται επί ώρες στα επείγοντα μεγάλων νοσοκομείων,οι χρόνοι νοσηλείας αυξάνονται λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνικής υποδομής,η παροχή υγείας ιδιωτικών νοσοκομείων απευθύνεται σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού λόγω υψηλού κόστους,οι ιατροί μετά από πολλά έτη σπουδών εργάζονται υπό ψυχοφθόρα δυσλειτουργικές συνθήκες με απάνθρωπα ωράρια για πλεόν εξευτελιστικές αμοιβές και μεγάλη μερίδα αυτών αναγκάζεται να ξενιτευτεί για να «γλιτώσει». Και φυσικά αντί να ασχοληθούμε με αυτά εδώ και χρόνια ασχολούμαστε με οτιδήποτε «αλλού παπά ευαγγέλιο»!

Σύνδεσμος : Obama Seeking to Boost Study of Human Brain

Σπύρος Καλημέρης

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: