Skip to content

Εγκέφαλος και μουσική

Εγκέφαλος και μουσική μια σχέση ιδιαίτερη

Η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο είναι ευεργετική

Από αρχαιοτάτων χρόνων η μουσική ακουμπάει ευαίσθητες χορδές στην ψυχή του ανθρώπου επηρεάζοντας το συναίσθημα, το μυαλό και τη συμπεριφορά του. Πολλές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μουσική έχει χαλαρωτική επίδραση περιορίζοντας άγχος και κατάθλιψη και επιπλέον ασκεί θετική επιρροή στη μνήμη.

Εγκέφαλος και μουσική

Μουσικό όργανο & ανάπτυξη του εγκεφάλου

Το βασικό συμπέρασμα της πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience ήταν οτι η εκπαίδευση σε κάποιο μουσικό όργανο πριν την ηλικία των 7 ετών είχε μακροπρόθεσμα θετικά απoτελέσματα στην εγκεφαλική ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα στη δημιουργία περισσότερων και ισχυρότερων συνδέσεων μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν κινητικές και αισθητικές λειτουργίες.

Ο παιδικός εγκέφαλος μέχρι αυτή την ηλικία βρίσκεται στην πιο ευαίσθητή του φάση ωρίμανσης και διαμόρφωσης σημαντικών λειτουργιών όπως ο αισθητικοκινητικός συντονισμός. Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου απαιτεί υψηλού βαθμού συντονισμό μεταξύ χεριών (ή χειλιών) και οπτικών (πεντάγραμμο) και ακουστικών λειτουργιών (μουσικό αποτέλεσμα) και επομένως συντελεί στην ενίσχυση των λειτουργιών αυτών. Η θετική αυτή επίδραση φαίνεται να είναι εξαρτώμενη από την ηλικία,δηλαδή μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει!


Μουσικοθεραπεία

Η μουσική χρησιμοποιείται όλο και ευρύτερα για θεραπευτικούς σκοπούς.

“Η ψυχοθεραπευτική πλευρά της μουσικοθεραπείας περιλαμβάνει όλες εκείνες τις χρήσεις της μουσικής όπου ο πρωταρχικός στόχος είναι στο να βοηθάμε τους ανθρώπους να βρίσκουν νόημα και ψυχική πληρότητα μέσα από τη μουσική που δημιουργούνε ή ακούνε, με προσεγγίσεις σε ατομικό επίπεδο ή σε ομάδα, εστιάζοντας σε ανθρώπινα ατομικά συναισθήματα, προσωπική ικανοποίηση, επίγνωση, διαπροσωπικές σχέσεις, και πνευματικότητα ως κύριους στόχους βελτίωσης και αλλαγής”.

μουσικοθεραπεια

Η βελτίωση και η αλλαγή στη μουσικοθεραπεία συντελούνται πάντα με τη χρήση της μουσικής μέσα στα πλαίσια μιας θεραπευτικής σχέσης εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται με τον θεραπευτή. Η βιβλιογραφία και έρευνα της μουσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία καταγράφει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών για ενήλικες, εφήβους ή παιδιά σε όλους τους τομείς της ψυχιατρικής, ψυχικό τραύμα, ψυχο-ογκολογία, περιγεννητική ψυχολογία, ανακουφιστική φροντίδα αλλά και ως ψυχοθεραπεία σε περιόδους συναισθηματικής φόρτισης και προσωπικής ανάπτυξης ή δημιουργίας.”

απο ψυχογραφήματα


Πως δρα η μουσική στον εγκέφαλο

  • Η μουσική ενεργοποιεί όλες τις εγκεφαλικές περιοχές
  • Ο ρυθμός και η μελωδία ηρεμεί τον εγκέφαλο
  • Η μουσική οργανώνει την πληροφορία ευνοώντας τη μνημονική λειτουργία
  • Η μουσική ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής
  • Η μουσική πιάνει την προσοχή
  • Τραγούδι και ομιλία μοιράζονται παράλληλη εγκεφαλική ενεργοποίηση

Περισσότερα εδώ.

Ο εγκέφαλος μετά μουσικής

Και μια σύντομη παρουσίαση του εγκεφάλου μετά μουσικής

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού