Φόβος & Άγχος

anxiety chaos

Ορισμός άγχους : Μια δυσάρεστη συγκινησιακή κατάσταση ποικίλλουσας έντασης και διάρκειας, που εκλύεται από την εκτίμηση επερχόμενης απειλής κατά του εαυτού, ακαθόριστης ή μη πραγματικής

Η λέξη κλειδί που μας ενδιαφέρει είναι η «εκτίμηση». Ουσιαστικά εκτίμηση είναι η ταχύτατη, ακαριαία ενίοτε, γνωστική εγκεφαλική διαδικασία μέσω της οποίας το άτομο αξιολογεί μια κατάσταση. Έτσι λοιπόν όταν μια κατάσταση αξιολογηθεί ως επικίνδυνη για το άτομο, ακολουθεί ως απάντηση το άγχος. Το άγχος δηλαδή είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία. Ένας τρόπος να γίνει αυτό περισσότερο κατανοητό είναι να παραλληλίσουμε το άγχος με το αίσθημα του πόνου. Έτσι λοιπόν ο πόνος της κοιλιάς για παράδειγμα είναι το αποτέλεσμα μιας παθολογικής διεργασίας όπως π.χ. μια φλεγμονή. Όταν πονάμε αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάτι για να διώξουμε τον πόνο. Άρα ο πόνος μας κινητοποιεί ώστε να αντιμετωπίσουμε την αιτία που τον προκάλεσε. Με παρόμοιο τρόπο το άγχος λειτουργεί ως μεσολαβητική διεργασία που μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε την αιτία που τo προκάλεσε.

Ορισμός φόβου : Μια δυσάρεστη συγκινησιακή κατάσταση ποικίλλουσας έντασης και διάρκειας, που εκλύεται από την εκτίμηση πραγματικής και καθορισμένης επερχόμενης απειλής.

Η φοβία είναι μορφή υπερβολικού ή παθολογικού φόβου που επιμένει στο χρόνο και προέρχεται από συγκεκριμένο ερέθισμα.

Το άγχος και ο φόβος αποτελούν τις συναισθηματικές απαντήσεις του ατόμου κατά την εκτίμηση επερχόμενου κινδύνου.

 

Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο ιατρείο του στην Αθήνα ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης σας παρέχει την πιο σύγχρονη ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνόλου των ψυχικών διαταραχών. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στις ψυχωτικές, συναισθηματικές (διπολική διαταραχήκατάθλιψη) και αγχώδεις διαταραχές αποτελεί το βασικό ατού της δουλειάς του. Η επιστράτευση νέων διαγνωστικών εξετάσεων που συνεισφέρουν στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα στην υπηρεσία του ασθενή.

Επίκεντρο της προσέγγισής του είναι η ποιότητα ζωής του ασθενή, με τον οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και όσο χρόνο χρειάζεται για να του δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Η διακριτικότητα, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική κατανόηση θα είναι βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης μαζί του.

3 σκέψεις σχετικά με το “Φόβος & Άγχος

  1. Παράθεμα: Απαντήσεις στην απειλή (threat responses) | ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

  2. Παράθεμα: Ο καθοριστικός ρόλος του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου στην ανθρώπινη υπόσταση | Ψυχίατρος Αθήνα - Σπύρος Καλημέρης

  3. Παράθεμα: Φόβος για το άγνωστο | Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.