Όταν σας προτρέπουμε ν’ αλλάξετε

Όταν σας προτρέπουμε ν’ αλλάξετε, δεν είναι για να μας κάνετε τη χάρη. Το κάνουμε γιατί εσείς ζητήσατε βοήθεια.

Όταν σας προτρέπουμε ν’ αλλάξετε, δεν εννοούμε να σας αλλάξουμε 100%. Δεν εννοούμε να σας πειράξουμε «αυτό που είστε». Δεν είναι ότι επιδιώκουμε να αλλοιώσουμε το χαρακτήρα σας. Σεβόμαστε αυτό που είστε. Σεβόμαστε ακόμη κι εσάς που ο ναρκισσισμός σας είναι τόσο διογκωμένος που διαστρεβλώνει τα πάντα.

Όταν ευθέως ή έμμεσα σας ζητάμε να δοκιμάσετε κάτι άλλο, είναι για να αποτινάξετε αυτά που έχουμε διακρίνει ότι σας φθείρουν και να τα αντικαταστήσετε με υγιή. Το κάνουμε γιατί γνωρίζουμε ότι από εσάς θα πηγάσει η λύση και όχι από κάποιο μαγικό ραβδάκι. Αν δεν το περιμένατε έτσι, χμ welcome to real life. Αν δε σας αρέσει, χμ θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι το πρόβλημα θα συνεχίζεται όσο απεγνωσμένα και αν ψάχνετε περισπασμούς και placebo. Θα επιμένει όσο απεγνωσμένα προσπαθείτε να κρατηθείτε από το κομμάτι σας που το προκαλεί. Για να μην αλλάξετε. Γιατί να μην αποχωριστείτε το «έτσι είμαι εγώ δεν αλλάζω».

Σας προτείνουμε ν’ αλλάξετε μερικά προβληματικά σας κομμάτια ώστε είτε να ξεπεράσετε το πρόβλημα είτε να βελτιωθείτε. Η αλλαγή που εννοούμε δεν ακολουθεί τον διπολικό τρόπο σκέψης «άσπρο ή μαύρο». Φανταστείτε ένα δέντρο που κλαδεύετε τα παραπανίσια ή τα άρρωστά του φύλλα. Ο κορμός παραμένει στιβαρός. Που και που μάλιστα τον «μπολιάζουμε» για να πετάξει νέα κλαδιά να αναπτυχθεί.

Γνωρίζουμε ότι εντέλει αυτό θα βοηθήσει εκτός από εσάς και το σύνολο. Ναι όσο και αν δεν το διανοείστε, αν αλλάξετε εσείς θετικά, θα επηρεαστεί και ο στενός σας περίγυρος θετικά, αλλά σε βάθος χρόνου και η κοινωνία ολόκληρη θα ωφεληθεί. Η περίφημη «αλλαγή νοοτροπίας» αφορά τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Μην περιμένετε αναλύσεις γι’ αυτό. Διαβάστε σχετικά βιβλία ή πάρτε το έτοιμο από αυτόν :

Be the change that you wish to

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: