Skip to content

Αποσύνδεση (dissociation)

Τι είναι η αποσύνδεση

Η αποσύνδεση είναι ένας ευρύτατα χρησιμοποιούμενος μηχανισμός άμυνας του ανθρώπου. Η αποσύνδεση επιτρέπει στον εαυτό (στο ΕΓΩ) να μεταβάλει την εσωτερική του κατάσταση έτσι ώστε ο πόνος από μια εσωτερική σύγκρουση να μη βιώνεται. Πιο απλά, όπως δηλώνει και η λέξη αποσυνδεόμαστε από συναισθηματικές ή σωματικές εμπειρίες στην προσπάθεια να ελέγξει, να μειώσει ή να μηδενίσει τη δυσφορία. Επιπλέον επιστρατεύεται και ως τρόπος διαχείρισης σε μη ενδιαφέροντα ερεθίσματα.

Πρόκειται για προσαρμοστικό μηχανισμό που συμβαίνει και στο φυσιολογικό πληθυσμό χωρίς να θεωρείται υποχρεωτικά ψυχοπαθολογία. Ακραίες εκδηλώσεις του μηχανισμού τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα που επηρεάζουν σοβαρά τη λειτουργικότητα εμπίπτουν πλέον σε ψυχοπαθολογικές κατηγορίες και χρήζουν θεραπείας. Μια διαφορά από τους υπόλοιπους μηχανισμούς άμυνας έγκειται στο ότι ορισμένες φορές η αποσύνδεση μπορεί συνειδητά να προκληθεί όπως για παράδειγμα στο διαλογισμό.

απαλλαγή από θλίψη
Το τίμημα για την απαλλαγή από τη θλίψη με κάθε κόστος είναι η ολική αποσύνδεση, που αποκλείει όμως και τη δυνατότητα να βιωθεί ευτυχία.

Η μετατραυματική βάση των αποσυνδετικών συμπτωμάτων και εκδηλώσεων έχει αποδειχθεί στη μεγάλη πλειονότητα των μελετών σε κλινικούς και μη κλινικούς πληθυσμούς.

Οι αποσυνδετικές εκδηλώσεις παρουσιάζουν ποικιλία ως εξής :

  • Απάθεια, συναισθηματικό μούδιασμα (emotional numbing)
  • Εντονη απορρόφηση σε ερέθισμα (absorption)
  • Φαντασίωση
  • Ονειροπόληση
  • Highway Hypnosis (ο ρεμβασμός όταν οδηγούμε συνήθως σε μακρινές αποστάσεις)

Ποιες είναι αποσυνδετικές ψυχικές διαταραχές

  • Αποπροσωποποίηση – Αποπραγματοποίηση
  • Ψυχογενής αμνησία
  • Αποσυνδετική/διασχιστική διαταραχή ταυτότητας (παλιά πολλαπλή διαταραχή προσωπικότητας)

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού