Κατάθλιψη σε άνοδο

Στοιχεία μεγάλης Αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας δείχνουν αύξηση στη διάγνωση της κατάθλιψης κατά 33% από το 2013 στο 2016. Το δεδομένο αυτό έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων στοιχείων των τελευταίων ετών.

Είναι καλό αυτό? Δείχνει απλά μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης κατάθλιψης? Ακούγεται παράξενο, αλλά θα μπορούσε να είναι θετικό στοιχείο από την οπτική ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν από την άρνηση και την ντροπή, αναζητώντας βοήθεια για τα θέματά τους σε σχέση με το παρελθόν. Σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίζει η μείωση του στίγματος, καθώς πολλοί celebrities & public figures έχουν δημοσιοποιήσει το πρόβλημά τους τα τελευταία χρόνια. Οπωσδήποτε η αύξηση δεν είναι εύκολο να ερμηνευτεί μεμονωμένα αλλά πολυπαραγοντικά. Σχετικό είναι και το δεδομένο για την ηλικιακή διασπορά της διάγνωσης με τις μικρές ηλικίες 12-17 και 18-34 ετών να παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό αύξησης.

Με τα ποσοστά διάγνωσης να ανεβαίνουν και τις θεραπείες της κατάθλιψης να παραμένουν οι ίδιες εδώ και αρκετά χρόνια, ίσως πλησιάζει η ώρα να υιοθετήσουμε σκεπτικό πρόληψης πέρα από αντιμετώπισης, παρεμβαίνοντας σε κοινωνικούς παράγοντες όπως π.χ. η απομόνωση και η φτώχεια

Σύνδεσμος : Depression diagnosis is up 33% in the US, and that’s a good thing

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: