Βραχεία Ψυχωτική Διαταραχή

Το χαρακτηριστικό που διακρίνει τη συγκεκριμένη διάγνωση είναι η σύντομη έναρξη και η μικρή διάρκεια την οποία αδρά προσδιορίζουμε σε λιγότερο από μήνα. Μιλώντας για σύντομη έναρξη εννοούμε την εγκατάσταση κάποιας ψυχωτικής συμπτωματολογίας σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων. Η λειτουργικότητα συνήθως επιδεινώνεται για το διάστημα της διαταραχής. Η ψυχωτική συμπτωματολογία αφορά τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω

  • Παραληρητική ιδέα
  • Ψευδαίσθηση
  • Αποδιοργανωμένος λόγος
  • Αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά

Είναι ξεκάθαρο ότι για να μιλήσουμε για βραχύ ψυχωτικό επεισόδιο τα συμπτώματα πρέπει να αποδράμουν χωρίς ψυχιατρική παρέμβαση μέσα σε λιγότερο από 30 μέρες. Αν η ύφεση γίνει με φαρμακευτική αγωγή η διάγνωση δεν είναι σίγουρη. Τα επεισόδια μπορεί να εμφανίζονται στο πλαίσιο εμφανών ψυχοπιεστικών παραγόντων ή και όχι. Αν η ψυχωτική συμπτωματολογία εμφανίζεται σε συνδυασμό με συναισθηματικού τύπου συμπτώματα όπως π.χ. κατάθλιψη ή μανία τότε η διάγνωση αλλάζει (π.χ. μείζων κατάθλιψη με ψυχωτικά στοιχεία, διπολική διαταραχή με ψυχωτικά στοιχεία, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κ.α.). Το ίδιο ισχύει και αν η ψυχωτική συμπτωματολογία συνδέεται με χρήση ψυχοδραστικών ουσιών (π.χ. κάνναβη, κοκαϊνη, αλκοόλ) ή κάποια άλλη ιατρική κατάσταση (π.χ. κάποια εγκεφαλική βλάβη). Επίσης δεν τίθεται η διάγνωση βραχεία ψυχωτική διαταραχή αν έχει υπάρξει διάγνωση σχιζοφρένειας. Τέλος τα συμπτώματα πρέπει να διαφοροποιούνται από πιθανά πολιτιστικά αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς.

Περίπου το 9% των ψυχωτικών διαταραχών κατατάσσεται στις βραχείες ψυχωτικές διαταραχές. Είναι 2 φορές συχνότερη σε γυναίκες απ’ ότι σε άντρες, ενώ η ηλικία ποικίλλει.

Προδιάθεση για σχετικές βραχείες διαταραχές έχουν άνθρωποι με διαταραχή προσωπικότητας (π.χ. παρανοειδής, οριακή, σχιζότυπη), αλλά και πιο μεμονωμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως τάση για παρερμηνείες, έντονη καχυποψία κ.α.). Συχνά τα επεισόδια αυτά αναφέρονται ως «ψυχωτικές εκτροπές».

Πηγή : DSM V (2013)

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: