Κατάθλιψη

Τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν υπάρξει στενοί συνοδοιπόροι, επιτρέποντας την ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους. Η ψυχιατρική δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί μέρος αυτής της συμπόρευσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν την θεραπεία των ψυχικών διαταραχών ως φαρμακευτική, ενώ φυσικά μεγάλη διάδοση έχουν οι ψυχολογικές θεραπείες (ψυχοθεραπεία) με σημαντική & ποικίλη αποτελεσματικότητα ανάλογα την περίπτωση.  Πέρα από τα παραπάνω, μέρος της εξελισσόμενης έρευνας έχει προσανατολιστεί σε άλλου τύπου βιολογικές θεραπείες, η πιο υποσχόμενη από τις οποίες είναι ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation ή r-TMS). Πρόκειται για καινοτόμο μέθοδο θεραπείας που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού τα τελευταία 25 χρόνια περίπου με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Η θεραπεία r-TMS βασίζεται στην τροποποίηση της νευρωνικής δραστηριότητας περιοχών του εγκεφάλου προς όφελος του ασθενή μέσω ενός ειδικού μηχανήματος που παράγει μαγνητικά πεδία. Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, τα επαναλαμβανόμενα μαγνητικά πεδία που παράγονται, επάγουν με ασφαλή τρόπο μικρά ηλεκτρικά ρεύματα που κατευθύνονται σε χωρικά διακριτές περιοχές του φλοιού του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η διαδικασία αυτή όταν επιτελεστεί για ένα επαρκές χρονικό διάστημα που συνήθως προσδιορίζεται σε +/- 25 μέρες, έχει φανεί ότι προσφέρει σημαντικά ποσοστά βελτίωσης στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι η διαταραχή στην οποία το r-TMS έχει μελετηθεί περισσότερο και έχει δείξει τα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα.


Επιλέξτε τη μέθοδο r-TMS. Δείτε εδώ γιατί!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται ως θεραπευτική επιλογή για αρκετές διαταραχές όπως η διαταραχή γενικευμένου άγχους, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η σχιζοφρένεια, μέχρι και η νόσος πάρκινσον και ο αυτισμός. Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κεφαλαλγίας. Η μέθοδος r-TMS επί του παρόντος είναι εγκεκριμένη από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) για την θεραπεία της κατάθλιψης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Η θεραπεία r-TMS έχει ισχυρή ένδειξη στην ανθεκτική κατάθλιψη, σε μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης, με υποτροπιάζουσα ή/και χρόνια μορφή, στη διπολική κατάθλιψη, στην επιλόχειο και σε κάθε περίπτωση με περιορισμένη ανταπόκριση. Ανθεκτική ονομάζεται η κατάθλιψη στην οποία δεν επιτυγχάνεται επαρκής ύφεση της συμπτωματολογίας μετά από περισσότερες από μία φαρμακευτικές προσπάθειες.

Εκτεταμένη ενημέρωση για τη μέθοδο r-TMS, το φάσμα των εφαρμογών της και ό,τιδήποτε σχετικό μπορείτε να βρείτε στο r-tms.gr

Σπύρος Καλημέρης «Ψυχίατρος Αθήνα«

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.