Skip to content

Αντιψυχωτικά μακράς δράσης (long acting)

Τα αντιψυχωτικά μακράς δράσης αποτελούν σημαντικά φαρμακοτεχνικά σκευάσματα για σημαντικό αριθμό ανθρώπων στην φάση συντήρησης μιας σοβαρής και χρόνιας νόσου όπως η σχιζοφρένεια.

Η μη σωστή συμμόρφωση στη θεραπεία της σχιζοφρένειας είναι ο κυριότερος λόγος επιλογής χορήγησης αντιψυχωτικής αγωγής υπό μορφή μακράς δράσης. Η μορφή αυτή είναι ενέσιμη και χορηγείται συνήθως με συχνότητα μια φορά το μήνα. Ο σχεδιασμός της ενέσιμης μορφής επιτρέπει τη συνεχή φαρμακευτική κάλυψη του ασθενούς με θεραπευτικά επίπεδα συγκέντρωσης της δραστικής ουσίας ώστε να αντιμετωπίζονται επαρκώς τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας (ή της ψυχωτικής διαταραχής).

Η λειτουργικότητα και η ποιότητα ζωής του ασθενούς, αλλά και του υποστηρικτικού του περιβάλλοντος βελτιώνεται καθώς απαλλάσσεται από την υποχρέωση να θυμάται καθημερινά τη φαρμακευτική του δοσολογία, δε χρειάζεται να φροντίζει το πώς θα λαμβάνει χάπια στην καθημερινότητά του και δεν κινδυνεύει με πιθανή υποτροπή παραλείποντας δόσεις.

Η χορήγηση αντιψυχωτικής αγωγής μακράς δράσης πρέπει να γίνεται πάντα στο πλαίσιο παρακολούθησης από ειδικό ψυχίατρο. Η ίδια η διαδικασία μπορεί να γίνει σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα (κλινικές depot) υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Για τη διαδικασία αυτή υπάρχει ειδικό εγχειρίδιο που μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί στον ακόλουθο σύνδεσμο

Εγχειρίδιο ασφαλούς χορήγησης ενέσιμων αντιψυχωτικών

Τα νεότερα (2ης γενιάς) αντιψυχωτικά που μπορούν να χορηγηθούν σε ενέσιμη μορφή μακράς δράσης είναι :

  • Ολανζαπίνη (zypadhera)
  • Ρισπεριδόνη (risperdal consta)
  • Παλιπεριδόνη (xeplion)
  • Αριπιπραζόλη (abilify maintena)

Υπάρχουν και παλαιότερα αντιψυχωτικά (1ης γενιάς) σε ενέσιμη μακράς δράσης μορφή τα οποία είναι η αλοπεριδόλη και ζουκλοπενθιξόλη.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των μακράς δράσης αντιψυχωτικών είναι οι ίδιες που αφορούν και τα αντιψυχωτικά φάρμακα με λήψη από το στόμα. Περισσότερες πληροφορίες για τα αντιψυχωτικά υπάρχουν στον παρακάτω σύνδεσμο

Αντιψυχωτικά φάρμακα

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη μη συμμόρφωση μπορείτε να απευθυνθείτε στους παρακάτω συνδέσμους :

Πρότυπη ψυχιατρική θεραπεία

Θεραπεία σχιζοφρένειας & ψυχώσεων

Η θεραπεία με αντιψυχωτικά μακράς δράσης μπορεί να βελτιώσει της συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, την μείωση των υποτροπών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και εντέλει την πρόγνωση της σχιζοφρένειας.

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού